Opakování srážky ve Studénce může zabránit i změna spouštění závor

Správa železniční dopravní cesty by měla zvážit způsob, jakým se spouštějí závory na přejezdech a také při rekonstrukcích přejezdů posoudit rizika vyplývající z chování místních řidičů a chodců. Doporučila to Drážní inspekce v závěrečné zprávě z vyšetřování červencové tragické nehody ve Studénce, kde po srážce pendolina s kamionem zemřeli tři lidé.

Nehoda ve Studénce byla pro Drážní inspekci jednou z mnoha mimořádných událostí, které loni vyšetřovala, ale mezi ostatními je na první pohled výjimečná. Málokdy se stává, že ve vlaku při nehodě zemřou cestující, po srážce s kamionem a především jeho nákladem však zemřeli tři. Zranění utrpělo dalších 25 lidí včetně strojvedoucího a tří zaměstnanců SŽDC. Poranění utrpěli kvůli destrukci prvního vozu vlaku, kterou způsobil střet s kamionem a především jeho nákladem, ale také požár pohonných hmot kamionu.

Příčina nehody, která se stala loni 22. července ve Studénce, je jasná: V době, kdy svítila výstražná světla, vjel na přejezd kamion s nákladem palet plechů, který po spuštění závor zůstal na přejezdu stát. Tam do kamionu narazil vlak, který měl pět minut zpoždění kvůli poruše dveří v Ostravě. Za zásadní příčinu nehody proto považují vyšetřovatelé „nerespektování světelné výstrahy“ a za přispívající faktor „neopuštění prostoru železničního přejezdu – nepřeražení sklopeného závorového břevna“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Inspekce: Závory by se měly spouštět jinak

Drážní inspekce ale současně doporučila několik změn, které by měly přispět ke zvýšení bezpečnosti na přejezdech a ve vlacích. Jednak by je měly učinit Správa železniční dopravní cesty a Drážní úřad, jednak i České dráhy, jejichž elektrická jednotka řady 680 (Pendolino) do kamionu narazila.

Za drobnou, ale přitom zásadní změnu považuje inspekce zavedení sekvenčního sklápění závor. Při něm se nejprve sklápějí závory, které jsou pro řidiče přijíždějící k přejezdu vpravo, a až po nich závory vlevo, tedy v polovině vozovky, kterou se z přejezdu odjíždí. Zavedení takového způsobu sklápění závor by měla zajistit Správa železniční dopravní cesty, Drážní úřad by potom podle inspekce měl připravit legislativu, která sekvenční sklápění upřednostní.

UDÁLOSTI: Inspekce doporučila sekvenční sklápění závor (zdroj: ČT24)

Generální ředitel výrobce zabezpečovací techniky AŽD Zdeněk Chrdle odhadl, že úprava přejezdu na sekvenční sklápění by stála sto tisíc korun. Nákladnější by byla rekonstrukce přejezdu, který má jen dvě břevna. „Kalkuloval jsem to do půl milionu korun,“ uvedl Zdeněk Chrdle.

SŽDC by také měla při rekonstrukcích přejezdů a rozhodování o jejich zabezpečení vzít v úvahu místní podmínky a to, jak se lidé na konkrétním místě chovají. Doporučení dostalo od vyšetřovatelů i ministerstvo dopravy, které by mělo zpřísnit tresty za nepovolený vjezd na železniční přejezd, ale také „rozšířit povědomí řidičů (…) o možnosti přeražení sklopeného břevna závory“.

Čidla na přejezdech – dobrý nápad?

Drážní inspekce také reagovala na zvažované umístění čidel na přejezdy, které v případě, že na přejezd někdo vjede po spuštění světel, pomohou zastavit vlak. „Drážní inspekce považuje za nezbytné upozornit na možné zneužívání systému ze strany neukázněných uživatelů pozemní komunikace, spočívající (…) v nedovoleném vjíždění na železniční přejezd v době, kdy je to činností přejezdového zabezpečovacího zařízení zakázáno,“ stojí v závěrečné zprávě. Řidiči by tak mohli na čidla spoléhat, a zcela tak paralyzovat železniční dopravu. Pokud tedy budou čidla na přejezdech umístěna, měly by podle inspekce ruku v ruce jít tvrdé postihy.

Českým drahám potom Drážní inspekce doporučila, aby se při výcviku strojvedoucích více zaměřily na zvládání krizových situací, ale také aby pro ně zajistily co nejsnazší únikovou cestu z kabiny. Doporučení ke změnám ve výcviku je však spíš preventivní – podle železničářů i vyšetřovatelů reagoval strojvedoucí ve Studénce velmi rychle. Mluvčí drah Petr Šťáhlavský navíc upozornil, že ČD připravují nákup trenažéru pro strojvedoucí. „Pokud nebudou komplikace, tak bychom tímto trenažérem mohli disponovat během jednoho roku,“ nastínil.

Řidič kamionu jde k soudu

Kromě Drážní inspekce vyšetřovali nehodu policisté. Ti již svoji práci dokončili – řidič kamionu stane ve středu před soudem. Za obecné ohrožení mu hrozí až deset let vězení. Státní zástupce Aleš Boháč očekává, že řízení nepotrvá dlouho, mohlo by skončit tentýž den. Sám obžalovaný s tím, že zůstane ve vězení, počítá. Nedávno prodal byt a požádal o prodloužení vazby, do které šel již krátce po nehodě.