TÉMA

Martin Nejedlý

Fiala: Kauza kolem Blažka a Nejedlého je uzavřená, hlasování Pirátů je jejich vnitřní debatou

Premiér Petr Fiala (ODS) má kauzu setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když ještě promluví s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o výsledcích víkendového hlasování jeho spolustraníků o výzvě k Blažkově odstoupení, lídři dalších vládních stran se k případu vracet nechtějí. Fiala to řekl novinářům při středeční návštěvě Loun.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 10:43|

Piráti vyzvali své ministry a poslance, aby navrhli odvolání Blažka z vlády

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela resortu. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a někdejším poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Piráti navíc vyzvali svého předsedu Ivana Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici. Premiér a Blažkův stranický šéf Petr Fiala (ODS) uvedl, že personální obsazení resortů mají v ruce jednotlivé koaliční strany. Celkem hlasovalo 545 členů pirátské strany, pro vítězný návrh hlasovalo 331.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 22:01|

Novela trestního řádu má zabránit soudním ping-pongům, nový kodex ale Blažek odkládá. Podle Lásky je to chyba

Zcela nový trestní řád sice za této vlády nebude, do konce roku ale chce ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) předložit do připomínkového řízení jeho novelu. Od ní si slibuje, že omezí „ping-pong“ mezi úřady, který v některých případech nastává v souvislosti s odvoláními. Odklad přípravy zcela nového kodexu má podporu i u sněmovní opozice. Senátor a advokát Václav Láska (SEN21) je s tím však nespokojen. Míní, že je nynější trestní řád nepřehledný a některé jeho části se vůbec nedodržují. O trestním řádu, ale i novém zákonu o státním zastupitelství diskutovali v Otázkách Václava Moravce ministr Blažek, senátor Láska a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).
17. 9. 2023|

Poslanci se v debatě o politických kauzách shodli, že potřebujeme rychlejší soudy

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček si myslí, že kauza Čapí hnízdo, která se pravděpodobně vrátí k novému projednání, u soudů trvá „nezřízeně dlouho“. O nutnosti rychlejší justice mluvil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Oba politici se v Událostech, komentářích s šéfredaktorem magazínu Reportér Robertem Čásenským věnovali i kauze Dozimetr či kauze ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Podle Michálka se o konci Pirátů ve vládní koalici nejedná.
15. 9. 2023|

Nejedlý vypovídal u inspekce BIS. Část poslanců chce k hradním kauzám z období Zemana zřídit vyšetřovací komisi

Poradce exprezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý ve čtvrtek ráno vypovídal u inspekce Bezpečnostní informační služby (BIS). Obdobím Zemanova mandátu obecně se chce zabývat i část poslanců, navrhují zřídit vyšetřovací sněmovní komisi. Upozorňují třeba na podezření kolem zadávání veřejných zakázek nebo nakládání s utajovanými dokumenty. Podle kritiků ale takové prověřování přísluší policii, nikoliv poslancům.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 21:16|

Chceme, aby sněmovna fungovala ve prospěch demokracie, říká k poslaneckým obstrukcím Richterová

Sněmovní jednání u některých bodů začínají v tomto volebním období dlouhými projevy opozičních politiků s přednostním právem, což v jiných demokraciích možné není, říká k obstrukcím místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová (Piráti). O situaci ve sněmovně či stavu vládní koalice hovořila v pořadu Interview ČT24.
28. 8. 2023|

Blažek okolnosti schůzky s Nejedlým koalici vysvětlil, řekl Fiala

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na středečním koaličním jednání ve formátu K15 vysvětlil všechny okolnosti schůzky s exporadcem bývalého prezidenta Martinem Nejedlým a odpovídal na otázky. Řekl to premiér Petr Fiala (ODS). Více k jednání předsedové stran zástupcům médií nesdělili.
24. 8. 2023|

Blažek dostal žlutou kartu, uvedl premiér Fiala. Setkání s Nejedlým probere i koalice

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) dostal kvůli setkání s lobbistou Martinem Nejedlým od vedení strany žlutou kartu a ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. Premiér po jednání kabinetu řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti. Také podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) bylo setkání nešťastné ze symbolického hlediska.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 21:43|

Byla to chyba, ale rezignovat nehodlám, řekl Blažek o setkání s Nejedlým

Schůzka ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým vyvolala kritiku nejen zástupců opozice, ale i samotné vládní koalice. Ministr spravedlnosti setrval v restauraci na pražském Žižkově se spolupracovníkem bývalého prezidenta Miloše Zemana několik hodin. Blažek pro pořad Interview ČT24 potvrdil, že rezignovat sám nehodlá, ale celou situaci bere za velkou chybu.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 19:33|

Senátoři odsouhlasili beze změn zpomalení řádných lednových valorizací důchodů

Senátoři výraznou většinou podpořili zpřísnění pravidel pro předčasné důchody a zpomalení řádných lednových valorizací penzí. I když zněly projevy senátorů, z nichž některé byly kritické k vládě a jejím návrhům, na rozdíl od Poslanecké sněmovny ale v horní komoře neprovázely projednávání novely obstrukce. Nyní tedy zamíří na stůl prezidenta republiky.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 18:57|

Blažek se omluvil, že byl s Nejedlým v restauraci, bylo to podle něj nevhodné. Ve vládě zůstává

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) připustil, že bylo nevhodné, když setrval několik hodin v restauraci s lobbistou a spolupracovníkem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Ministr tvrdí, že se setkali náhodou. Ačkoli čelí široké kritice, která přichází i z koaličních stran, setrvává Blažek dál ve vládě. Premiér Petr Fiala (ODS) sice považuje za ministrovu chybu, že rychle neodešel, když v restauraci uviděl Nejedlého, ale protože se setkali náhodou, nepovažuje to za důvod k Blažkovu odchodu z kabinetu.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:11|

Setkání Blažka s Nejedlým bylo nevhodné, je to odpovědnost ODS, prohlásil Rakušan

Setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s bývalým poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým bylo nevhodné, řekl v neděli v diskusním pořadu Partie televize CNN Prima News ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj je to odpovědnost ODS. Rakušan bude chtít slyšet jak vysvětlení Blažka, tak i názor premiéra Petra Fialy (ODS). Fungování hradní kanceláře z doby působení Nejedlého prověřují tajné služby, Nejedlý měl vazby na ruský režim.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 13:25|

„Je to rezignace, která zachrání politickou reprezentaci,“ řekl Nacher k odstoupení Stiborka z čela IKEM

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher v Událostech, komentářích označil rezignaci šéfa IKEM Michala Stiborka obviněného novináři z nekalého finančního byznysu za podivnou. Politologa z Katedry politologie Západočeské univerzity v Plzni Přemysla Rosůlka nejvíc překvapilo to, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zpočátku Stiborka hájil. Válkova pozice je podle něj oslabená. Debata se věnovala i setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s Martinem Nejedlým. Zástupci ODS, TOP 09 ani Pirátů pozvání do debaty nepřijali.
19. 8. 2023|

Setkání Blažka s Nejedlým koaličním politikům vadí, chtějí ho dál řešit

Další koaliční politici kritizují fakt, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu strávil několik hodin v restauraci, kde pořádal oslavu bývalý poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka například v pátek avizoval, že lidovci budou chtít setkání ministra s mužem, který má vazby na Rusko, probírat na koaliční úrovni. Obdobně k záležitosti přistupují i Piráti.
18. 8. 2023|

Blažek strávil pět hodin v restauraci s Nejedlým, píší Seznam Zprávy. Podle ministra bylo setkání náhoda

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu strávil pět hodin v pražské restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým, který měl vazby na ruský režim a jehož činnost na Hradě podle médií prověřují české bezpečnostní orgány. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikací na síti X popsal setkání jako náhodné. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) nepovažuje tento typ setkání za vhodný.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 16:18|

Nejedlý se opakovaně scházel se šéfem BIS Koudelkou, píše Deník N

V letech 2019 až 2020 se blízký spolupracovník tehdejšího prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý čtyřikrát sešel s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, první kontakt přišel od Nejedlého. Uvedl to Deník N, kterému opakované schůzky i komunikaci přes SMS mezi oběma muži potvrdil mluvčí civilní kontrarozvědky Ladislav Šticha. Nejedlý řekl, že se k setkáním s Koudelkou nechce vyjadřovat. Obsah schůzek ani jedna ze stran nekomentovala. Zeman Koudelku i BIS opakovaně a veřejně kritizoval.
4. 4. 2023|

Zeman byl talentovaný hyperpragmatik, občas trochu bezpáteřní, míní politolog

Končící prezident Miloš Zeman ve své funkci rozděloval společnost i natahoval ústavu. Měl také určitou strategii, která sázela na Rusko. Podle politologa Lubomíra Kopečka využil benefity, které přinášela přímá volba prezidenta. V Devadesátce ČT24 také upozornil na Zemanovy výroky, které rád používal v konkrétních situacích.
7. 3. 2023|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

Teď nemáme jinou alternativu než ruský plyn. Vláda by měla skončit, řekl Okamura v Interview ČT24

Předseda SPD Tomio Okamura v úterním Interview ČT24 tvrdě zkritizoval vládu Petra Fialy (ODS). Ta podle něj nepracuje pro české občany a měla by podat demisi. Opoziční politik rovněž řekl, že Česko by mělo energie nakupovat přímo a ne prostřednictvím burz, kde jsou podle něj ceny příliš vysoké. Hned teď Okamura nevidí alternativu k odebírání ruského plynu.
24. 5. 2022|

Prezidentovi se rozpadá expertní tým. „Trpělivost došla“ čtyřem poradcům, konec zvažuje i Rusnok

Čtyři z dosavadních deseti členů expertního týmu prezidenta republiky skončili a pátý o tom uvažuje. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Prezidentovi již nebudou radit prezidenti Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil ani předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Že ukončí spolupráci s Hradem, zvažuje podle webu i dosluhující guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Svůj krok zdůvodnili bývalí prezidentští poradci tím, že jim s Milošem Zemanem došla trpělivost.
24. 5. 2022|

Zeman se neobává agrese vůči Ukrajině. Dle Kyjeva se marně snaží poškodit vzájemné vztahy

Prezident Miloš Zeman nesdílí obavy z případné ruské agrese vůči Ukrajině. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News prohlásil, že nynější napětí pokládá za slovní válku obou stran, a přál by si, aby to tak i zůstalo. Rusové podle Zemana „nejsou blázni“. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v reakci uvedl, že český prezident se marně snaží poškodit vzájemné vztahy.
6. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 16:52|

Policie začala prověřovat okolí prezidenta Zemana ve dvou samostatných kauzách

Policie na základě trestních oznámení začala prověřovat dění kolem prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s jeho hospitalizací. V tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prošetřují prezidentovy spolupracovníky ve dvou samostatných kauzách – zdali v Lánech nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci, a z možného padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 17:04|

Nejedlý odevzdal diplomatický pas, oznámilo ministerstvo. Sám tvrdil, že ho nepotřebuje

Ministerstvo zahraničí obdrželo diplomatický pas, který odevzdal poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. V úterý ho k tomu vyzval ministr Jakub Kulhánek (ČSSD), podle kterého nyní Nejedlý nedoprovází hospitalizovaného prezidenta na zahraniční cesty. Nejedlý bezprostředně reagoval slovy, že diplomatický pas ani nepotřebuje.
22. 10. 2021|

Hrad prodloužil smlouvu bývalému zpravodajci BIS Romovi, píší Respekt a Aktuálně.cz

Pražský hrad prodloužil o rok smlouvu bývalému řediteli analytiky Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřímu Romovi. Respektu a Aktuálně.cz to řekl šéf legislativního odboru prezidentské kanceláře Václav Pelikán. Úřad ale dosud nesdělil, jakou přesně má Rom náplň práce. V minulosti zpracoval například analýzu, v níž tvrdil, že ředitel BIS Michal Koudelka neplní své povinnosti. Rom přitom sám před několika lety patřil mezi kandidáty na šéfa služby, tehdejší vláda Bohuslava Sobotky ale dala přednost právě Koudelkovi.
21. 10. 2021|