Yovanovitchová před Kongresem dodala další detaily Trumpovy ukrajinské kauzy

Události ČT: Před Kongresem vypovídá diplomatka Yovanovitchová (zdroj: ČT24)

Do přímého konfliktu s prezidentem Donaldem Trumpem se v pátek při slyšení v americkém Kongresu dostala bývalá velvyslankyně USA v Kyjevě Marie Yovanovitchová, která vypovídala v kauze údajných pokusů šéfa Bílého domu získat na Ukrajině podporu pro své znovuzvolení. Prezident během slyšení výpověď diplomatky na Twitteru pohoršeně komentoval.

Trump v květnu Yovanovitchovou z velvyslaneckého postu odvolal, protože nebyla ochotná podřídit se „paralelní diplomacii“, kterou vůči Ukrajině uplatňoval Trumpův právník Rudy Giuliani. Cílem bylo získat kompromitující informace na Trumpova pravděpodobného demokratického protikandidáta v příštích prezidentských volbách Joea Bidena. 

„Ať šla Marie Yovanovitchová kamkoli, dopadlo to špatně,“ napsal prezident na Twitteru. „Jmenovat velvyslance je absolutním právem prezidenta,“ hájil odvolání velvyslankyně Trump.

Jeho komentář vyvolal kritické poznámky členů sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, kde Yovanovitchová vypovídala. Kriticky se ale ozvali i někteří republikánští kongresmani, a dokonce i televize Fox News, obvykle věrná prezidentovi. Podle jejích komentátorů je Yovanovitchová důvěryhodnou svědkyní a Trumpův tweet byl nerozumný.

Dramatická situace při slyšení vznikla, když šéf výboru Adam Schiff Yovanovitchové Trumpův vzkaz na Twitteru přečetl a vyzval ji k reakci. „Nemohu se vyslovit k prezidentovým záměrům, ale myslím, že cílem je zastrašování,“ řekla diplomatka. „Někteří z nás toto zastrašování berou opravdu velmi vážně,“ opáčil Schiff.

Prezident chtěl zkompromitovat svého soka, soudí kritici

Trump chtěl podle kritiků nátlakem na Kyjev získat kompromitující informace na svého pravděpodobného volebního soka Joea Bidena a pokusil se zneužít Ukrajinu v americkém volebním boji. Prezidentovi v souvislosti s vyšetřováním hrozí, že bude čelit takzvanému impeachmentu, tedy procesu odvolání z funkce.

Yovanovitchovou, považovanou za schopnou a zkušenou diplomatku, prezident odvolal z postu v Kyjevě letos v květnu. Podle amerických diplomatů byl důvodem odpor velvyslankyně vůči „paralelní“ misi prezidentova právníka Rudyho Giulianiho, který se snažil kyjevské politiky přesvědčit o dodání důkazů proti Bidenovi. Trump údajně hrozil, že v opačném případě zastaví slíbenou vojenskou pomoc ukrajinské vládě.

Giuliani také údajně šířil konspirační teorie o ukrajinských snahách ovlivnit americké volby v neprospěch Donalda Trumpa. Podle lidí z Bílého domu tím u prezidenta vyvolal rezervovaný postoj ke Kyjevu. A vytvořil negativní obraz velvyslankyně, který dal Trump najevo během telefonátu se Zelenským na konci července.

„Bývalá velvyslankyně ze Spojených států, ta žena, byla špatná. Stejně jako lidé, se kterými na Ukrajině spolupracovala. Jen jsem chtěl, abyste to věděl…,“ jsou citována slova amerického prezidenta k Zelenskému.

Výpověď Yovanovitchové před Kongresem (zdroj: ČT24)

„… vzpomínám si, že se jmenovala Yovanovitchová. Je skvělé, že jste ji jako první nazval špatnou velvyslankyní. Já s vámi souhlasím na sto procent. Její postoj ke mně nebyl zdaleka nejlepší,“ zněla odpověď ukrajinského prezidenta Zelenského.

„Pan Giuliani měl vědět, že tato podezřelá tvrzení přicházejí od lidí se spornými motivy. Měli důvod domnívat se, že naše protikorupční politika ukončí jejich politické a finanční ambice,“ uvedla mimo jiné Yovanovitchová.

„V zásadě z její výpovědi vychází, že je přesvědčená, že musela odejít a byla odvolána, a to takovým docela neslušným způsobem, kdy z hodiny na hodinu odletěla nočním letem, kvůli tomu, že lidem z okolí Trumpa překážela v jejich aktivitách,“ shrnul páteční vystoupení bývalé velvyslankyně na Ukrajině redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž. 

Yovanovitchová vypovídala už v předchozí fázi vyšetřování. Sněmovní demokraté už v pondělí přepisy její předchozí výpovědi zveřejnili. Diplomatka v ní naznačila, že ministerstvo zahraničí bylo zneužíváno k domácím politickým cílům.

Marie Yovanovitchová dokonce řekla, že z Trumpovy strany cítila výhrůžku, když o ní prezident v létě v telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským hovořil jako o „té ženě“ a o „špatné zprávě“. 

Výhrady k Trumpovi měli i další diplomaté

Série veřejných slyšení začala ve středu, kdy členové výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb hovořili s chargé d'affaires USA v Kyjevě Williamem Taylorem, který úřad vede po odchodu Yovanovitchové, a s náměstkem ministra zahraničí Georgem Kentem. Oba, stejně jako odvolaná Yovanovitchová, mají k Trumpovu chování vážné výhrady.

Zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů bude mít příští týden na programu další veřejná slyšení, na řadu přijde osm vysokých vládních úředníků a diplomatů.

Bílý dům zveřejnil shrnující přepis dubnového telefonátu Trumpa se Zelenským

Trumpův úřad ve stejný den, kdy ve Sněmovně reprezentantů vypovídá Yovanovitchová, zveřejnil přepis rozhovoru amerického prezidenta s nově zvoleným ukrajinským prezidentem z 21. dubna, kdy Zelenskyj vyhrál druhé kolo voleb. Jádrem sporu mezi demokratickými kongresmany a Trumpem je ale prezidentův červencový hovor se Zelenským.

V dubnovém hovoru Trump hovořil z paluby prezidentského speciálu Air Force One a budoucí hlavě Ukrajiny gratuloval. „Rád bych vás pozval do Bílého domu. Je toho hodně, o čem máme hovořit, ale jsme pořád s vámi,“ řekl Trump Zelenskému. Ten ho předtím opakovaně zval na svou inauguraci.

Trump pozvání na Zelenského slavnostní uvedení do úřadu neodmítl, zároveň mu ale účast neslíbil. Ujistil ho však, že přinejmenším do Kyjeva vyšle na ceremonii delegaci na vysoké úrovni. Za to Zelenskyj předem poděkoval. Trumpovi také řekl, že je těžké o přednostech Ukrajiny hovořit, takže by se měl sám přesvědčit, jak skvělou zemí Ukrajina je. Na to mu Trump řekl, že vřelost Ukrajinců mu je známá ještě z dob, kdy vlastnil soutěž krásy Miss Universe.