TÉMA

Marián Kočner

Nadějnou maďarskou alianci na Slovensku rozštěpil orbánovec Gyimesi. Volá po konci Benešových dekretů

Maďarská menšina na Slovensku chce po neúspěchu v předchozích volbách dostat do parlamentu opět své zástupce, hájit svá práva a bojovat proti uplatňování Benešových dekretů. Nová formace Aliancia se ale rozštěpila poté, co ve straně sílily nacionalistické a proorbánovské tendence, které odmítal jeden z členů – liberální Most-Híd. Ten Aliancii definitivně opustil poté, co umístila na kandidátku kontroverzního politika Györgyho Gyimesiho. O hlasy se tak bude ucházet Most-Híd spolu s Modrými a zcela zvlášť i liberální Maďarské fórum. Všechny zmíněné strany se brání koalici se Smerem, jejich šance dostat se do parlamentu jsou však mizivé.
15. 9. 2023|

Reportérka Holcová: Slováci jsou z kauzy Kuciak vyčerpaní, touží po rozuzlení

Slovenská společnost i po pěti letech prožívá kauzu kolem vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, lidé jsou ale unavení a touží po rozuzlení případu. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedla reportérka Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz. Opětovný vzestup preferencí expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje za důsledek chaotického působení předchozí vlády Igora Matoviče, která podle Holcové vznikla ze společenské poptávky po pomstě, ovšem neuměla vládnout a řešit velké výzvy, jako byla pandemie covidu či rusko-ukrajinská válka.
19. 5. 2023|

Soud uložil Zsuzsové za objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové 25 let, Kočnera zprostil obžaloby

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Zsuzsová je také vinna z podílu na přípravě nedokonané vraždy někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky. Soud jí uložil trest vězení v délce 25 let, žalobce žádal doživotí. Verdikt není pravomocný. Soud naopak opět nepravomocně osvobodil Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a také jednoho právníka. Žalobce už ohlásil odvolání vůči všem rozhodnutím soudu.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:44|

Dům zastřeleného novináře Kuciaka čeká demolice, na jeho místě vznikne památník

Rodinný dům, ve kterém byli v roce 2018 zastřeleni novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová, bude zbourán. Demolice začne v úterý a na místě v budoucnu vyroste památník svobody slova. Informoval o tom úřad Trnavského kraje, který projekt připravil a financuje.
20. 3. 2023|

„Nesmíme rezignovat na slušnost.“ Slovensko si připomíná pět let od vraždy Kuciaka

Uplynulo pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v této souvislosti prohlásila, že její země nesmí rezignovat na volání po slušnosti v politice. Slovenský premiér Eduard Heger zdůraznil, že svoboda novinářů je klíčem k demokracii. Šokující zločin vyústil v mohutné demonstrace a ve výměnu premiéra. Soud se dvěma obžalovanými stále trvá. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové událost otřásla celou Evropou.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 17:57|

Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.
14. 4. 2022|

Uplynuly čtyři roky od vraždy Kuciaka a Kušnírové. V Bratislavě odhalili památník

Pro spravedlnost na Slovensku je potřeba, aby byla vyvozena odpovědnost i vůči objednavatelům vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. U příležitosti čtvrtého výročí to řekla prezidentka Zuzana Čaputová. Sama uctila jejich památku přímo v obci Veľká Mača, kde byli oba zavražděni. Příští týden by soud měl opět projednat obžalobu vůči dvěma z původního počtu pěti stíhaných.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 15:28|

Soud poslal Zsuzsovou zpět do vazby. Je obviněná z přípravy tří vražd a podílu na jedné

Alenu Zsuzsovou, kterou ve čtvrtek slovenský soud zprostil obžaloby ze zprostředkování vraždy novináře Jána Kuciaka, v sobotu jiný soudce podle médií poslal opět do vazby, ale v jiném případu. Zsuzsová v něm čelí obvinění z účasti na přípravě tří nedokonaných vražd. Obžalována je také z podílu na vraždě jednoho regionálního politika. Zsuzsová podala proti vazebnímu stíhání stížnost, na rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu ale bude čekat ve vazbě.
5. 9. 2020|
Interview ČT24

Vystrčil nám pomohl narovnat hřbety, říká Jourová. Unie ho podle ní podporuje

Evropská unie podporuje předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila (ODS) ve sporu s čínským ministrem zahraničí. V pořadu Interview ČT24 to prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO). Dodala, že Vystrčil pomohl Čechům narovnat hřbety. V rozhovoru se věnovala i dalším tématům, mimo jiné uvedla, že Evropská komise dokončuje zprávu o stavu právního státu pro všechny unijní země.
5. 9. 2020|

Kočner vraždu objednal, problém byl v důkazech. Soudci rozhodli správně, hodnotí novinářka Holcová

Slovenskou veřejnost šokoval rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Podle Kuciakovy kolegyně Pavly Holcové soudci rozhodli správně, když nepodlehli mediálnímu a veřejnému tlaku. Nepochybuje ale, že Kočner vraždu objednal. Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata rozhořčení u nejbližších obou zavražděných chápe. Zároveň si ale myslí, že by novináři měli v reakcích na verdikt držet odstup.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 22:59|

Rozsudek v kauze vraždy novináře Kuciaka bude až v září, soudci se o verdiktu ještě radí

Rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vynese slovenský soud až třetího září, původně tak měl učinit již tuto středu. O odložení termínu informovala mluvčí soudu sídlícího v Pezinku Katarína Kudjáková s tím, že soudní senát se o verdiktu ještě radí. Pro obžalované, mezi kterými jsou podle prokuratury objednavatel a zprostředkovatelka Kuciakovy vraždy, jakož i vrahův pomocník, žádá obžaloba shodně 25 let vězení. Všichni tři – Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó – vinu popírají a obhájci navrhují jejich osvobození.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 17:56|

„Vnímal jsem ho jako tisíc jiných novinářů.“ Kočner popřel, že měl motiv k objednání Kuciakovy vraždy

Obžalovaný slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu odmítl tvrzení prokuratury, že si objednal vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka kvůli jeho článkům. Kočner tvrdil, že o něm déle a častěji než Kuciak psali jiní novináři. Při své výpovědi zpochybňoval i jiné důkazy.
19. 6. 2020|

Kočner trvá na nevině v případu vraždy Kuciaka a jeho snoubenky. „Co bych tím získal,“ řekl

Lítost nad násilnou smrtí slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vyjádřil ve čtvrtek u soudu podnikatel Marian Kočner, který čelí obžalobě z toho, že si vraždu objednal. Vinu znovu odmítl. „Co bych tím získal, vždyť je dalších sto novinářů, kteří ho zastoupí,“ řekl.
30. 4. 2020|

Mimořádná razie na Slovensku. Policie obvinila 13 soudců i Kočnera

Slovenská policie oznámila po rozsáhlé razii zadržení a obvinění 13 soudců, jedné bývalé soudkyně, advokátky, správkyně konkurzní podstaty a dvou dalších lidí. Čelí obvinění z korupce, maření spravedlnosti a z trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Obviněn byl i podnikatel Marián Kočner, a to z korupce, potvrdil jeho advokát.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 20:02|

Kočner a Rusko dostali 19 let za padělání směnek. „Jsou to nehorázné sumy,“ řekl soudce

Slovenský soud uznal vinnými podnikatele Mariána Kočnera a exministra hospodářství Pavla Ruska, někdejšího šéfa soukromé televize Markíza. Padělali podle obžaloby směnky v hodnotě asi 69 milionů eur (1,73 miliardy korun). Rusko i Kočner vinu odmítají a proti verdiktu se odvolají. Oba dostali trest 19 let vězení. Proplacení zmíněných směnek požadovala kromě jiných i od Markízy jedna z Kočnerových firem. Podnikatel nyní stojí před soudem v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
27. 2. 2020|

K soudu, jenž řeší vraždu Kuciaka, poprvé nesmí veřejnost. Znalec hodnotil psychiku Zsuzsové

V kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky soud poprvé vyloučil veřejnost z hlavního líčení. Požádal o to obhájce obžalované Aleny Zsuzsové, protože vypovídali znalci o jejím duševním stavu. Senát poukázal na to, že Zsuzsová není odsouzená, má právo na ochranu osobních údajů a čelí silnému zájmu médií. Zsuzsová, která se jednání neúčastní, dříve podle médií přiznala, že trpí panickou poruchou.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 17:03|

Proces ohledně vraždy Kuciaka se zřejmě rozdělí

Slovenský soud v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové patrně rozdělí proces na dvě části. Podle předsedkyně senátu Ruženy Sabové se plánuje samostatné líčení s jedním ze čtyř obžalovaných Miroslavem Marčekem, který se přiznal, že pár zastřelil. Ve středu u soudu v Pezinku pokračoval výslech obžalovaných.
22. 1. 2020|

Slovenská policie zadržela bývalého šéfa žalobců

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku v souvislosti se zneužíváním pravomoci. Oznámila to policie. Trnka, jenž byl už dříve postaven mimo službu, je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten stojí před soudem kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 14:28|

Proces kvůli vraždě Kuciaka začne v lednu. Všem čtyřem obžalovaným hrozí doživotí

Specializovaný soud přijal obžaloby v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Žádný ze čtyř obviněných nechce výměnou za doznání uzavřít dohodu o trestu. Všem hrozí doživotní vězení. Obhajoba namítala porušení jejich práv, u soudu však neuspěla. Začátek hlavního líčení je stanoven na 13. ledna příštího roku. Zabití novináře si podle vyšetřovatelů objednal podnikatel Marián Kočner.
19. 12. 2019Aktualizováno19. 12. 2019, 13:21|
Události komentáře

Pavla Holcová: Vykreslení Haščáka jako symbolu korupce se velmi blíží pravdě

Návrat kauzy Gorila probíhá na Slovensku za docela jiných okolností než před sedmi lety. Přepisy odposlechů, které tehdy bylo snadné zpochybnit, dostaly tentokrát zvukovou stopu a podle novinářky Pavly Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku je velmi nepravděpodobné, že by tak dlouhý záznam někdo zfalšoval. Pavla Holcová o aktuálním dění na Slovensku hovořila v Událostech, komentářích, rozhovor s ní vedl Jakub Železný.
19. 10. 2019|

Kočner odmítl obžalobu z padělání směnek. Soud nepřipustil odposlechy z kauzy Kuciak

Slovenský podnikatel Marián Kočner u soudu odmítl obžalobu, podle které se podílel na padělání směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,78 miliardy korun). Jejich proplacení žádala jedna z jeho firem i od soukromé televize Markíza. Policie v březnu Kočnera obvinila také z objednávky loňské vraždy novináře Jána Kuciaka.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 22:29|
Vražda novináře Kuciaka

Kočner prý psal o Kuciakovi: „Kdo bude lepší patron než ten, kdo má v sobě patrony?“

Slovenský Denník N zveřejnil komunikaci ze šifrovaného systému Threema s tím, že se prý odehrála mezi podnikatelem Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou, kteří jsou obviněni z podílu na vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Je plná vtipů o případu. Kočnerův advokát komunikaci zpochybnil, podle něj se nedá vyloučit, že s ní někdo manipuloval. Slovenská policie také ve středu obvinila čtyři z obviněných z tohoto zločinu z přípravy dalších tří vražd.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 19:49|

K vraždě Jána Kuciaka se přiznal bývalý voják Marček, uvedla RTVS

Bývalý profesionální voják Miroslav Marček se přiznal k zastřelení slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Informovala o tom RTVS.
11. 4. 2019|

Kvůli vazbám na Kočnera skončil další náměstek slovenského generálního prokurátora

Druhý náměstek slovenského generálního prokurátora Peter Šufliarsky končí ve funkci kvůli kauze vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka. Před dvěma lety měl být často v kontaktu s podnikatelem Mariánem Kočnerem, kterého v březnu obvinili policisté z objednání Kuciakovy vraždy. Z podobného důvodu už musel v lednu z vedení slovenské prokuratury odejít i náměstek René Vanek.
29. 3. 2019|