Přepočet hlasů potvrdil Bidenovo vítězství v Georgii, Trump dál mluví o podvodech

Události: Biden je v Georgii vítězem i po přepočtu hlasů (zdroj: ČT24)

Demokrat Joe Biden zůstal vítězem prezidentských voleb ve státu Georgie i po ručním přepočtu všech hlasů, který vzhledem k těsnému rozdílu místní úřady musely uspořádat. Podle agentury Reuters to oznámil státní tajemník jihovýchodního státu, republikán Brad Raffensperger. Oficiální potvrzení výsledku provázely jisté zmatky, neboť Raffenspergerův úřad nejprve v tiskové zprávě oznámil, že „certifikace“ voleb byla dokončena, záhy však uvedl, že proces ještě probíhá.

„Audit potvrdil, že původní strojové sčítání hlasů přesně označilo vítěze voleb,“ konstatoval ve čtvrtek večer místního času (po půlnoci na pátek SEČ) republikánský úředník Brad Raffensperger. „Stejně jako další republikáni jsem zklamaný, že náš kandidát nezískal hlasy volitelů v Georgii,“ poznamenal pak a dodal, že je hrdým podporovatelem Trumpa. „Žiju podle hesla, že čísla nelžou. Jako státní tajemník mám za to, že jsme předložili přesná čísla,“ dodal.

Biden podle původních výsledků vedl o asi 14 tisíc hlasů, po přepočtu se jeho náskok snížil na 12 670 hlasů. Přezkum tak změnil původní celostátní výsledky o zhruba 0,1 procentního bodu ve prospěch Trumpa.

„Proces přepočítávání jednoduše potvrdil to, co už jsme věděli: voliči v Georgii si vybrali za svého dalšího prezidenta Joea Bidena,“ komentovala vývoj mluvčí Bidenovy kampaně.

Tým prezidenta Trumpa však nadále tvrdí, že mezi spočítanými hlasy byla řada podvodných lístků, ačkoliv to místní volební činitelé popírají. Přepočet proto odmítají a požadují, aby se znovu zkontrolovaly podpisy na všech lístcích zaslaných poštou, kterých je asi 1,3 milionu.

Za normálních okolností by proces certifikace příliš pozornosti nepřitahoval, letos jej ale sledují novináři po celém světě. Okolo poledne východoamerického času se objevila informace, že Georgie už Bidenovo vítězství potvrdila, Raffenspergerův úřad ale asi po hodině vydal opravenou tiskovou zprávu. V ní podle deníku The Washington Post uvádí, že certifikace stále probíhá.

Ani certifikace nemusí v Georgii znamenat tečku za prezidentskou volbou, neboť Trump může vzhledem k těsnému odstupu od Bidena požádat o další přepočet. Ten by se na rozdíl od toho prvního prováděl na čtecích strojích. Trump má na předložení žádosti čas do úterních 17:00 místního času (23:00 SEČ). 

Trump hledá další právní skuliny ve snaze zvrátit prohrané volby

Podle propočtů amerických i světových médií získal Trump 232 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Biden 306. K vítězství mu pomohlo i 16 volitelů z Georgie, kde demokrat zvítězil naposledy v roce 1992. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, je na programu 14. prosince.

Georgie je jedním ze států, kde mají většinu v místním zákonodárném sboru republikáni. Trump přitom stále útočí na legitimitu tamního hlasování, čímž se snaží zabránit tomu, aby stát prohlásil výsledky voleb za uzavřené. Prezidentovi právníci doufají, že by následně mohli skrze tamní parlament zkusit ovlivnit výběr volitelů, kteří o příštím prezidentovi formálně rozhodují. Podobnou taktiku zkoušejí i v Pensylvánii či Michiganu.

Trumpův tým totiž po řadě neúspěšných žalob ohledně údajných podvodů hledá další způsoby, jakými by mohl zkusit výsledek prezidentských voleb zvrátit. A právě na právní skuliny v komplikovaném a decentralizovaném nepřímém volebním systému, který stojí na takzvaném sboru volitelů, nyní zaměřil svou pozornost.

Podle právních expertů má tato taktika mizivou šanci na úspěch, svým jednáním však Trump podle většiny amerických médií nadále podrývá důvěru v demokratický proces v USA.  Agentura AP přitom tvrdí, že vytváření chaosu a zmatků není vedlejším produktem, ale cílem jeho povolební strategie. Podle serveru Politico je většina vysoce postavených republikánů toho názoru, že by Trump měl uznat porážku.

Na Georgii se soustředí velká pozornost také kvůli dvojici soubojů o senátorská křesla, které se tam odehrají začátkem příštího roku. Jejich výsledek rozhodne o tom, která ze stran horní komoru Kongresu ovládne.

Prezidentské volby v USA
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Biden: Trumpova snaha volby zpochybnit je zcela nezodpovědná

Za „naprosto nezodpovědnou“ označil Biden snahu nynějšího amerického prezidenta Trumpa zpochybnit výsledky voleb, které rozhodovaly, kdo bude v Bílém domě další čtyři roky. 

Biden po poradě s guvernéry jednotlivých států uvedl, že se neobává toho, že by Trumpova neochota přijmout výsledky voleb zamezila předání moci. „Vysílá to ale hrozivou zprávu o tom, kým jako země jsme,“ řekl demokratický kandidát.

S demokratickými i republikánskými guvernéry během hovoru Biden probral možnost povinného nošení roušek v celých Spojených státech. Nošení roušky „není politické gesto, je to vlastenecká povinnost“, konstatoval.

Biden též řekl, že už vybral budoucího ministra financí. Jeho či její jméno oznámí kolem Dne díkůvzdání, který budou Američané slavit příští čtvrtek. Média spekulují, že by resort financí mohla vůbec poprvé řídit žena. Zmiňují přitom bývalou šéfku centrální banky (Fed) Janet Yellenovou a členku rady guvernérů Fedu Lael Brainardovou.

Události: V USA zavádějí nová opatření (zdroj: ČT24)