TÉMA

Rudy Giuliani

Trumpův exprávník Giuliani má za křivé obvinění zaplatit přes tři miliardy korun

Bývalý právník Donalda Trumpa Rudy Giuliani má zaplatit více než 148 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) za to, že dvě ženy křivě obvinil z volebních podvodů v roce 2020. Trump tehdy odmítl uznat svou porážku v prezidentských volbách a šířil fámy o zmanipulovaném hlasování. Devětasedmdesátiletý exstarosta New Yorku se chce odvolat.
16. 12. 2023Aktualizováno16. 12. 2023, 20:10|

Další Trumpův poradce přiznal vinu v kauze zásahů do voleb v Georgii. Možná bude svědčit proti ostatním

U soudu v americké Georgii v pátek přiznal vinu další z lidí obžalovaných po boku amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v jihovýchodním státě USA. Někdejší poradce Trumpova volebního štábu Kenneth Chesebro podle dohody s prokurátory dostane pětiletou podmínku a mohl by být nucen svědčit v procesech s dalšími obžalovanými, informují americká média.
20. 10. 2023|

Trump má vězeňskou fotografii, vydal se úřadům. S jeho voliči to nehne, míní analytici

Bývalý americký prezident Donald Trump se v noci na pátek vydal úřadům ve státě Georgie, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 19:09|

Trump jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, uvádí výbor Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb, píše ve své 845 stran dlouhé finální zprávě zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021. Devítičlenný výbor s demokratickou většinou v pondělí navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře. Vycházel při tom z osmnáctiměsíčního vyšetřování, během něhož vyslechl přes tisíc svědků a analyzoval přes milion dokumentů.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 19:27|

Bývalý manažer Trump Organization přiznal podvody. Proti exprezidentovi ale zřejmě svědčit nehodlá

Dlouholetý finanční ředitel firmy Trump Organization amerického exprezidenta Donalda Trumpa se po dohodě s obžalobou přiznal k daňovým podvodům, z nichž byl obžalován loni v létě, píše agentura AP. Podle amerických médií si Allen Weisselberg vyjednal mírný trest výměnou za svědectví, které poskytne v podzimním procesu s Trumpovou firmou. Soud v USA ve čtvrtek nařídil upravit a zveřejnit dokumenty o prohledání Trumpova sídla. Tento krok požadují média, pro je i Trump, zatímco ministerstvo spravedlnosti je striktně proti tomu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 22:09|

Giuliani čelí v Atlantě kvůli volbám trestnímu řízení, píší The New York Times

Bývalý osobní advokát exprezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani čelí trestnímu řízení v Atlantě, podle listu The New York Times to v pondělí uvedli jeho právní zástupci. Předmětem vyšetřování je údajné zasahování do voleb Trumpem a jeho poradci. V případu bude svědčit i republikánský senátor Lindsey Graham.
15. 8. 2022|

Trump zuřil a chtěl se připojit k davu u Kapitolu, vypověděla pracovnice Bílého domu

Někdejší prezident USA Donald Trump věděl o přítomnosti zbraní v davu svých podporovatelů, které 6. ledna 2021 vyzval k pochodu na sídlo Kongresu, přesto je burcoval a chtěl se ke Kapitolu také sám vydat. Před vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů to v úterý vypověděla někdejší asistentka Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse. Rovněž uvedla, že byla znechucená, když Meadows při povolebních nepokojích tlumočil Trumpův pohled na násilné chování jeho stoupenců.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 11:08|

Falešní volitelé, vydírání rodiny, zničená kariéra. Jsou známy další okolnosti dění po Trumpově volební prohře

Vyšetřovací výbor americké Sněmovny reprezentantů se v úterý zabýval dalšími výpověďmi o událostech na Kapitolu loni 6. ledna. Zaměřil se na představitele některých amerických států, kteří čelili po prezidentských volbách v roce 2020 tlaku ze strany prezidenta Donalda Trumpa, aby změnili výsledky voleb v jeho prospěch. Najevo vyšly například informace, které ukázaly roli republikánského senátora za stát Wisconsin Rona Johnsona při prosazování falešných Trumpových volitelů.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 16:01|

FBI provedla razii u Giulianiho kvůli jeho cestám na Ukrajinu. Je to hra, reaguje Trumpův exprávník

Bývalý právní zástupce Donalda Trumpa a exstarosta New Yorku Rudy Giuliani popřel, že v minulosti zastupoval ukrajinského občana. Vyjádřil se tak den poté, co FBI provedla razii v jeho bytě a kanceláři na Manhattanu v rámci vyšetřování Giulianiho aktivit na Ukrajině. Tam se před posledními prezidentskými volbami pokoušel najít důkazy o kriminálních aktivitách Trumpova konkurenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.
30. 4. 2021|

Přišla první z řady očekávaných žalob na Trumpa. Thompson ho obviňuje ze spiknutí

Demokratický zákonodárce Bennie Thompson žaluje u amerického federálního soudu exprezidenta Donalda Trumpa za podněcování vzpoury při nepokojích v sídle Kongresu ze začátku ledna a za osnování spiknutí ve spolupráci s extremistickými skupinami s cílem zamezit Senátu v potvrzení výsledků listopadových voleb. Žaloba míří rovněž na Trumpova právníka Rudyho Giulianiho. Ten už obvinění odmítl, napsala agentura AP.
16. 2. 2021|

Trump se rozhodl omilostnit bývalého poradce Bannona, čelil obvinění z podvodu

Americký prezident Donald Trump se rozhodl omilostnit svého bývalého poradce a hlavního stratéga Steva Bannona. Ten čelil obvinění z podvodu v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Bílý dům to uvedl na svých webových stránkách, kde je Bannon uveden společně s dalšími desítkami omilostněných. Dále na seznamu figuruje jeden ze spolupracovníků první Trumpovy volební kampaně Elliott Broidy nebo rapper Dwayne Carter známý jako Lil Wayne.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 13:14|

USA zavedly sankce proti sedmi Ukrajincům. Viní je z podílu na vměšování se do voleb

Americké ministerstvo financí zavedlo sankce proti sedmi ukrajinským občanům, včetně zákonodárce z vládní strany, a čtyřem ukrajinským médiím kvůli vměšování do amerických voleb. Jde o součást sítě zahraničního vlivu spojeného s Ruskem, uvedlo ministerstvo a zdůraznilo, že ruské dezinformační kampaně ohrožují demokracii v USA. Sankce spočívají ve zmrazení majetku ve Spojených státech a zákazu vstupu do USA.
11. 1. 2021|

Trump žádá o peníze na soudní bitvy. Dárce by ale musel poslat přes 6666 dolarů, aby aspoň něco šlo přímo na justiční pře

Prezident USA Donald Trump se po prohraných volbách nevzdává a nadále věří, že soudní cestou zvrátí výsledek hlasování. Své příznivce urguje k posílání peněžních darů, které pomohou s financováním nákladných soudních řízení. Do jaké míry ale příspěvky končí přímo u právníků? Primárně malé dary míří do fondu, z nějž může prezident financovat téměř cokoliv – například umazat dluhy z kampaně. Pokud drobný dárce pošle 6666 dolarů a méně, přímo na soudní spory z částky nemusí putovat ani cent.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 08:54|

„Zašlo to příliš daleko.“ Vrcholní republikáni zpochybňují Trumpova tvrzení o zfalšování voleb

Vysoce postavený republikánský volební činitel ve státu Georgie Gabriel Sterling v úterý vyzval svého spolustraníka prezidenta Donalda Trumpa, aby „přestal povzbuzovat lidi k násilným činům“ tím, že neustále šíří nepodložená tvrzení o podvodech při listopadových volbách. Proti Trumpově přesvědčení se ohradili i další vysoce postavení členové republikánské strany.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 20:24|

Poslední klíčové státy potvrdily výsledky voleb. Podle Arizony i Wisconsinu je vítězem Biden

Další dva klíčové státy z letošních prezidentských voleb ve Spojených státech během pondělí vyhlásily oficiální výsledky hlasování a potvrdily vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena. K Georgii, Michiganu, Pensylvánii a Nevadě se přidaly Arizona a Wisconsin. Výsledky tak už vyhlásily všechny státy, v nichž si Biden připsal relativně těsná vítězství a ve kterých tábor prezidenta Donalda Trumpa přistoupil k soudním stížnostem.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 08:42|

Michigan uzavřel výsledky voleb. Trump se odvolal proti zamítnutí žaloby

V Michiganu se sešel výbor, který potvrdil výsledek prezidentských voleb v tomto státě. O 154 tisíc hlasů tam zvítězil demokratický kandidát Joe Biden. Potvrdit výsledek by měla i Pensylvánie, kde podle neoficiálních údajů také vyhrál. Kampaň prezidenta Donalda Trumpa se v neděli odvolala proti rozhodnutí soudce, který zamítl žalobu žádající zablokování uzavření výsledků prezidentských voleb v Pensylvánii.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 22:54|

Soud zamítl žalobu Trumpovy kampaně i v Pensylvánii, kde Biden získal 20 volitelů

Federální soudce v sobotu zamítl žalobu, kterou chtěl tým prezidenta Donalda Trumpa zablokovat uzavření výsledků prezidentských voleb ve státě Pensylvánie. Informovala o tom agentura AP. Trumpova kampaň, jež si stěžovala na nesrovnalosti při volbách, v reakci uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá. Trumpův tým také požádal o nové přepočítání hlasů ve státě Georgie.
22. 11. 2020Aktualizováno22. 11. 2020, 11:40|

Okres v Michiganu potvrdil ohlášený výsledek hlasování. Trumpův tým poté stáhl žalobu

Právnický tým amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek oznámil, že stáhl žalobu zpochybňující regulérnost voleb v části státu Michigan. Učinil tak necelé dva dny poté, co okres Wayne County zahrnující město Detroit potvrdil ohlášený výsledek hlasování. Neobvyklé dění v místní volební komisi nicméně pokračuje, neboť její dva republikánští členové nyní chtějí svůj souhlas odvolat. Podle amerických médií byli předtím v kontaktu se šéfem Bílého domu.
19. 11. 2020|

Všichni prezidentovi muži. Trump hledá spojence, někteří se od něj už odvrátili

Prezidentské volby ve Spojených státech zdaleka neskončily, míní Donald Trump. Jeho kolegové, někteří z nich přátelé, mu doporučují, aby uznal porážku. Jiní ale za ním pevně stojí. Jeden z prvních, kteří se za prezidenta postavili, byl Rudy Giuliani. Bývalý starosta New Yorku, ale hlavně ostřílený právník. Nejen on se bude Trumpovi v postvolebním období hodit.
12. 11. 2020|

Je čas odložit drsnou rétoriku, dejme si šanci, vyzval Biden Američany

„Lid našeho národa promluvil a dovedl nás k jasnému a přesvědčivému vítězství. Je to vítězství pro nás. Zvítězili jsme s největším počtem hlasů v historii naší země,“ prohlásil Joe Biden v prvním projevu poté, co ho projekce významných agentur a médií označily za vítěze voleb. Řekl, že chce spojovat, a slíbil zakročit proti koronaviru. Budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová na pódiu v Delaware ocenila všechny ženy, které vydláždily cestu k historickému okamžiku.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 20:04|

Trumpův exporadce do vězení nepůjde. Prezident mu změnil trest

Americký prezident Donald Trump změnil trest, který soud vyměřil jeho dlouholetému příteli a někdejšímu poradci Rogeru Stoneovi v souvislosti s vyšetřováním údajného vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone tak nebude muset do vězení, kde měl strávit 40 měsíců. Oznámil to Bílý dům. Další Trumpův krok ve prospěch svého spojence vyvolal ostrou kritiku demokratů.
11. 7. 2020Aktualizováno11. 7. 2020, 11:01|

Trump odvolal žalobce, jenž dohlížel na kauzy jeho lidí

Americký prezident Donald Trump odvolal newyorského prokurátora Geoffreyho Bermana, který dohlížel na klíčové kauzy týkající se prezidentových spolupracovníků. Podle agentury Reuters to oznámil ministr spravedlnosti William Barr.
20. 6. 2020Aktualizováno20. 6. 2020, 22:46|

Ukrajina vyšetřuje možné nezákonné sledování bývalé americké velvyslankyně

Ukrajinská policie zahájila vyšetřování možného sledování někdejší velvyslankyně USA v Kyjevě Marie Yovanovitchové. To se podle dokumentů zveřejněných americkým Kongresem odehrálo ještě před jejím odvoláním. Ambasadorka později vypovídala v neprospěch amerického prezidenta Donalda Trumpa během veřejného slyšení v Kongresu, který vyšetřoval údajné snahy šéfa Bílého domu získat na Ukrajině podporu pro své znovuzvolení.
16. 1. 2020|

Giuliani měl podle Trumpa na Ukrajině za úkol vymýtit chronickou korupci

Americký prezident Donald Trump hájí svého osobního právníka Rudyho Giulianiho a jeho misi na Ukrajině, která je vystavena tvrdému útoku demokratické opozice usilující zbavit Trumpa úřadu. V rozhovoru v televizi Fox News šéf Bílého domu prohlásil, že Giuliani měl na Ukrajině přispět k boji s úplatkářstvím vzhledem ke své „pověsti protikorupčního bojovníka“.
22. 11. 2019|