TÉMA

Janet Yellen

Biden si cení vztahu s čínským prezidentem, prohlásil americký diplomat v Pekingu

Americký prezident Joe Biden si cení svého vztahu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a zasazuje se o stabilitu vztahů obou zemí, vzkázal v Pekingu americký zmocněnec pro klimatické otázky John Kerry. Jeho návštěva Číny navazuje na cesty šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena a ministryně financí USA Janet Yellenové v posledních týdnech, které mají podle americké diplomacie přispět ke zlepšení vzájemných vztahů.
18. 7. 2023|

Kvůli Rusku hrozí největší hladomor od druhé světové války, zaznělo na úvod zasedání G7

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Řekla, že je proto nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost. Americká ministryně financí Janet Yellenová na summitu G7 řekla, že sankce vůči Rusku mají na zemi velký dopad. Zmínila například vysokou inflaci.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:02|

Sněmovna reprezentantů schválila vyšší dluhový strop, USA by se mohly vyhnout platební neschopnosti

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý místního času schválila zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Minulý týden normu odsouhlasil Senát a podepsat ji musí ještě prezident Joe Biden, informovala agentura AP, podle níž by se tak Spojeným státům mělo podařit vyhnout platební neschopnosti.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 13:01|

USA „pošťouchly“ jednání o reformě zdaňování. Volají po globální minimální dani pro korporace

Do průběžně vedené diskuse o reformě globálních daní vstoupila nedávno těžká váha. Ministryně financí USA Janet Yellenová navrhla ostatním zemím, aby společně s Washingtonem prosadily minimální daň pro korporace po celém světě. A přestože panuje shoda, že půjde spíše o běh na delší vzdálenost, někteří odborníci nevylučují, že se návrh v nějaké podobě do mezinárodní daňové soustavy opravdu prosadí. S dopadem na státy, daňové ráje, firmy, daňové poplatníky. Včetně Česka.
21. 4. 2021|

Biden se poprvé setkal s odporem Senátu. Odmítl některé kandidáty do vlády

Americký prezident Joe Biden má na kontě první porážku v procesu schvalování svých kandidátů na vládní posty. Neera Tandenová, jež byla navržena do čela rozpočtového a správního úřadu (OMB), narazila na odpor senátorů z obou politických stran. Bílý dům v úterý na její žádost nominaci stáhl.
3. 3. 2021|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Americké akcie v den nástupu Bidena rostly. Těžily ale spíše z dobrých výsledků firem

Americké akcie při středeční inauguraci nového prezidenta Spojených států Joea Bidena posílily a obchodování uzavřely na nových rekordních maximech. Někteří analytici však upozornili, že spíše než s inaugurací to mělo souvislost se začátkem nové výsledkové sezony amerických firem. Ve čtvrtek americké akcie stagnovaly, prudce pak klesla cena digitální měny bitcoin, investoři se totiž bojí regulace v USA. Tu naznačila nová americká ministryně financí Janet Yellenová.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 20:21|

Přepočet hlasů potvrdil Bidenovo vítězství v Georgii, Trump dál mluví o podvodech

Demokrat Joe Biden zůstal vítězem prezidentských voleb ve státu Georgie i po ručním přepočtu všech hlasů, který vzhledem k těsnému rozdílu místní úřady musely uspořádat. Podle agentury Reuters to oznámil státní tajemník jihovýchodního státu, republikán Brad Raffensperger. Oficiální potvrzení výsledku provázely jisté zmatky, neboť Raffenspergerův úřad nejprve v tiskové zprávě oznámil, že „certifikace“ voleb byla dokončena, záhy však uvedl, že proces ještě probíhá.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 23:06|