V Ankaře se odpálil sebevražedný atentátník, tvrdí úřady. Dva policisté jsou zranění

V blízkosti tureckého parlamentu v Ankaře sebevražedný útočník odpálil výbušné zařízení. Druhý útočník zemřel při přestřelce s policií a dva policisté utrpěli lehká zranění. Oznámilo to podle agentury AP turecké ministerstvo vnitra. Útok odsoudil mimo jiné český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Turecko následně provedlo letecké údery na kurdské ozbrojence v severním Iráku.

Turecké ministerstvo obrany uvedlo, že turecká vojenská letadla zničila zhruba dvě desítky cílů. Turecké ministerstvo vnitra podle místních médií oznámilo, že jeden z útočníků v Ankaře byl členem Strany kurdských pracujících (PKK). Ta vede od 80. let ozbrojený boj za autonomii a práva Kurdů v Turecku, které ji považuje za teroristickou organizaci.

„Dva teroristé přijeli v lehkém vojenském vozidle kolem půl desáté dopoledne (08:30 SELČ) před vstupní bránu Generálního bezpečnostního ředitelství našeho ministerstva vnitra a provedli bombový útok,“ citovala ministerstvo vnitra agentura AFP.

„Naši hrdinní policisté se díky své intuici postavili teroristům, jakmile vystoupili z vozidla,“ řekl později podle AP novinářům ministr vnitra Ali Yerlikaya. „Jeden terorista se vyhodil do povětří, zatímco druhého střelili do hlavy, než se stihl odpálit,“ dodal.

Jednání poslanců

Výbuch nastal jen několik hodin před zahájením zasedání parlamentu. Ten se za účasti prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana znovu sešel po tříměsíční letní přestávce.

Na pořadu jednání je v příštích týdnech mimo jiné hlasování o přistoupení Švédska k NATO, které Turecko už několik měsíců blokuje. Ankara požaduje, aby Švédsko přijalo tvrdší opatření proti zakázané PKK. Podle státní televizní stanice TRT se má brzy konat také hlasování o nasazení turecké armády v Iráku a Sýrii.

Šéf české diplomacie Lipavský napsal na sociální síť X, že důrazně odsuzuje teroristický útok v Ankaře a očekává, že pachatelé budou postaveni před soud.

Policie oznámila, že bude provádět řízené výbuchy „podezřelých balíčků“ v jiných částech Ankary. K nedělnímu incidentu došlo téměř rok poté, co při výbuchu na rušné pěší zóně v centru Istanbulu zahynulo šest lidí a 81 bylo zraněno. Turecko z něj obvinilo kurdské ozbrojence. Nejnovější bombový útok je také první v Ankaře od roku 2016.

Turecko zasáhla vlna násilností v letech 2015 a 2016. K několika útokům ve velkých tureckých městech se tehdy přihlásili nebo z nich byli obviněni kurdští bojovníci, takzvaný Islámský stát (IS) a další skupiny.