Poslanci se v debatě o politických kauzách shodli, že potřebujeme rychlejší soudy

Čásenský, Michálek a Vondráček hovořili o politických kauzách (zdroj: ČT24)

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček si myslí, že kauza Čapí hnízdo, která se pravděpodobně vrátí k novému projednání, u soudů trvá „nezřízeně dlouho“. O nutnosti rychlejší justice mluvil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Oba politici se v Událostech, komentářích s šéfredaktorem magazínu Reportér Robertem Čásenským věnovali i kauze Dozimetr či kauze ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Podle Michálka se o konci Pirátů ve vládní koalici nejedná.

Kauza Čapí hnízdo se ve čtvrtek posunula a zřejmě ještě nekončí. Odvolací soud o ní rozhodoval v neveřejném jednání a verdikt oznámí zhruba za měsíc, což obvykle znamená zrušení původního rozsudku. Andrej Babiš (ANO) by tak musel znovu k soudu prvního stupně, který ho v lednu obžaloby zprostil.

„Andrej Babiš to označil za zpolitizovanou kauzu a na tom se nemění vůbec nic,“ sdělil Vondráček s tím, že se kauza vleče už mnoho let, tudíž jde o svým způsobem deziluzi z toho, zda jsme v Česku schopni administrovat řízení v rozumné době. „Všichni víme, že kdyby Andrej Babiš do politiky nevstoupil, tak by se nikdy Čapí hnízdo neřešilo,“ sdělil s tím, že podle jeho názoru bychom se „nikdy nedostali do trestního řízení“.

Podle Michálka nezbývá než důvěřovat justici, protože jde o otázku práva a spravedlnosti. I on mluvil v případě této kauzy o pomalém řízení. „Chceme rychlejší justici (…) a potřebujeme zkrátit soudní řízení. Že si to soudy pinkají tam a zpátky, to není správně,“ prohlásil. Podle něj je presumpce neviny zásada, která váže státní orgány, v politice bychom si s ní ale „nevystačili“.

Čásenský si myslí, že tato justiční kauza neukazuje jen to, že je justice pomalá, ale také zda pracuje kvalitně. „Státní zástupce nejprve chtěl Andreje Babiše zprostit obžaloby, potom na pokyn svého nadřízeného vypracoval jinou obžalobu. Říká to dost o kvalitě práce justice. Nechtěl bych sahat panu státnímu zástupci Šarochovi do svědomí, ale mluví to něco i o kvalitě jeho práce,“ sdělil novinář.

Kauza Dozimetr

Opozici na pražském magistrátu se ve čtvrtek nepodařilo odvolat z funkce náměstka primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Měl odstoupit na návrh opozičního hnutí ANO kvůli své roli v korupční kauze Dozimetr. V kauze policie loni obvinila několik lidí kvůli ovlivňování zakázek v dopravním podniku, mimo jiné tehdejšího primátorova náměstka a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN). Zástupci opoziční Prahy Sobě řekli, že Pospíšil organizoval schůzku s obviněnými z kauzy, Pospíšil roli v kauze odmítl.

Podle Čásenského koalice SPOLU o kauze Dozimetr věděla už při sestavování kandidátky v komunálních volbách, Pospíšila ale stejně nechala na druhém místě. Pak byl také zvolen náměstkem primátora. Podle něj spolustraníci Pospíšilovi „rádi uvěří znovu“, protože nebudou chtít situaci komplikovat. „Odůvodnění pana Pospíšila mi připadají mírně úsměvná,“ sdělil.

Podle Vondráčka má tato kauza větší politický rozměr než Čapí hnízdo, protože se podle něj týká například „černého financování politické kampaně“. „Jestli by STAN přijal nějaké peníze z výnosu z trestné činnosti, tak by mohl být stíhán jako právnická osoba,“ sdělil s tím, že by si téma zasloužilo řešit na parlamentní úrovni.

Podle Michálka je situace skandální. „Pokud je někde obvinění z černého financování, tak to musí být vysvětleno. (…) Nám STAN říkal, že s námi bude kandidovat a bojovat proti korupci, a pak jsme zjistili, že z černých peněz, které ukradli v Dopravním podniku, platili nelegální kampaň, aby nás překroužkovali,“ sdělil. Podle něj se však předseda STAN Vít Rakušan „do značné míry odstřihl z entit, které byly ve STAN propojeny s polomafiánskou strukturou“. Aktuálně neví o ničem, co by Rakušana „stavělo do inkriminované pozice“.

Čásenský dodal, že si nemyslí, že by tato část kauzy Dozimetr mohla koalici ohrozit, protože jde o pražskou záležitost. Podle něj zatím nejsou hodnověrné důkazy, že by do kterékoliv stranické pokladny tekly „černé peníze“.

Přichází pirátské hlasování pozdě?

Piráti budou také v pátek hlasovat o výzvě poslancům a ministrům strany, aby usilovali o okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Kritizují jeho setkání s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Blažek ho označil za náhodné. Martina Nejedlého ve čtvrtek podle Deníku N vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby. Ta se zabývá podezřením z vyzrazení utajovaných informací z kontrarozvědky na Pražský hrad.

Podle Čásenského je Blažek pro premiéra Petra Fialu (ODS) klíčový spojenec, mají k sobě „politicky a lidsky blízko“. Rádoby vtipným a arogantním vysvětlováním své straně neudělal dobrou službu, myslí si. Dodal, že avizované pirátské hlasování přichází „trochu pozdě“.

To Michálek uznal, zároveň ale podle ně jde o „usnesení nejvyššího orgánu strany.“ Podle něj lidé oceňují, že v koalici je někdo, kdo její neduhy pojmenuje. O konci Pirátů v koalici se podle něj nejedná, jejich ministři Ivan Bartoš a Jan Lipavský podle Michálka dělají dobrou práci.