Senátoři odsouhlasili beze změn zpomalení řádných lednových valorizací důchodů

UDÁLOSTI: Senát podle očekávání schválil zpřísnění pravidel pro předčasné důchody a zpomalení řádných valorizací (zdroj: ČT24)

Senátoři výraznou většinou podpořili zpřísnění pravidel pro předčasné důchody a zpomalení řádných lednových valorizací penzí. I když zněly projevy senátorů, z nichž některé byly kritické k vládě a jejím návrhům, na rozdíl od Poslanecké sněmovny ale v horní komoře neprovázely projednávání novely obstrukce. Nyní tedy zamíří na stůl prezidenta republiky.

Senátní plénum dostalo k vládní novele dva návrhy. Sociální výbor doporučil schválit ji beze změny ve znění, v němž přišla z Poslanecké sněmovny, alternativní byl návrh na zamítnutí novely. Nakonec prošla, a to velmi hladce poměrem 51 hlasů pro ku šesti proti.

Kriticky se vůči novele stavěli zejména senátoři z klubu ANO a SOCDEM a také nezařazené senátorky Jana Zwyrtek Hamplová a Daniela Kovářová. Předseda klubu ANO a SOCDEM Miroslav Adámek (za ANO) uvedl, že změny pravidel pro valorizace nepovažuje za správnou cestu ke snižování schodků státního rozpočtu. Petr Vícha (SOCDEM) míní, že na podstatnějších úpravách penzí by měla být širší politická shoda, aby platily i v dalších volebních obdobích.

Naopak Miluše Horská z lidoveckého klubu označila změny za „záchrannou brzdu“. Podle ní nelze dělat krátkozrakou politiku a projídat budoucnost. Předseda klubu ODS Zdeněk Nytra je přesvědčen, že růst důchodů bude i po změně dostatečný, aby pokryl zvýšené náklady na živobytí. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, že opatření jsou prvním dílem důchodové reformy, jejíž stěžejní část by se měla dostat do legislativního procesu koncem září.

Opozice již dříve dala najevo, že se v případě, že bude důchodová novela schválena, obrátí na Ústavní soud. S tím dále počítá, ujistil Adámek.

Nová pravidla týkající se důchodů by podle vládních představ měla být zavedena většinou už od letošního září. Bude to tak v případě, že normu podepíše prezident do konce srpna.

Současné mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má podle novely nahradit dočasný přídavek. Změny jsou podle vlády nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému a pro snižování zadlužení. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku.

Senátoři si schválili pravidla pro nominace do mediálních rad

Než se dostali k důchodové novele, senátoři schválili pravidla pro nominace na členy rad České televize a Českého rozhlasu, v nichž bude podle nedávno přijaté novely od října nově obsazovat třetinu míst. Do konce roku má obsadit tři nově vzniklá místa v Radě České televize, která tak bude mít 18 místo 15 členů. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že lhůtu pro nominace vyhlásí 2. října. Nominace bude podle Vystrčila možné předkládat elektronicky.

Návrhy budou moci předkládat od října organizace senátní volební komisi, adepty pak před schvalováním horní parlamentní komorou projedná senátní komise pro sdělovací prostředky. Její předseda David Smoljak (STAN) uvedl, že na rozdíl od sněmovního mediálního výboru nebude moci jeho komise provést předvýběr kandidátů, kteří budou k volbě připuštěni v případě splnění zákonných náležitostí. Slíbil ale, že komise s kandidáty uspořádá veřejné slyšení.

Zadluženým podnikatelům má pomoci preventivní restrukturalizace

Prošel také zákon o preventivní restrukturalizaci, který má podnikatelům v přechodných finančních potížích pomoci odvrátit úpadek. Senát souhlasil i s navazující novelou insolvenčního zákona.

Principem preventivní restrukturalizace bude dohoda podnikatele s jeho klíčovými věřiteli při zachování provozu podniku. Preventivní restrukturalizací bude postup směřující k předejití úpadku a zachování nebo obnově provozuschopnosti obchodního závodu. Ozdravení má podnikatel dosáhnout zejména prostřednictvím vyjednávání s věřiteli nad restrukturalizačním plánem. Věřitele si vybere sám. Nedotčeným věřitelům, které neosloví, však zůstanou zachována všechna jejich práva.

Preventivní restrukturalizaci zahájí podnikatel tím, že zašle výzvu vybraným věřitelům. Současně s tím jim zašle i takzvaný sanační projekt, aby o něm spolu jednali. Proti insolvenčnímu řízení bude možné zapojit do preventivní restrukturalizace jen vybrané klíčové věřitele, které podnikatel osloví. Pohledávky ostatních bude podnikatel výhledově řádně řešit ve lhůtách splatnosti. Rozdíl od insolvenčního řízení spočívá také v tom, že soud nebude informace o restrukturalizaci uveřejňovat, a to kvůli maximálnímu omezení dopadů negativní publicity.

Blažek promluvil o setkání s Nejedlým: „Když se zakecám, tak neodcházím“

Novelu přišel senátorům představit ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se zároveň vyjádřil ke svému nedávnému setkání se spolupracovníkem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Řekl, že za obsah setkání se nemusí stydět.

Připustil však, že své počínání „nedomyslel politicky“. Že ve společnosti Nejedlého strávil pět hodin – přičemž Blažek trvá na tom, že se setkali náhodou, když se skryl před bouřkou v restauraci, kde Zemanův někdejší poradce byl – zdůvodnil svou upovídaností. „Bohužel já, jak se zakecám, tak neodcházím, to se prostě nedá jinak říct. V tomto spočívá moje vina,“ řekl Blažek. Podotkl, že v restauraci nehovořil pouze s Nejedlým.

Podle očekávání odsouhlasil Senát konec monopolu Pojišťovny VZP na zdravotní pojištění cizinců ze zemí mimo EU, kteří mají v Česku dlouhodobý pobyt. Nezastaví-li zákon prezident, budou si moci cizinci sjednat zdravotní pojištění s kteroukoli pojišťovnou, která je bude nabízet.

Novela cizincům umožní do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pojišťovny budou podle novely také muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, který o to projeví zájem. Má to zabránit situacím, že by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn.

Sněmovna v senátní novele zároveň zvýšila limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem v ČR na 400 tisíc eur (9,6 milionu korun).