Trump žádá o peníze na soudní bitvy. Dárce by ale musel poslat přes 6666 dolarů, aby aspoň něco šlo přímo na justiční pře

Prezident USA Donald Trump se po prohraných volbách nevzdává a nadále věří, že soudní cestou zvrátí výsledek hlasování. Své příznivce urguje k posílání peněžních darů, které pomohou s financováním nákladných soudních řízení. Do jaké míry ale příspěvky končí přímo u právníků? Primárně malé dary míří do fondu, z nějž může prezident financovat téměř cokoliv – například umazat dluhy z kampaně. Pokud drobný dárce pošle 6666 dolarů a méně, přímo na soudní spory z částky nemusí putovat ani cent.

Příspěvky na kampaně od drobných dárců mají v americké politice dlouhou a pevně zakořeněnou tradici. Dolary putující na účty jednotlivých kandidátů, celých politických stran či nezávislých uskupení, jež kandidáty podporují, do určité míry symbolizují propojenost všech koutů Spojených států s mocenským centrem ve Washingtonu.

Ani při letošních prezidentských volbách tomu nebylo jinak. Donald Trump i Joe Biden spoléhali na příspěvky z řad veřejnosti ve velkém, byť přijímali i částky od miliardářů a vlivných firem či podnikatelů. Podle Federální volební komise (FEC) dary pro Bidena překonaly miliardu dolarů, zatímco stávajícího prezidenta jeho příznivci podpořili téměř osmi sty miliony dolary.

Začátek listopadu znamenal pro demokratického kandidáta zlom ve výběru peněžitých darů. Není se co divit, s blížícími se volbami kampaně finišují a nepotřebují peníze na nové projekty. Zatímco u demokratů šla křivka příspěvků s volebním úterým 3. listopadu strmě dolů, Trumpova kampaň zažila opačný efekt.

Příznivci šéfa Bílého domu začali svému favoritovi opět posílat peníze. Byť s postupem času i tato křivka postupně upadala, Trumpovi se v povolebním období podařilo vybrat již přes 200 milionů dolarů, tedy čtvrtinu celkového darovaného objemu. V situaci, kdy jsou volební místnosti uzavřeny a výsledky se sčítaly nebo již zcela sečtené byly.

„Pokud byste se na tato čísla podívali, aniž byste znali volební výsledky, mysleli byste si, že Trump vyhrál,“ komentuje pro CNN bezprecedentní výběr darů po volební noci analytik Brendan Glavin z nezávislého Campaign Finance Institute.

Urgentní prosby o pomoc

Na svědomí má tuto anomálii Trumpem předem avizovaná soudní bitva o volební výsledky, o nichž s předstihem několika týdnů i měsíců prohlašoval, že budou zmanipulované a falešné. V tomto tažení za „skutečnými výsledky“ dosavadní hlava Spojených států tedy našla značné zastání v řadách svých příznivců. Podle zástupců kampaně totiž povolební příspěvky přicházejí zejména od drobných dárců.

Trumpova kampaň nenechává nic náhodě a možným dárcům už rozeslala přes pět stovek různých podnětů k finanční podpoře. Tyto e-mailové výzvy opakují tvrzení o „falešných volbách“ a apelují na příznivce, které prezident potřebuje „více než kdy dřív“.

„Naše demokracie a svoboda jsou v ohrožení jako nikdy dřív, proto se na vás obracím s URGENTNÍ prosbou,“ stojí například v žádosti o finance od týmu viceprezidenta Mikea Pence. „S prezidentem Trumpem potřebujeme naše NEJSILNĚJŠÍ příznivce, jako jste VY, aby se připojili k Speciální jednotce na obranu voleb. Tato skupina bude BRÁNIT volby před podvody a my potřebujeme, abyste se postavili do přední linie této bitvy,“ stojí dále v mailu.

Studio 6: Povolební Spojené státy (zdroj: ČT24)

Peníze nejdřív míří Trumpovu politickému akčnímu výboru a Republikánské straně

K přispění na soudní bitvy o volební výsledky vybízí i domovská stránka Trumpova oficiálního webu. Proklamovaný Fond na obranu voleb ovšem reálně neexistuje, upozorňuje list The Washington Post.

Místo toho se příspěvky rozpouští v jiných účtech spojených s Trumpem či Republikánskou stranou. Pětasedmdesát procent částky z každého drobného daru směřuje Trumpovu politickému akčnímu výboru (PAC) a pětadvacet procent na účet Republikánské strany. Teprve pokud ony tři čtvrtiny částky překročí zákonný limit pěti tisíc dolarů, přebytek se připíše na účet určený k soudním sporům.

  • Political Action Committee (PAC) je organizace typická pro americkou politiku. Kandidátům pomáhá s výběrem finančních darů pro kampaň či podporu legislativy. Takzvané Leadership PACy podporují prominentní politiky, kterým poskytují peníze například na cestování, ubytování v hotelech a podobně. Na rozdíl od prostředků určených přímo na kampaň PACy nemají zdaleka tolik restrikcí a lze je použít k různým účelům. Republikánští i demokratičtí politici v minulosti čelili kritice za to, že PACy využívali k financování luxusních akcí v exotických lokacích nebo z nich platili honoráře pro své rodinné příslušníky. Skupiny propagující reformu financování kampaní označují leadership PACy za prostředky podporující přepychový životní styl politiků na účet daňových poplatníků.

Aby tedy drobný dárce podpořil přímo soudní spory kolem voleb částkou sto dolarů, musel by Trumpově kampani poslat 6800 dolarů: z toho 1700 dolary podpoří republikány, pěti tisíci dolary Trumpův PAC a zbylou stovkou dolarů konkrétně soudní pře. 

Podle pravidel FEC je využití prostředků z PACů značně v kompetenci Trumpa a republikánů. Prostředky zaslané pro soudní spory tedy mohou sloužit k úplně jiným účelům, peníze Američanů mohou takto místo soudů financovat například nákladné a klíčové druhé kolo senátních voleb v Georgii.

Mazání dluhů místo financování soudů?

„Neexistuje právní mechanismus, který by někomu zamezil v sebeobohacení z prostředků z jeho leadership PACu tak, jako to dělají restrikce v případě výborů pro kampaň,“ přibližuje právnička a bývalá zaměstnankyně FEC Kate Belinskiová.

„Drobní dárci, kteří posílají finance Trumpovi a myslí si, že tím podporují Fond na obranu voleb, ve skutečnosti pomáhají Trumpovi smazat dluhy z kampaně či financovat jeho budoucí politické působení,“ konstatuje Brendan Fischer z think-tanku Campaign Legal Center, jenž prosazuje větší restrikce pro financování kampaní.

Zástupci Trumpovy kampaně se k věci odmítli vyjádřit. Manažer kampaně Bill Stepien pouze v prohlášení uvedl, že ohromná vybraná částka ukazuje, že Trump zůstává lídrem a zdrojem energie mezi republikány. Peníze od drobných dárců podle Stepiena umožní prezidentovi „dále bojovat za očištění zkorumpovaného volebního systému“.

Republikánská strana si dle svého vyjádření „užívá finanční podporu stále rostoucí skupiny velkých i malých investorů“. „Prezident Trump a republikáni pokračují v boji ve věcech, na nichž záleží většině Američanů, zejména integritě voleb a obhájení republikánské většiny v Senátu,“ napsala šéfka stranické komunikace Cassie Smedileová.

Rudy Giuliani, který vede soudní tažení Trumpovy kampaně
Zdroj: Wikipedia

Podle republikánského stratéga Michaela DuHaima Trump klame své příznivce. „Je důležité se k lidem chovat přímě, zejména k těm, kteří pro pětadvacet dolarů musí sáhnout hluboko do kapsy. Tvrdíte-li, že peníze jdou na právní spory, pak by měly jít na právní spory,“ poznamenává DuHaime pro Reuters.

Ohijský pastor Darrell Scott, který byl členem Trumpova týmu v přechodné době mezi Obamovou a Trumpovou administrativou, naopak nevidí v nakládání s penězi podporovatelů problém. „Jsou to dvě kapsy stejných kalhot. Nezáleží na tom, jestli peníze dáte do levé, nebo pravé, nakonec budou použity pro legitimní účely, které Trumpovi příznivci podpoří,“ věří pastor.

Za soudy už Trumpův tým zaplatil téměř devět milionů dolarů

Jak upozorňují New York Times, nejen drobní dárci posílali Trumpovi své peníze. Po volební noci prezidenta podpořili i velcí přispěvatelé, od nichž přišlo zhruba pět milionů dolarů. Sto padesát tisíc dolarů zaslal například výkonný ředitel energetické společnosti Energy Transfer Partners Kelcy Warren, jeho žena Amy darovala 260 tisíc dolarů. Miliardář Kenny Troutt přispěl 250 tisíc.

Trumpova kampaň k začátku prosince reportovala 8,7 milionu dolarů ve výdajích spojených s přepočtem hlasů. Největší sumu prezidentův tým zaplatil ve Wisconsinu, kde přepočet stál tři miliony dolarů. Bezmála 2,3 milionu dolarů představují výdaje na právníky a asistenty. Za SMS zprávy, v nichž prezident žádá své stoupence o peněžní příspěvky, Trumpův tým zaplatil 2,2 milionu dolarů.

Zpráva FEC neupřesňuje, kolik obdržel Trumpův osobní právník Rudy Giuliani, jenž stojí v čele povolebního boje. Uvádí ovšem, že jedna z nejprominentnějších tváří prezidentova právního týmu Jenna Ellisová v listopadu inkasovala 30 tisíc dolarů.

Naposledy stížnost Trumpovy kampaně selhala ve Wisconsinu. Už předtím vyhlásily oficiální výsledky další státy, kde dosavadní šéf Bílého domu výsledky zpochybňoval – Georgia, Michigan, Pensylvánie, Nevada či Arizona.

I přes prohry v soudních síních Trump trvá na tom, že volby provázely rozsáhlé podvody. „Podváděli a zmanipulovali naše prezidentské volby, ale my je stejně vyhrajeme,“ nechal se slyšet Trump v neděli v Georgii, kam přijel podpořit republikánské kandidáty do Senátu. 

V úterý končí lhůta pro urovnání veškerých povolebních sporů na úrovni jednotlivých států.