Stížnosti na digitalizované stavební řízení nepolevují

Události: Potíže se stavebním řízením (zdroj: ČT24)

Nový stavební zákon a digitalizace řízení měly proces povolování staveb usnadnit a zrychlit. Po necelých třech týdnech fungování ale úřady stále hlásí problémy a vyzývají ministerstvo pro místní rozvoj k nápravě. To momentálně aktualizuje manuál k portálu.

Stavebníci i úřady zjišťují stále nové nedostatky v systému řízení. „Postupně se systém opravuje, nicméně musím říct, že řada podnětů, které my jsme dávali, mohla být asi vyřešena v předstihu,“ popsal předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů Jan Holický. „Přihlášení se vyřešilo, nicméně úředníci nebyli proškoleni ve své práci od A do Z. Ani manuál nedává návod, jak v jednotlivých typech podání postupovat od jejich přijetí až na samotný konec,“ postěžoval si.

Podle vrchní ředitelky sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování ministerstva Leony Gergelové Šteigrové se na manuálu pracuje a měl by být doplněn právě o tyto postupy. „V úterý jedeme do Jihlavy a pokračujeme dále tak, abychom se skutečně mohli i potkat a odpovídat na otázky, které souvisejí se systémem,“ avizovala.

Předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Robert Špalek si myslí, že posun k digitalizaci je jako takový krok správným směrem. „My jako projektanti už desítky let pracujeme v digitálním světě,“ řekl. Podle něj byli dříve nuceni digitální dokumentaci převádět do papírové podoby, jen aby ji mohli donést na úřad.

Fungování a výjimky

Práce v novém systému není jediná změna, která pro úředníky a stavebníky od 1. července nastala. Musejí nastudovat také změny v povolování podle nového zákona. Žádosti podané před tímto datem přitom úřady zpracovávají ve starém režimu. Na konci minulého měsíce jich evidovaly až osminásobně víc než jindy.

Portál stavebníka lidé najdou na webové adrese portal.stavebnisprava.gov.cz. Přihlásit se mohou třeba přes bankovní identitu, tedy stejně jako do internetového bankovnictví. Lidé přes systém zatím odeslali zhruba dva tisíce žádostí, dalších přibližně osm tisíc mají rozpracovaných. Větší zájem byl patrný v den spuštění a rostl také v tomto týdnu. Ministerstvo pro místní rozvoj zatím eviduje přes 23 tisíc přístupů.

Do 30. června 2027 platí přechodné období, ve kterém je možné projekty podávat obsahově podle starých vyhlášek. Dokumentaci je ale už třeba nahrát digitálně. Výjimku mají stavby, které nemusí zpracovat projektant, jako jsou garáže do pětimetrové výšky či opěrné zdi nebo oplocení. V takovém případě mohou lidé materiály přinést na stavební úřad na papíře.