TÉMA

Tragédie ve Studénce

Tragédie ve Studénce

Soudní znalci se opět neshodli, proč před jedenácti lety ve Studénce narazil rychlík do zříceného mostu

Soudní znalci se ani v úterý neshodli na tom, co bylo hlavní příčinou železničního neštěstí ve Studénce z roku 2008, kde se zřítil most na koleje a vzápětí do něj narazil rychlík. Podle jednoho znalce selhala podpůrná konstrukce mostu, podle druhého byla příčinou manipulace s mostem a stavební činnost. Okresní soud v Novém Jičíně případ projednává už podruhé, poprvé všechny obžalované osvobodil.
30. 4. 2019|
Tragédie ve Studénce

Nelogický a nepřesvědčivý. Krajský soud kritizuje zprošťující verdikt v kauze nehody ve Studénce

Za nepřesvědčivé, nelogické a nesprávné označil Krajský soud v Ostravě rozhodnutí Okresního soudu v Novém Jičíně v kauze železničního neštěstí ve Studénce. Podle něj okresní soud naprosto nedostatečně odůvodnil svůj loňský rozsudek, kterým zprostil viny všech deset obžalovaných. Krajský soud nesouhlasí ani se závěrem, že nejde zjistit skutečnou příčinu pádu mostu. Vyplývá to z usnesení odvolacího soudu, které má ČT k dispozici.
5. 12. 2018|
Tragédie ve Studénce

Je tragédie ve Studénce bez viníka? Krajský soud projednal odvolání

Krajský soud v Ostravě v pátek projednal odvolání v kauze železničního neštěstí ve Studénce. Senát v neveřejném zasedání rozhodl, ale své rozhodnutí nezveřejnil, řekl mluvčí soudu Jiří Barč. Podle informací ČTK krajský soud zrušil prvoinstanční rozsudek okresního soudu.
21. 9. 2018|
Tragédie ve Studénce

Nebezpečný přejezd ve Studénce má zaniknout. Na místě by byl podjezd

Ministerstvo dopravy chce zrušit nebezpečný železniční přejezd ve Studénce, který je znám zejména kvůli loňské nehodě pendolina a polského kamionu. Na místě má vzniknout podjezd pro osobní auta, kamiony do nedaleké vagónky pak má přivádět nová komunikace, na níž vznikne nový přejezd. V úterý to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). A pracuje se i na novém zabezpečovacím výstražném zařízení.
25. 10. 2016|
90‘ ČT24

Pozůstalí po osmi letech vzpomínali na tragédii ve Studénce. Viník stále není znám

Pozůstalí po obětech a účastníci nehody vlaku ve Studénce, který narazil v devadesátikilometrové rychlosti do mostní konstrukce, uctili památku obětí neštěstí. V roce 2008 si vyžádalo osm mrtvých a bezmála sto zraněných. Viník nehody stále není znám. Soud čeká na posudek zabývající se statikou mostních pilířů. Ten by měl být hotov v září. Neštěstí ve Studénce se věnoval i pondělní pořad 90' ČT24.
8. 8. 2016Aktualizováno8. 8. 2016, 22:21|
Tragédie ve Studénce

Jestli jsem se zlobil na osud? Musel bych použít sprosté slovo, říká strojvedoucí ze Studénky

Před rokem vjel kamion s nákladem plechů do cesty vlaku SC 512 Pendolino, který byl na cestě z Bohumína do Františkových Lázní. Po nehodě zahynuli tři lidé. Strojvedoucí vlaku Jan Černý byl mezi zraněnými. Během roku přišel o nohy, bojoval o život – a vyhrál. Nyní pobývá v rehabilitačním středisku v Kladrubech. Jak říká, záběry z nehody spatřil pouze náhodou v televizi. Nikdy je nevyhledával a ohlížet se ani nechce.
22. 7. 2016Aktualizováno22. 7. 2016, 14:35|

Rok od nehody ve Studénce: Pendolino je stále v opravě, řidič kamionu v cele

Studénka se v posledních letech stala místem dvou tragických železničních nehod. V srpnu 2008 zahynulo osm lidí poté, co vlak EuroCity narazil do spadlé části mostní konstrukce, a přesně před rokem 22. července tam zahynuli tři lidé, když vlak Pendolino v plné rychlosti narazil na přejezdu do kamionu.
22. 7. 2016Aktualizováno22. 7. 2016, 09:54|
Tragédie ve Studénce

Úpravy nutně potřebuje 24 přejezdů na koridorech, některé zaniknou

Rozsáhlé úpravy čekají 24 železničních přejezdů na hlavních tratích. Část z nich chce ministerstvo dopravy dokonce zrušit. Vyplývá to z analýzy, kterou úřad zadal po loňské tragické srážce Pendolina s kamionem, na jejíž výsledky upozornila Mladá fronta Dnes. Úpravy přejezdů budou stát téměř dvě miliardy korun.
21. 7. 2016Aktualizováno21. 7. 2016, 15:52|

Studénka testuje nové zabezpečení přejezdu smrti. Zatím na zkoušku

Na železničním přejezdu ve Studénce nedaleko Ostravy je připraveno ke zkoušce nové zabezpečovací zařízení. Městu ho nabídla soukromá firma. Systém by měl řidiče na blížící se vlak upozornit ještě před samotným přejezdem. V červenci 2015 tam zamřeli při střetu pendolina s kamionem tři lidé.
28. 4. 2016Aktualizováno28. 4. 2016, 08:24|

Oprava Pendolina po Studénce potrvá dva roky, už je jistá

Dva vozy Pendolina poškozené při tragickém střetu s kamionem na přejezdu ve Studénce opraví výrobce pendolin Alstom do dvou let. České dráhy s ním uzavřely smlouvu, renovace čelního a jednoho vloženého vozu bude stát 211 milionů korun.
30. 3. 2016Aktualizováno30. 3. 2016, 17:53|
železnice

Část pendolina, kterou nezničila havárie ve Studénce, se vrací na koleje

Pendolino poškozené při loňské nehodě ve Studénce se do provozu vrátí až koncem příštího roku. České dráhy ale našly způsob, jak ho alespoň částečně v provozu využít. Zatímco těžce poškozené dva články elektrické jednotky budou čekat na přestavbu, zbytek se vrátí na koleje již příští týden. Umožní drahám lépe zorganizovat průběh povinných oprav pendolin, během kterých jezdí na některých spojích náhradní soupravy.
3. 2. 2016Aktualizováno3. 2. 2016, 20:11|

Červeného světla jsem si nevšiml, hájí se řidič, jenž zavinil srážku s vlakem

Soud v Novém Jičíně řeší srážku kamionu s rychlíkem Pendolino ve Studénce, při které zemřeli tři lidé a dalších více než dvacet utrpělo zranění. Z obecného ohrožení z nedbalosti se zodpovídá polský řidič Slawomir Wojciech Sondaj. Hrozí mu až deset let vězení. Podle obžaloby vjel na přejezd, přestože blikalo červené světlo. U soudu řekl, že si toho nevšiml, a že to neudělal schválně. Měl ale výhrady k systému zabezpečení přejezdu.
27. 1. 2016Aktualizováno27. 1. 2016, 12:00|

Opakování srážky ve Studénce může zabránit i změna spouštění závor

Správa železniční dopravní cesty by měla zvážit způsob, jakým se spouštějí závory na přejezdech a také při rekonstrukcích přejezdů posoudit rizika vyplývající z chování místních řidičů a chodců. Doporučila to Drážní inspekce v závěrečné zprávě z vyšetřování červencové tragické nehody ve Studénce, kde po srážce pendolina s kamionem zemřeli tři lidé.
26. 1. 2016Aktualizováno26. 1. 2016, 20:08|

Strojvedoucí zraněný při srážce pendolina s kamionem tráví svátky doma s rodinou

Po pěti měsících v nemocnici se na svátky vrací domů strojvedoucí zraněný při havárii pendolina ve Studénce. Jan Černý tehdy zareagoval rychle, a zmírnil tak následky neštěstí na železničním přejezdu. Doma ale zůstane jen pár dní, pak ho čeká další léčba.
24. 12. 2015Aktualizováno24. 12. 2015, 08:00|
Tragédie ve Studénce

Oprava pendolina po nehodě ve Studénce se prodraží o 200 milionů

České dráhy dostaly návrh na opravu pendolina poškozeného při červencové nehodě ve Studénce. Bude stát asi dvě stě milionů korun, tedy výrazně víc, než se původně odhadovalo. „Pendolino určitě opravit chceme, je to náš prémiový produkt a tuto jednotku potřebujeme, nicméně poslední slovo bude mít dozorčí rada,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.
9. 12. 2015Aktualizováno9. 12. 2015, 19:24|
Tragédie ve Studénce

Pomůžou ve Studénce další semafory? Podle znalce snad jen retardéry

Řidiče, kteří projíždějí rizikovým železničním přejezdem ve Studénce, by mohly zbrzdit dva nové semafory na křižovatkách v jeho těsné blízkosti. Navrhuje to firma, která se zabývá zabezpečováním dopravy. Ministerstvo chce přejezd zrušit úplně, nedojde k tomu však dříve než za dva roky.
1. 12. 2015Aktualizováno1. 12. 2015, 19:28|

S opravou poničeného pendolina dráhy stále váhají

Zda se na koleje vrátí jednotka Pendolino poškozená při červencové nehodě na přejezdu ve Studénce, vedení Českých drah stále nerozhodlo. Váhá i poté, co společnost dostala cenovou kalkulaci opravy od Alstomu, který Pendolino vyrobil. K jaké částce výrobce došel, nechtějí dráhy oznámit.
27. 11. 2015Aktualizováno27. 11. 2015, 08:53|

Za nehodu ve Studénce obžaloval státní zástupce řidiče z obecného ohrožení

Státní zástupce podal u soudu v Novém Jičíně obžalobu na polského řidiče kamionu, který 22. července vjel na červenou na železniční přejed ve Studénce a zavinil srážku s pendolinem. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až deset let vězení. Při nehodě zemřeli tři lidé a další byli zraněni.
12. 11. 2015Aktualizováno12. 11. 2015, 15:51|
Tragédie ve Studénce

Ťok se dohodl s vedením Studénky na zrušení rizikového přejezdu

Ministr dopravy Dan Ťok se předběžně dohodl s místostarostou Studénky Petrem Odchodnickým na uzavření rizikového železničního přejezdu, na kterém se v červenci srazil kamion s pendolinem a tři lidé zemřeli. Vedení Studénky to dosud odmítalo, nyní souhlasí. Se zrušením přejezdu by totiž měl být vybudován na stejném místě podchod pro chodce a cyklisty a také nová komunikace, která odvede kamiony z tamního nadjezdu mimo centrum města.
5. 11. 2015Aktualizováno5. 11. 2015, 17:12|
Tragédie ve Studénce

Další kamion uvízl na přejezdu ve Studénce - řidič tentokrát závory prorazil

Na železničním přejezdu ve Studénce odpoledne znovu uvízl mezi závorami kamion. Řidič je prorazil dřív, než přijel vlak, a z místa ujel. Policisté už řidiče zadrželi – šlo prý o cizince. V červenci došlo na stejném místě k tragédii, když do uvízlého kamionu převážejícího plechy narazil rychlík Pendolino. Při nehodě tehdy tři lidé zemřeli a další utrpěli těžká zranění.
23. 10. 2015Aktualizováno23. 10. 2015, 20:17|
Tragédie ve Studénce

Klíčovým důkazem nehody ve Studénce je záznam z kamer. Budou i na dalších přejezdech

Záznam z kamer na přejezdu ve Studénce bude klíčovým důkazem proti řidiči, který tam před třemi měsíci vjel na červenou a způsobil tragickou srážku s pendolinem. Jak potvrzují záběry z tohoto i dalšího kamerového systému, výstrahu ignoruje spousta lidí. Moravskoslezský kraj chce kamery instalovat na dalších přejezdech.
22. 10. 2015Aktualizováno22. 10. 2015, 19:49|
Tragédie ve Studénce

Studénka řeší, jak nepustit na nebezpečný přejezd kamiony

Studénka usiluje o to, aby přes železniční přejezd, na kterém se v červenci střetl kamion s pendolinem, už žádné těžké nákladní vozy nejezdily. Radní začali zjišťovat, za jakých podmínek by bylo možné odklonit kamiony z města, aniž by to poškodilo tamní firmy. Od nehody, při které zemřeli tři lidé a osmnáct jich bylo zraněno, uběhly dva měsíce.
22. 9. 2015Aktualizováno22. 9. 2015, 20:37|
Tragédie ve Studénce

Pojistka na opravu pendolina nestačí. Dráhy zatím opravu zaplatí ze svého

Opravu vlaku Pendolino, která je nutná po červencové srážce s kamionem, nezaplatí v plné výši pojišťovna. Podle zjištění České televize bylo pojistné krytí příliš nízké – 35milionové. Odhadovaná škoda přitom činí 150 milionů korun. Opravu, kterou bude muset projít takřka celý čelní vůz pendolina, tak budou muset alespoň prozatím uhradit České dráhy ze svého.
12. 8. 2015Aktualizováno12. 8. 2015, 20:37|
Tragédie ve Studénce

Nabouraný italský vlak by mohl pomoci pendolinu od Studénky

Italští inženýři mají do půlky září zpracovat projekt případné opravy havarovaného pendolina. Jelikož by ale práce mohly být náročné a v podobných případech se málokdy opravuje, je reálná možnost, že České dráhy odkoupí jeden čelní vůz z Itálie, který je po nehodě rovněž přebytečný.
7. 8. 2015Aktualizováno7. 8. 2015, 07:00|