Některé úřady mají dál potíže s novým portálem stavebního řízení

Některé stavební úřady nadále hlásí problémy s digitalizací stavebního řízení, kterou stát spustil 1. července. Úřady řeší například nedoručené žádosti nebo možnost editace cizích stavebních objektů. Zároveň si stěžují na odezvu z call centra ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Jen za prvních jedenáct dní od spuštění přijalo MMR 1600 telefonických a 750 e-mailových otázek a žádostí. Vývoj systému je postupný, průběžně ho MMR opravuje a doplňuje další funkce, sdělil České televizi mluvčí resortu Petr Waleczko.

Mezi výtky stavebních úřadů k novému systému patří možnost editace cizích stavebních objektů. Na problém upozornil mluvčí Úřadu městské části Praha 10 Ján Tropp. „Systém zatím vykazuje jisté vady,“ poznamenal Tropp. „Stavební úřad už v systému nemůže editovat záměry jiným stavebním úřadům. Nyní ale může editovat cizí stavební objekty,“ vysvětlil. MMR na závadě pracuje. „Editaci stavebních objektů v současné chvíli řešíme s dodavatelem. Nicméně úředník ze svého postavení nemůže zneužít svá oprávnění,“ reaguje Waleczko.

Druhý týden po spuštění hlásil problémy také Úřad městské části Praha 8. „Informační systém nejde používat. Nejsme v něm schopni ztotožnit osoby ani firmy,“ řekl mluvčí Martin Šalek. Podle Waleczka je však funkce stavebním úřadům přístupná. „Ztotožňování je funkční. Správný postup popisují webináře MMR a jejich záznamy,“ dodal.

S digitálním systémem stavebního řízení se nepojí jen plošné závady. Praha 10 od spuštění systému zaznamenala dva případy špatného doručení žádosti přes Portál stavebníka. „První den přišla stavebnímu úřadu žádost, kterou žadatel směroval na Prahu 10. Stavba se ale nachází na Praze 15. Postoupení žádosti se nedoručilo a visí někde v systému,“ popsal Tropp. Nejde o jedinou chybu, na kterou úřad upozornil. „V týden spuštění systému volal žadatel. Přes Portál stavebníka podal žádost. Stavebnímu úřadu ovšem přišla až za šest dní,“ doplnil.

Několik stavebních úřadů upozornilo Českou televizi na možnost zobrazení cizích stavebních záměrů. Podle MMR jde však o záměrnou součást digitálního systému. „Možnost vidět záměry všech stavebních úřadů a dotčených orgánů není chybou. Systém to umožňuje kvůli lepší koordinaci úřadů,“ sděluje Waleczko.

Vývoj systému je postupný

Digitalizace stavebního řízení zatím není ve finální verzi. „Ministerstvo pro místní rozvoj od počátku avizovalo, že informační systémy stavebního řízení bude dodávat agilně. To znamená, že vývoj bude postupný s ohledem na potřeby reálných uživatelů,“ řekl Waleczko. „Je třeba také upozornit na fakt, že vývoj jde ve dvou větvích. Na jedné straně je to rozvoj podle předem daného plánu. Na druhé jsou to rychlé úpravy podle požadavků uživatelů,“ dodal.

Resort také doplnil některé chybějící funkce. Plán úprav průběžně mění podle závažnosti požadavků ze strany úřadů. „Zabýváme se všemi podněty od úřadů. Třídíme je a následně předáváme dodavatelům, aby došlo k úpravám informačních systémů,“ uvedl Waleczko.

„Tři dny po spuštění jsme do systému přidali záložku, ve které se zobrazují pouze záměry spadající do příslušnosti úřadu. Úřad si tak může vyfiltrovat záměry,” vysvětil. Další z doplněných funkcí je dodatek dotčených orgánů státní správy (DOSS). Je určen pro úřady, které zastávají roli stavebního úřadu i dotčeného orgánu. Před přidáním dodatku si úřady mohly nastavit jen jednu z rolí.

Stavební úřady se při řešení potíží mohou obracet na call centrum ministerstva. Stěžují si však na nedostatečné či opožděné odpovědi. „Kvůli většímu množství dotazů není rychlost odezvy vždy ideální. Pracujeme na zlepšení,“ připustil Waleczko s tím, že od prvního do 11. července přijalo ministerstvo na 1600 telefonátů a 750 e-mailů se žádostmi a otázkami ohledně informačních systémů. Kvůli častému opakování témat resort zpravidla neodpovídá jednotlivě, ale hromadnými e-maily, uvedl.

Nových podání je zatím málo

Za první dva týdny dostal mladoboleslavský stavební úřad do Portálu stavebníka jen třináct podání. „V žádném případě nejde o průměrný počet před zavedením nového stavebního zákona,“ řekla mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Podobnou zkušenost potvrdil i mluvčí Úřadu městské části Praha 10 Tropp. „Nových podání je teď výrazně méně. Během posledních dní června byl jejich nárůst enormní. Šlo o více než dvojnásobek oproti minulému roku. Navíc se jedná převážně o velké stavební záměry,“ nastínil.

Informační systém stavebního řízení (ISSŘ) spustilo ministerstvo pro místní rozvoj prvního července. Příslušným úřadům a dotčeným orgánům umožňuje digitálně spravovat veškerou agendu spojenou se stavebním řízením. Pro veřejnost spustilo ministerstvo webovou aplikaci Portál stavebníka. Je určená k podání žádosti, nahrání dokumentace nebo k on-line komunikaci s úřady. Propojené systémy jsou součástí digitálního stavebního řízení. Ministerstvo ho zavedlo v souvislosti s novým stavebním zákonem.