Trump má vězeňskou fotografii, vydal se úřadům. S jeho voliči to nehne, míní analytici

Horizont ČT24: Exprezident Trump počtvrté u soudu (zdroj: ČT24)

Bývalý americký prezident Donald Trump se v noci na pátek vydal úřadům ve státě Georgie, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.

Kolona politika a miliardáře přijela k zadnímu vchodu do vězení ve čtvrtek v 19:34 místního času (1:34 SELČ), a tedy zhruba třicet minut poté, co na letišti v Atlantě přistálo jeho soukromé letadlo, uvedla agentura Reuters. Před věznicí čekali Trumpovi příznivci, odpůrci a novináři.

Ve vězení Trump odevzdal otisky prstů, byl vyfocen a úředníci zaznamenali i další jeho charakteristiky. Ve vězeňských záznamech je nyní podle serveru listu The New York Times (NYT) mimo jiné uvedeno, že má blonďaté vlasy, je vysoký 190,5 centimetru a váží 97,5 kilogramu.

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal řekl, že si tamní noviny všímají toho, že když byl Trump prezidentem, vážil o deset kilo víc. Tyto údaje podle The Washington Post (WP) exprezident pravděpodobně nahlásil sám. Deník píše, že Trumpův řidičský průkaz uvádí, že měří o palec (asi  dva a půl centimetru) méně.

Vězeňská fotografie exprezidenta ukazuje v modrém obleku a červené kravatě se zamračeným výrazem a pozvednutým obočím. Podle agentury DPA by mohla vejít do dějin.

Po přibližně dvaceti minutách Trump, který byl propuštěn na kauci dvě stě tisíc dolarů (4,4 milionu korun), věznici zase opustil a vydal se zpět na letiště. I když to bylo už počtvrté, kdy se kvůli některému z obvinění vydal úřadům, zkušenost s tím, že by se tak stalo ve vězení – a ještě tak problematickém, jako je podle agentury AP to v okrese Fulton – dosud neměl. Ve trojici předchozích případů se podobná procedura vždy odehrála v budově soudu.

„Zákony, z jejichž porušení je obžalován, jsou zákony, které jsou určeny k potírání organizovaného zločinu. A proto, vzhledem k tomu, že jde o vážná obvinění, tak skutečně musí jako každý další obviněný z podobně závažných trestných činů projít tím procesem, kdy mu sejmou otisky prstů, vyfotí ho a zaplatí kauci. A teprve potom může být znovu propuštěn,“ vysvětluje amerikanista Jiří Pondělíček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jiří Pondělíček hovořil o vydání Donalda Trumpa úřadům v Georgii (zdroj: ČT24)

Během pátku se přihlásili v atlantské věznici poslední z osmnácti lidí obviněných po Trumpově boku. Informovala o tom americká média krátce před uplynutím lhůty stanovené prokuraturou pro dobrovolné vydání se úřadům.

Neuznaná porážka

Exprezidenta a osmnáct jeho spojenců, mezi nimiž jsou i někdejší personální šéf Bílého domu Mark Meadows nebo bývalý Trumpův právník Rudy Gulliani, prokuratura viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit jeho volební porážku v roce 2020. V Georgii tehdy Trump prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem o necelých dvanáct tisíc hlasů. Porážku nikdy neuznal a na místní činitele tlačil, aby výsledky zvrátili. Úřadům už se kromě exprezidenta vydal například Giuliani. Ostatním Trumpovým spolupracovníkům vyprší lhůta na nahlášení se ve věznici v okrese Fulton v pátek.

„Jeden z hlavních důvodů, proč tento případ vůbec začal, je, že exprezident zavolal státnímu tajemníkovi a řekl mu: ‚Sežeňte mi 11 780 hlasů,‘“ uvedla právní expertka Jessica Levinsonová.

Trump, který čelí obvinění i v trojici dalších případů, mluví o tom, že obvinění je politicky motivované a má mu zabránit v tom, aby se ve volbách příští rok vrátil do Bílého domu. Podobně se vyjádřil i před svým odletem z Atlanty, když den označil za velmi smutný den pro Ameriku a prohlásil, že se ničeho nedopustil. „Nikdy se to nemělo stát. Pokud chcete napadnout výsledky voleb, mělo by vám to být umožněno. Myslím, že tyto volby byly zmanipulované,“ řekl.

Trump následně v noci na pátek zveřejnil na sociální síti X příspěvek – poprvé od ledna 2021. Je jím jeho fotografie z věznice. Tu doplnil datem jejího pořízení a slovy o zasahování do voleb a nevzdávání se.

Svůj dosud poslední příspěvek na této síti Trump zveřejnil 8. ledna 2021, tedy dva dny poté, co jeho příznivci vtrhli do budovy Kongresu ve Washingtonu. Trump nedlouho před útokem na Kapitol své příznivce mimo jiné vyzval, aby „bojovali jako o život“. Po útoku na Kapitol sociální síť, tehdy ještě zvaná Twitter, Trumpovi zakázala publikovat další příspěvky a zrušila mu účet. Nový majitel sítě Elon Musk loni v listopadu exprezidentovi účet znovu obnovil. Trump tehdy ale řekl, že nemá zájem se na Twitter vracet, a místo toho krátké vzkazy publikoval na své sociální síti Truth Social.

Žádost o zrychlený proces

Pondělíček uvedl, že soudní proces by mohl být velice rychlý, jelikož jeden ze spoluobviněných požádal o zrychlený proces. „Což je jeho právo a podle zákonu státu Georgie soudce musí vyhovět, není to na jeho zvážení,“ upozornil.

Otázkou podle něj je, jestli se toto bude týkat pouze tohoto konkrétního obviněného, nebo všech. „Protože Donald Trump a někteří další usilují o to, aby jednání bylo přesunuto před federální porotu s tím, že argumentují, že se jedná o žalobu, která žaluje činy, které vykonali v rámci výkonu federálního úřadu nebo nějaké federální pozice,“ uvedl. Pokud budou všichni spoluobvinění nakonec procházet procesem společně, mělo by první státní nastat na podzim.

Prokurátorka ve státu Georgie Fani Willisová, která má Trumpovu kauzu na starosti, totiž navrhuje, aby proces s ním a dalšími osmnácti obviněnými začal 23. října.

Navzdory obviněním je zatím Trump v republikánském poli jasným favoritem na to, aby získal nominaci do volby prezidenta. Pondělíček se nedomnívá, že by měl někdo z republikánských uchazečů reálnou šanci Trumpa v primárkách porazit. „Myslím si, že ta šance je opravdu jen minimální. Ten náskok je ohromný a Donaldu Trumpovi by bohatě stačilo získat nějakých čtyřicet procent hlasů, aby v tom roztříštěném poli zvítězil,“ podotkl amerikanista.

Politolog: Trumpovi voliči obviněním nevěří

Politolog Jakub Dopieralla z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy uvedl, že co se týče republikánských voličů, nejsou indikátory, že by aktuální dění kolem Trumpa mělo nějaký zásadní vliv. „Pokud ano, tak spíše došlo k mírnému posílení Donalda Trumpa, takže skutečně to nevnímají jako nějaké poškození,“ řekl.

Zatím pokaždé, když se objevilo nové obvinění Trumpa, přibyly mu naopak peníze na kampaň. Dopieralla se domnívá, že je pravděpodobné, že se tak stane i nyní. „On to velice zkušeně využívá i ve svém marketingu, kdy nejčastěji, jak si říká o tyto dary od dobrovolných přispěvatelů, je to, že jim rozesílá hromadné e-maily. V těch zpravidla po obvinění přímo zmiňuje to, že byl neprávem obviněn, že je to hon na čarodějnice a tak dále. Je dost pravděpodobné, že teď, až bude rozesílat e-maily, tak použije i tu svou fotografii, která byla pořízena – jako doklad toho, že je nespravedlivě stíhán. A určitě můžeme čekat, že to bude podobná, ne-li možná ještě vyšší částka,“ odhadl.

Dopieralla to vysvětluje tím, že Trumpova osobnost a odmítání jakékoliv zodpovědnosti na jeho voliče platí. „Podařilo se mu vybudovat si u nich takovou důvěru, že i když jsou vznesena tato skutečně objektivně závažná obvinění, z hlediska právního řádu, tak ti lidé, které potřebuje, aby vyhrál primárky, tomu aspoň doposud prostě nevěří,“ popsal.

Dopieralla o vydání Trumpa úřadům (zdroj: ČT24)