TÉMA

Maturita

Ministerstvo uznalo dvě odvolání ze zářijových maturit, jeden student díky němu zkoušku složil
Ministerstvo školství vyhodnotilo odvolání, která studenti podali proti výsledkům didaktických maturitních testů z letošního září. Ve většině případů šlo o opravné termíny. Z celkem 369 žádostí ministerstvo uznalo dvě. Jeden žadatel díky tomu ve zkoušce uspěl. Podobný počet žádostí uznalo ministerstvo i vloni, informoval resort. Devět studentů bude moci maturitu opakovat. Celkem maturitu skládalo přes osm a půl tisíce studentů, neuspělo téměř 42 procent z nich.
20. 11. 2023|Šimon Muška
Kraje řeší kapacity středních škol. Plánují rozšiřování tříd i otevírání nových oborů
Nová místa na středních školách pro příští prváky mají přibýt ve většině krajů. Jejich vedení plánuje rozšiřování tříd, otevírání nových oborů i škol. Důvodem jsou silné ročníky a jejich preference. I přesto bude konkurence mezi studenty v některých místech vysoká.
14. 11. 2023|
Pražské policii chybí tisíc lidí. Volná místa nabízejí i strážníci
Policii v metropoli schází zhruba tisíc policistů. Ředitel krajského ředitelství policie pro Prahu Petr Matějček proto představil novou náborovou kampaň, která nově cílí i na uchazeče bez maturity. Zájemcům postačí výuční list. Nejvíce volných míst je v odboru dopravní policie. Nové kolegy hledá také pražská městská policie, u strážníků však zůstává úspěšné složení maturitní zkoušky i nadále podmínkou přijetí.
10. 8. 2023|
Další žáci odborných škol letos skládali alternativní maturitu. Běžná může být už za dva roky
Alternativní maturitní zkoušku letos skládalo dvakrát více žáků odborných škol než minulý rok, kdy ministerstvo školství (MŠMT) spustilo pilotní ověřování takové zkoušky. Tito studenti nemusí skládat společnou státní část, v průběhu roku ale zpracovávají absolventskou práci, kterou u maturity obhajují. Pokusné ověřování této alternativní maturity potrvá do roku 2025, kdy by měla být ukotvena ve školském zákoně, sdělila České televizi mluvčí MŠMT.
5. 7. 2023|Tereza Fingerhutová
Problém středních škol má nyní řešit maximální využití kapacit. Ve třídách bude až 34 žáků, řekl Fiala
Nedostatek kapacit na středních školách pro školní rok 2023 až 2024 chce stát řešit plným využíváním maximální kapacity až 34 žáků ve třídě. V nejžádanějších oborech mohou vzniknout nové třídy. Po čtvrtečním jednání s hejtmany a ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Některé regiony podle Beka už navýšení kapacit tříd nařídily – jmenoval například Liberecký kraj. Školy podle něj komunikují s rodiči a informují je o nových volných místech.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 20:22|
Postavili jsme mnoho škol, říká Pokorná Jermanová. Do středních se nedala ani koruna, reagovala Pecková
Kapacita středních škol ve Středočeském kraji je dostatečná, shodla se současná hejtmanka kraje Petra Pecková (STAN) s poslankyní a bývalou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Problém podle nich je zejména v okolí Prahy, kde je nutné kapacity navýšit. Za minulého vedení se dle Pokorné Jermanové podařilo postavit mnoho škol a zvýšit jejich kapacitu. „Do středních škol se ale nedala ani koruna,“ reagovala Pecková v Událostech, komentářích.
25. 5. 2023|
Část státních maturit letos hodnotila umělá inteligence
Začátkem měsíce čeští maturanti psali v rámci společné části maturitní zkoušky didaktické testy. Letos poprvé Cermat použil při vyhodnocování umělou inteligenci. Ta ověřovala některé odpovědi v testech z češtiny a angličtiny.
15. 5. 2023|
168 hodin: Premianti zůstávají bez středních škol. Zahlcená jsou gymnázia i učiliště
Nepřijata, nepřijat. Deváťáci se ocitají bez střední, na které budou od září pokračovat. Obrovskému přetlaku čelí hlavně školy s maturitou ve velkých městech. Některé děti, které by se dřív hravě dostaly na gymnázium, končí na odborných školách nebo učilištích. Že bude letos dětí ještě více než loni, se vědělo od roku 2008, kdy se letošní deváťáci narodili. A že je pro ně zejména v Praze málo míst na gymnáziích, se vědělo také. Řešení nepřišlo a výsledkem je stres a nejistota stovek dětí a jejich rodičů. Pro 168 hodin o tom natáčeli Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 5. 2023|
Bek se ujal ministerstva školství, chce zlepšit dostupnost vzdělávání. Dvořák převzal evropské záležitosti
Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nové členy vlády. Ministrem se nově stal dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který nahradil Mikuláše Beka (STAN) na postu ministra pro evropské záležitosti. Bek se přesunul na resort školství, který se uvolnil rezignací Vladimíra Balaše (STAN). Po pověření vedením nového resortu odjeli Bek s premiérem Petrem Fialou (ODS) na Malou Stranu, aby se ministr úřadu skutečně ujal.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:19|
S odvoláním proti výsledku podzimních maturit uspěli jen dva studenti z 509
O přezkum výsledku podzimních didaktických testů požádalo 509 maturantů. Úspěšní byli nakonec jen dva z nich. Téměř tři stovky studentů chtěly prověřit výsledky z českého jazyka, zhruba čtvrtina pak z angličtiny. Vyplývá to z dat, které ministerstvo školství poskytlo ČT. Studenti se mohli obrátit na ministerstvo se žádostí o přezkum do konce září, poté měl resort třicet dní na rozhodnutí.
4. 11. 2022|Jan Louženský
Podzimní maturity: Z matematiky a němčiny propadly více než dvě třetiny studentů
K zářijovým maturitním zkouškám se letos přihlásilo téměř 18 tisíc středoškoláků, z toho zhruba jen každý sedmý skládal zkoušku v řádném termínu. Společnou částí maturity neprošlo 38 procent studentů, v testu z matematiky nebo německého jazyka neuspělo přes 70 procent maturantů. Vyplývá to z dat Cermatu.
14. 10. 2022|Jan Louženský
Novým ředitelem Cermatu se stal odborník na IT Miroslav Krejčí
Novým ředitelem Cermatu se stal odborník na kybernetickou bezpečnost a informační systémy Miroslav Krejčí. Do funkce ho jmenoval ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Bývalá ředitelka Cermatu Michaela Kleňhová skončila v květnu poté, co ji kvůli nespokojenosti s řízením a hospodařením organizace odvolal bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN). Cermat je organizací ministerstva školství, má na starosti zejména státní maturity a jednotné přijímací zkoušky.
12. 9. 2022|
Studenti odborných škol by mohli místo části maturity obhajovat projekt. Ministerstvo alternativu testuje
Dvacet až třicet stránek psaného textu, grafy, obrázky, část textu v angličtině, k tomu také výrobek podle studovaného oboru – tak by mohla nově vypadat absolventská práce studentů odborných škol. Ministerstvo školství (MŠMT) testuje alternativní podobu školní části maturity, potvrdila ČT mluvčí resortu Aneta Lednová. Podle ní se nová podoba maturity zkoumá na sedmi středních odborných školách různého zaměření. Další školy se mohou do projektu hlásit do 30. června.
27. 6. 2022|Oldřich Neumann
Maturanti z Černihiva se fotili ve válečných troskách
Studenti ze severoukrajinského Černihiva se rozhodli podniknout tradiční maturitní fotografování v rozbombardovaných kulisách. Na město ležící asi osmdesát kilometrů od hranic s Ruskem i Běloruskem zaútočila ruská armáda hned v první fázi invaze na konci února. Až do stažení ze severu Ukrajiny ho obléhala a tvrdě ostřelovala. Obráncům se však podařilo Černihiv po celou dobu udržet.
13. 6. 2022|
S odvoláním proti výsledku maturit uspěje necelé procento studentů, žádostí ubývá
Proti výsledkům didaktických testů státních maturit se zatím odvolalo 1433 studentů. Oproti předpandemické době, kdy se maturity skládaly mimo speciální režim, jde o zhruba dvoutřetinový pokles. Jen necelé procento případů odvolání přitom úředníci obvykle uznají jako oprávněné. Žádosti o přezkum výsledku maturitní zkoušky mohli žáci podávat do 6. června.
10. 6. 2022|Daniel Orság
Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření
Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:04|
U maturitních testů propadlo více středoškoláků než loni, v matematice se ale výrazně zlepšili
U písemných maturitních testů neuspělo 13,7 procenta maturantů, informovalo Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat). Největší potíže měli s němčinou, kde byla neúspěšnost téměř sedmnáctiprocentní, u testu z matematiky naopak neuspěla jen desetina ze studentů, kteří se k němu přihlásili. Loni byl podíl neúspěšných maturantů z matematiky výrazně vyšší. Celkově přesto letos neprošel testy větší podíl maturantů než v minulém roce.
16. 5. 2022|
Ministerstvo zvažuje dvě verze maturit: Pro cestu na vysokou, nebo rovnou na trh práce
Expertní tým z Univerzity Karlovy (UK) navrhl, aby měla maturita do budoucna dvě podoby. Vedle té běžné by středoškoláci mohli získat maturitu profesní, která by dostačovala pro výkon povolání, ale ne pro studium vysoké školy. Součástí maturity by se mohlo stát i skládání maturitních či absolventských prací s obhajobou. Think-tank UK Vzdělání21 plán představil na tiskové konferenci. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) doplnil, že návrh jeho resort zohlední při rozhodování o změně podoby zkoušky, kterou chce představit na jaře příštího roku.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 19:58|
Studenti, kteří strávili rok a půl na distanční výuce, chtějí úlevy u maturity
I nadcházející maturity by se podle studentů měly zjednodušit. Ke zkoušce totiž půjdou maturanti, kterým ze studia kvůli pandemii vypadla část druhého ročníku a skoro celý ročník třetí. ČT to řekla většina oslovených středoškoláků. Už teď jsou současně některé maturitní třídy v karanténě a znovu se učí jen on-line. V případě plošného uzavření škol bude zjednodušení maturit po státu chtít i Česká středoškolská unie. Ministerstvo školství nevylučuje, že do podoby maturit zasáhne, zatím ale počítá s běžným průběhem.
5. 12. 2021|Tereza Gleichová
Hubáčková v Lánech podpořila jádro, chce dořešit otravu Bečvy. Gazdík hovořil o změnách výuky i maturit
Anna Hubáčková, která by měla být ministryní životního prostředí v budoucí vládě Petra Fialy (ODS), hovořila o svých plánech na příští čtyři roky s prezidentem Milošem Zemanem. Věnovali se budoucnosti energetiky, v rozhovoru podpořila jádro. Neshodují se na kanálu Dunaj–Odra–Labe. Před ní navštívil hlavu státu i kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN). Po jednání řekl, že se na většině věcí shodli. Probrali covidovou situaci ve školách i vizi na příští čtyři roky. V minulých dnech přijal Zeman dalších pět ministerských kandidátů v abecedním pořadí.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:56|
Školka od tří let zvyšuje šanci na lepší vzdělání i zaměstnání, popsal český výzkum
Děti, které nastoupí do školky ve třech letech, mají větší šanci na lepší vzdělání i zaměstnání než děti, jež jsou doma o rok déle. Týká se to především dětí, jejichž matky mají nižší vzdělání. Uvádí to studie think-tanku IDEA. Její autoři sledovali děti, které nastoupily po reformě rodičovského příspěvku z roku 1995 do mateřské školy až po čtvrtých narozeninách.
25. 8. 2021|
30 let zpět: Rekvalifikace nezaměstnaných studentů
Necelých dvacet zájemců se zúčastnilo rekvalifikačního kurzu pořádaného v penzionu pod Děčínským sněžníkem. Kurz byl určený pro nezaměstnané studenty střeních a vysokých škol. A skládal se například z kurzu výpočetní techniky či přednášek ekonomů a psychologů. Toto dodatečné vzdělání nabízel děčínský úřad práce zdarma všem studentům s ukončenou maturitou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
11. 8. 2021|Archiv ČT
S žádostí o přezkum maturitních testů uspělo jen pět studentů ze 740. Nejčastěji nesouhlasili s hodnocením testů z češtiny
Proti výsledku maturitních zkoušek se letos odvolalo 740 studentů. Je to téměř o čtvrtinu méně než v roce 2020. S žádostí o přezkoumání bylo úspěšných jen pět z nich. Podle ministerstva školství se studenti v polovině případů odvolávali proti hodnocení didaktických testů z českého jazyka, třetina nesouhlasila s výsledky s testů z anglického jazyka.
7. 8. 2021|Kateřina Dostálová
Písemné maturity studenti letos zvládli nejlépe od roku 2013, ukázala analýza
Neúspěšnost u státních maturitních testů letos v květnu proti minulým letům klesla. Neuspělo u nich 11,2 procenta studentů, kteří šli ke zkouškám poprvé. Loni to bylo o 6,3 procentního bodu víc. Nižší neúspěšnost než letos byla u didaktických testů naposledy v roce 2013, kdy činila 10,5 procenta. Vyplývá to z analýzy výsledků, které zveřejnil Cermat na svém webu.
25. 6. 2021|