Blažek dostal žlutou kartu, uvedl premiér Fiala. Setkání s Nejedlým probere i koalice

Události: Debaty o Blažkovi a jeho setkání s Nejedlým (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) dostal kvůli setkání s lobbistou Martinem Nejedlým od vedení strany žlutou kartu a ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. Premiér po jednání kabinetu řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti. Také podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) bylo setkání nešťastné ze symbolického hlediska.

Rozhodnutí předseda vlády nepřehodnotí po středečních informacích serveru Seznam Zprávy o tom, že se exporadce prezidenta Miloše Zemana s ministrem sešel i zhruba před čtvrt rokem. Zpráva je postavena na vyjádření Nejedlého. Fiala uvedl, že ji Blažek dementoval a že Blažkovi věří víc než Nejedlému.

„Schůzka byla nešťastná z hlediska symbolického, o tom není sporu, ale nemá to žádný vliv na to, co by věcně Pavel Blažek jako ministr spravedlnosti řešil nebo co by řešil jakýkoli jiný vládní resort,“ tvrdí Kupka s tím, že setkání prý skutečně bylo náhodné. Kupkovu podporu jakožto místopředsedy občanských demokratů Blažek má.

Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) je kauza maximálně nešťastná a má obrovský symbolický význam. Nemyslí si ale, že by byla důvodem pro výměnu ministra. „Situace je trochu odlišná od toho, kdyby ministr Blažek byl zapojen do nějaké kriminální kauzy,“ poznamenal. Věc má podle Beka symbolickou váhu zejména pro voliče koalice, postava Nejedlého je pro některé „rudým hadrem“. „Na druhé straně zachovejme určitou střízlivost při posuzování personálních věcí ve vládě,“ dodal ministr.

Lídři koaličních partnerů ODS schůzku kritizovali, za nevhodnou ji označila předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i vicepremiér, ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byla schůzka „za hranicí vkusu“.

Jednat o ní podle ministra práce a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky chtějí také lidovci, i on schůzku kritizoval. „Toto není krok, který by měl ministr vlády a především ministr spravedlnosti dělat, aby se potkával s takovýmito lidmi,“ uvedl Jurečka.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že pokud by šlo o ministra za TOP 09, tak je přesvědčen, že bude odvolán a skončí. „Ale je to diskuze uvnitř ODS a ODS se musí rozhodnout, jak dále,“ podotkl Válek.

Blažek v pořadu Interview ČT24 uznal, že šlo o chybu. „Někdy je lepší, když vám problémy způsobí někdo jiný, tady jsem si je způsobil sám,“ uvedl s tím, že zatím rezignovat nehodlá. Připustil ale, že i o tom by mohl diskutovat s kolegy z koalice během středečního večerního jednání.

Šlo o náhodu, hájil Blažek pětihodinovou schůzku

Premiér v pondělí řekl, že Blažek je připraven vysvětlit v koalici okolnosti setkání, zároveň uvedl, že pro něj je podstatné to, že šlo o náhodné setkání. Na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná. Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého, a neodešel.

Ve středu Blažek v Senátu řekl, že obsahem jeho setkání s poradcem exprezidenta Miloše Zemana MartinemNejedlým nebylo nic, za co by se mohl stydět.

„Mohu ujistit Senát a kohokoli dalšího, a docela mě mrzí, že z toho večera před týdnem nejsou žádné nahrávky, že obsahem těch rozhovorů nebylo absolutně, ale absolutně vůbec nic, za co bych se já mohl stydět. V tomto smyslu spím naprosto klidně,“ uvedl ministr, který v Senátu obhajoval novelu insolvenčního zákona.

„A pokud má někdo představu, že já se plánovaně sejdu s někým takto v restauraci a budu s ním řešit nějaké zásadní věci, například naši orientaci mezinárodním směrem k Rusku a podobně, tak tím vlastně v podstatě říká, že jsem blázen, ne idiot, ale blázen. To setkání bylo opravdu náhodné,“ prohlásil ministr.  

Blažek chtěl promluvit na demonstraci, organizátoři mu to neumožnili

Blažek chtel rovněž odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Řekli mu, že jim jeho vystoupení na demonstraci vybízející premiéra k jeho odvolání nepřijde vhodné. Účastníci demonstrace na ministra pískali. Podle spolku Milion chvilek je Blažkovo chování dlouhodobě nepřípustné, středeční demonstraci spolek nazval Poslední kapka Pavla Blažka. Tou byla podle spolku právě schůzka s Nejedlým.

Účastníci protestu poblíž Úřadu vlády na ministra křičeli „hanba“ a „demisi“ a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil.

Milion chvilek proti setrvání Blažka ve funkci protestoval už v březnu, kdy ministr čelil kritice v souvislosti se žádostmi o informace v kauze kupčení s městskými byty v Brně. Spolek tehdy namaloval červenou čáru před ministerstvo spravedlnosti. Chtěl tak Blažkovi vymezit „demokratické hřiště“, které podle nich překračuje tím, že je ve střetu zájmů. Spolek ještě před nástupem Blažka do funkce napsal premiérovi otevřené dopisy, ve kterých ho žádal, aby ho do funkce nejmenoval.  

Komentátoři: Blažek si to neuvědomil

O Blažkově schůzce debatovali i komentátoři v pořadu 90' ČT24. Oba se shodli na tom, že si Blažek symboliku setkání neuvědomil. Komentátor Lidových novin Martin Zvěřina uvedl, že si nedovede představit, že by ministr vymýšlel nějaké konspirace v restauraci. „To mi přijde jako téměř vyloučené.“ 

Komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman poukázal na to, že se Blažek s Martinem Nejedlým dlouhá léta střetává, takže na tom neviděl nic špatného. „On si to neuvědomil, protože považoval za normální udržovat neformální vztahy s různými lidmi.“ 

90’ ČT24 – Kontroverzní setkání ministra spravedlnosti Blažka s Nejedlým (zdroj: ČT24)

Reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková podotkla, že je pro ni relevantní varianta to, že se Blažek schoval před deštěm a potkal tam Nejedlého. „Není pro mě ale relevantní vysvětlení, že tam seděl pět hodin,“ uvedla. Poukázala na to, že Blažek se po konfrontaci s novináři před restaurací vrátil zpět za Nejedlým. „Myslím, že v té chvíli, co jsme s ním dvacet minut mluvili, si mohl uvědomit, že je to problém, alespoň z morálního nebo etického hlediska,“ podotkla.