Ukrajina vyšetřuje možné nezákonné sledování bývalé americké velvyslankyně

Ukrajinská policie zahájila vyšetřování možného sledování někdejší velvyslankyně USA v Kyjevě Marie Yovanovitchové. To se podle dokumentů zveřejněných americkým Kongresem odehrálo ještě před jejím odvoláním. Ambasadorka později vypovídala v neprospěch amerického prezidenta Donalda Trumpa během veřejného slyšení v Kongresu, který vyšetřoval údajné snahy šéfa Bílého domu získat na Ukrajině podporu pro své znovuzvolení.

Oznámení ukrajinské policie přichází dva dny poté, co demokratičtí členové Kongresu zveřejnili řadu dokumentů, které mimo jiné svědčí o komunikaci Lva Parnase – spolupracovníka Trumpova osobního právníka Rudyho Giulianiho – týkající se odvolání Yovanovitchové z pozice velvyslankyně v Kyjevě.

Trump Yovanovitchovou z velvyslaneckého postu náhle odvolal loni v květnu. Diplomatka před Kongresem uvedla, že nebyla ochotná podřídit se „paralelní diplomacii“, kterou vůči Ukrajině podle ní uplatňoval Giuliani. Trump za důvod stažení označil její neschopnost. 

Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo v prohlášení, že policie „nezasahuje do vnitřních politických záležitostí Spojených států“.

Dokumenty zveřejněné americkým Kongresem nicméně „obsahují důkazy možného porušení ukrajinského práva a Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, která chrání práva diplomatů na území cizího státu“.

Ukrajina k vyšetřování přizvala FBI

Ukrajinské ministerstvo vnitra dále sdělilo, že pozvalo americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se do vyšetřování na Ukrajině zapojil.

Dodalo také, že policie zahájila vyšetřování ohledně možnosti, že ruští hackeři získali přístup do počítačů ukrajinské plynárenské společnosti Burisma. Členem představenstva firmy byl Hunter Biden, syn Trumpova volebního soka Joea Bidena.

Ústavní žalobu se demokraté rozhodli vůči prezidentovi Trumpovi vznést proto, že podle nich naléhal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině.