Prokurátorka v Georgii chce proces s Trumpem už v říjnu

Prokurátorka ve státu Georgia Fani Willisová, která má na starosti kauzu někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, navrhuje, aby proces s ním a dalšími 18 obviněnými začal 23. října. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty. Trump a dalších 18 lidí čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v tomto státě.

Trump na své sociální síti Truth Social uvedl, že se úřadům ve státu Georgia vydá v 19:30 místního času (01:30 SELČ). On a dalších 18 lidí čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v tomto státě.

„Musím se začít chystat na cestu do Atlanty ve státu Georgia …, abych byl zatčen radikálními levičáky, pochybnou existencí, jakou je prokurátorka Fani Willisová, za to, že jsem se opovážil zpochybňovat zmanipulované a ukradené volby. Čas zatčení 19:30,“ napsal Trump.

Exprezident setrvale zpochybňuje výsledky prezidentských voleb z roku 2020, v nichž prohrál s kandidátem demokratů Joem Bidenem. Čtvrtek tráví na své usedlosti v Bedminsteru ve státu New Jersey.

Trump se ve vězení zřejmě zdrží jen krátce, musí ovšem složit část kauce stanovené soudem na 200 tisíc dolarů (4,4 milionu korun), což je nejvíce ze všech obviněných.

Do objektivu policistů ve státě Georgia se už musel podívat bývalý Trumpův právník Rudy Giuliani. Spolu s bývalým šéfem Bílého domu čelí obvinění, že se nezákonně snažili změnit výsledky voleb. Podobné fotografování čeká i Trumpa.

Bývalý Trumpův právník (a někdejší starosta New Yorku) Rudy Giuliani
Zdroj: ČT24

Proč tak rychle?

Willisová navrhuje, aby proces začal už za dva měsíce v reakci na žádost Kennetha Chesebra, jednoho z obviněných, který byl členem Trumpova volebního štábu. Chesebro se odvolává na své právo na rychlý soudní proces, které mu zaručují zákony státu Georgia.

Soudce Scott McAfee mu vyhověl a stanovil začátek jeho procesu právě na 23. října. Podle Reuters to ale nutně neznamená, že ve stejné datum začne i proces s dalšími 17 obviněnými.

John Acevedo z právnické fakulty Emoryho univerzity britské stanici BBC řekl, že „Georgia by se tak mohla dostat na začátek fronty“. Narážel na další trestní kauzy, které se bývalého republikánského prezidenta týkají. Acevedo se domnívá, že vzhledem k tomu, že Willisová údajné zásahy do prezidentských voleb v Georgii vyšetřovala dva roky, dá se očekávat, že je na proces připravená.

Události: Zpravodaj Vostal k Trumpovu vydání úřadům (zdroj: ČT)

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal připomněl, že věznice v Atlantě, kam se má Trump dostavit, je nechvalně proslulá špínou, násilím a podivnými úmrtími vězňů.

U věznice už se shromáždily desítky Trumpových příznivců. „Podle listu The Guardian má Trump přijet večer, aby měl co největší sledovanost v amerických televizích. Hodlá toho využít, aby získal finanční podporu od svých stoupenců, a to nejen na prezidentskou kampaň, ale i na to, aby mohl platit své advokáty,“ uvedl Vostal.

Doplnil také, že republikáni ve Sněmovně reprezentantů už oznámili, že postup prokurátorky prošetří.

Nejlepší obhájce pro Trumpa

Americká média ve čtvrtek informovala, že Trump si krátce před termínem ve věznici najal nového právníka. Před justičními orgány v okresu Fulton ho bude zastupovat advokát Steve Sadow, který platí za nejlepšího obhájce v Georgii.

Trump a další čelí obviněním, že nelegálně zasahovali do volebního procesu v Georgii, když se různými způsoby snažili zvrátit těsnou porážku republikánského politika v prezidentských volbách v roce 2020. Jde o čtvrtou trestní kauzu, v níž velká porota schválila obvinění někdejšího prezidenta. Ten jakékoli provinění odmítá a vykresluje se jako oběť politické perzekuce.

Většina republikánských voličů Trumpovi fandí

Trump je prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA, zároveň se znovu uchází o pozici hlavy státu a je favoritem na zisk nominace Republikánské strany do prezidentských voleb v roce 2024.

Jeho preference mezi republikánskými voliči od oznámení prvních obvinění ještě mírně stouply a nyní jsou lehce nad padesáti procenty. Trump by mohl do Bílého domu kandidovat i v případě odsouzení. Pokud by zvítězil, mohl by sám sobě udělit milost ve federálních případech. Touto cestou se však nemůže vypořádat s obviněními na úrovni jednotlivých států, jako jsou ta v Georgii.

Je to přelomový moment, soudí Beneš

Amerikanista Jan Beneš z Filozofické fakulty Ostravské univerzity považuje čtvrtek za zlomový moment pro Trumpovu kariéru, protože mu může pomoci posílit vedoucí pozici v republikánských primárkách. A zároveň získat další potřebné peníze. „Přelomový moment bude i fotka prvního amerického prezidenta, který bude zatčen a vyfocen,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Trump reprezentuje tu skupinu lidí, na které se, podle nich zkorumpovaný, Washington dlouhodobě dívá spatra. Navíc Republikánská strana nyní nenabízí kvalitní a atraktivní alternativy k Trumpovi. To podle Beneše ukázala i první debata v rámci republikánských primárek.

Události, komentáře: Donald Trump zaplati ve věznici kauci (zdroj: ČT24)