Reportérka Holcová: Slováci jsou z kauzy Kuciak vyčerpaní, touží po rozuzlení

Reportérka Holcová o kauze Kuciak: Slováci už chtějí katarzi (zdroj: ČT24)

Slovenská společnost i po pěti letech prožívá kauzu kolem vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, lidé jsou ale unavení a touží po rozuzlení případu. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedla reportérka Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz. Opětovný vzestup preferencí expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje za důsledek chaotického působení předchozí vlády Igora Matoviče, která podle Holcové vznikla ze společenské poptávky po pomstě, ovšem neuměla vládnout a řešit velké výzvy, jako byla pandemie covidu či rusko-ukrajinská válka.

Slovenský soud v pátek uznal Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Naopak osvobodil podnikatele Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy.

Rodiny zavražděné dvojice opustily sál ještě před dokončením čtení rozsudku, který později kritizovala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podle Holcové by ale vysoce postavení lidé neměli komentovat verdikt soudu a měli by být stejně jako novináři spíše zdrženliví.

„Je těžké se ubránit emocím. Pro mě jako člověka v momentě, kdy zaznělo, že Marian Kočner bude zproštěn pro nedostatek důkazů, jsem stejně jako Kuciakovi a Zlata Kušnírová opustila soudní místnost a prostě jsem šla za nimi, protože sice jsem to neudělala správně jako novinářka, ale měla jsem potřebu v tu chvíli být s nimi a podpořit je,“ vysvětluje svůj postoj Holcová.

Obrovský tlak na slovenské soudy

Po odvolání žalobce bude kauzu řešit nejvyšší soud. „Už v prvním kole prvoinstančního soudu byl tlak obrovský, stejně rozhodl tak, že jak Zsuzsová, tak Kočner jsou nevinní. Myslím si, že soud umí ustát velký tlak společnosti, politiků, médií. Spíš možná to může některé soudce motivovat k tomu, aby dokázali světu, že tlak ustojí, a o to technokratičtěji rozhodují,“ míní novinářka.

Od šokující vraždy Kuciaka a Kušnírové uplynulo pět let. V té době otřásla událost jak slovenskou společností, tak i tehdejší politickou scénou. Podle Holcové zájem o kauzu trvá i nyní, i když zájem médií postupně slábne.

„Je velmi dobře, že tato kauza není zapomenuta, že se stále připomíná, co se stalo, právě tím, že soudní jednání trvají dlouho. Lidé a společnost jsou ale vyčerpaní tím, jak touží po naději, po katarzi, rozuzlení a ono pořád nepřichází. Nicméně taková je justice a my musíme doufat, že se někdy té spravedlnosti dobereme,“ podotkla novinářka.

Expremiér Robert Fico, jehož vláda nakonec v důsledku kauzy padla, v současnosti opět vede žebříčky předvolebních průzkumů.

„Řada komentátorů se shoduje na tom, že vláda Igora Matoviče a OĽaNO byla zvolena na základě společenské poptávky po pomstě a nebyla tam větší touha po tom, aby se posílil právní stát nebo demokracie. Ta vláda slíbila, že rozváže ruce vyšetřovatelům, aby mohli vyšetřovat, což se i stalo, ale neměla žádný další program. Takže v momentě, kdy do toho přišla pandemie nebo válka na Ukrajině, vláda nevěděla, jak to řešit. Neuměli vyjednávat, hledat kompromisy. Lidi to hrozně znechutilo, co se týká péče o stát. A začali přemýšlet, že je pro ně lepší staré známé zlo než chaos, který na Slovensku v posledních letech byl,“ míní Holcová.

Nikdy se podle ní nebude vědět o vraždě vše včetně motivace některých klíčových aktérů, jako u Zsuzsové, z níž se stala „nájemní agentura na vraždy“. „Na tyto otázky pravděpodobně nikdy mít odpovědi nebudeme,“ obává se novinářka.