Část státních maturit letos hodnotila umělá inteligence

Události: Část státních maturit hodnotila umělá inteligence (zdroj: ČT24)

Začátkem měsíce čeští maturanti psali v rámci společné části maturitní zkoušky didaktické testy. Letos poprvé Cermat použil při vyhodnocování umělou inteligenci. Ta ověřovala některé odpovědi v testech z češtiny a angličtiny.

„Vybírali jsme z otevřených úloh, tam, kde primárně nezáleželo na správnosti diakritiky,“ vysvětlil ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Hraniční odpovědi, třeba takové, kde bylo jedno z písmen nečitelné, šly rovnou ke kontrole lidmi. Například u otázky, kde byl správnou odpovědí „Homér“, jeden z maturantů napsal „Homén“.

„Nepoznáme, jestli byla daná úloha přečtena špatně, nebo špatně napsána žákem,“ podotkl Krejčí. Zda takovou odpověď uznat, je tak v tomto případě na češtináři. „Museli bychom i do ostatních odpovědí, abychom viděli, jak ten žák píše,“ dodal ředitel Cermatu.

„Než jsme začali používat umělou inteligenci, tak hodnotili dva učitelé. Umělá inteligence v části případů nahradí jednoho z učitelů a druhý učitel zůstává vždy nasazen proti umělé inteligenci a kontroluje ji,“ ujasnil.

Letos podle Cermatu umělá inteligence chybovala podobně jako pětice nejlepších z celkem dvou set lidských hodnotitelů češtiny a angličtiny.