Zbavit Trumpa úřadu? Impeachment je příliš komplikovaný běh na dlouhou trať

Profesor práva Tomášek: Americký prezident toho může hodně, ale má to své meze (zdroj: ČT24)

Někteří američtí demokraté ztrácejí s prezidentem trpělivost, a to hlavně kvůli kauze vazeb členů jeho týmu s Moskvou. Mluví proto o ústavní žalobě, což je ovšem běh na dlouhou trať. Kongres by musel odhlasovat, že bude zahájen proces impeachmentu, následně může Trumpa odvolat Senát. Obě komory ale ovládají prezidentovi republikáni. „Zdá se mi to v této chvíli v dost hypotetické rovině,“ uvedl profesor evropského práva Michal Tomášek.

Americká ústava říká, že aby mohl být prezident zbaven moci, musí existovat důkaz, že se dopustil velezrady, úplatkářství či nějakého těžkého zločinu nebo přestupku. „V americkém právním systému je velmi důležitý výklad ústavy a práva. Takovým zločinem může být cokoli, co Kongres v daném historickém momentu shledá za závažné. U nás právníci či soudci právo nalézají, zatímco v USA a v Británii ho vytvářejí,“ podotkl Tomášek.

Demokrat Bill Clinton byl kvůli aféře s Monikou Lewinskou obviněn z křivopřísežnictví a bránění spravedlnosti, u republikána Richarda Nixona byl seznam delší. Jednalo se o aféru Watergate týkající se nezákonného odposlouchávání demokratů.

V případě Nixona k obvinění nedošlo, protože prezident raději sám odstoupil, u Clintona prošla obžaloba Sněmovnou reprezentantů, ale už ne v Senátu. Osvobozen byl i Andrew Johnson, který převzal prezidentské křeslo po Abrahamu Lincolnovi, jenž byl zavražděn.

„Pohybujeme se v oblasti impeachmentu,“ upozornil nyní poradce Nixona i Clintona David Gergen v souvislosti se zprávami o tom, že Trump chtěl po odvolaném šéfovi FBI Jamesi Comeym, aby zastavil vyšetřování bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který odstoupil kvůli nejasným vazbám na Rusko.

Vedení právního výboru Senátu už Comeyho vyzvalo, aby přišel veřejně svědčit o své komunikaci se šéfem Bílého domu. „V historicky prvním impeachmentu v roce 1867 se hlasovalo o odvolání prezidenta, aniž by byl jeho protiprávní skutek definován,“ upozornil Tomášek.

Trump vyvolal rozruch i tím, že údajně na schůzce s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem vyzradil tajné informace související s teroristickým hnutím Islámský stát. Prezident kritiku odmítá a tvrdí, že chtěl Rusku v rámci boje proti radikálům jisté informace poskytnout, což je v jeho pravomocích.

Kongres žádá, aby Bílý dům poskytl stenografický záznam Trumpova rozhovoru s ruským ministrem. Moskva následně oznámila, že záznam odtajní.

O možné ústavní žalobě ale zatím mluví jen někteří demokraté, kteří jsou v současné době v opozici. Jak Sněmovnu reprezentantů, tak i Senát výrazně ovládají Trumpovi republikáni.

Spuštění impeachmentu je běh na dlouhou trať – pravděpodobně by tato akce trvala dlouhé měsíce, upozorňuje CNN. Nejprve by musela dolní komora pověřit jeden z výborů (obvykle ten justiční) prošetřením, zda obvinění odpovídají příslušným článkům ústavy, následně by výbor hlasoval o tom, zda se má záležitostí zabývat celá Sněmovna reprezentantů. Tak pak může impeachment schválit prostou většinou, nebo ho odmítnout.

Pokud návrh projde, začne v Senátu proces, jemuž předsedá šéf spravedlnosti, členové dolní komory vedou obžalobu a senátoři jsou porotci. Za zavřenými dveřmi pak senátoři hlasují o tom, zda hlavu státu zbavit moci, k odsouzení prezidenta ale potřebují dvoutřetinovou většinu.

CNN upozorňuje, že pouze 19 osob – dva prezidenti, jeden senátor, jeden ministr války a 15 soudců bylo obžalováno dolní komorou. Z těchto lidí přitom Senát odsoudil jen osm. V naprosté většině případů jsou problémoví zástupci státu zbaveni funkce, sami ji opustí a znovu už nejsou zvoleni či jmenováni.