Po střelbě v bance v Louisville je několik mrtvých

Střelba v budově banky v centru amerického města Louisville si vyžádala pět mrtvých včetně útočníka. Devět lidí utrpělo zranění, informuje agentura AP s odvoláním na místní policii. Na místě zasahovali policisté i agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Všichni zranění, včetně dvou policistů, jsou podle stanice CNN v nemocnici. Motiv střelby není známý, podle agentury Reuters byl ale střelec současným či bývalým zaměstnancem banky.

V budově Old National Bank v centru Louisville střílel podle policie 23letý Connor Sturgeon, který v bance začal na plný úvazek pracovat minulý rok. Policie uvedla, že mladý muž nebyl v jejím hledáčku a jeho motiv je stále předmětem vyšetřování. Kromě pušky měl střelec také kameru, pomocí které útok živě vysílal na internetu.

„Střelec zemřel na místě incidentu,“ řekl AP zástupce policejního šéfa Paul Humphrey, podle něhož se bezpečnostní složky se střelcem ocitly v přestřelce. Později vyšlo najevo, že útočníka policisté zastřelili.

První zprávy o střelbě dostala policie kolem půl deváté ráno (14:30 SELČ). Zásahová akce podle stanice CNN skončila asi po dvou hodinách.

Jeden ze svědků policejního zásahu řekl stanici BBC, že se o střelbě dozvěděl zhruba ve stejném čase jako policie, jelikož jeho žena je v bance zaměstnaná, a když útočník zahájil střelbu, schovala se do trezoru, odkud zavolala policii i svému manželovi.

„Dostal jsem se na místo s prvními policisty. Ti neztráceli čas, jejich první pokus proniknout do budovy byl ale neúspěšný, tak nás zatlačili dozadu a druhé jednotce už se podařilo dostat dovnitř. Slyšeli jsme střelbu a pak všechno utichlo. Po chvíli začali přijíždět sanitky, hasiči i další,“ popsal muž.

Na místo dorazil i Andy Beshear, guvernér státu Kentucky, ve kterém město Louisville s 650 tisíci obyvateli leží. „Můj velmi blízký přítel to dnes nepřežil,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci.

Biden kritizuje nečinnost republikánů

Stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného zástupce bezpečnostních složek uvedla, že střelec byl vyzbrojený poloautomatickou puškou AR-15. Právě varianty této pušky tvoří podle deníku The Wall Street Journal téměř čtvrtinu střelných zbraní vyráběných v USA.

V USA podle databáze Gun Violence Archive v posledních letech připadá na každý den více než jeden případ střelby se čtyřmi a více zraněnými či mrtvými kromě střelce. Případ z Louisville má v tomto archivu podle Reuters letos pořadové číslo 146.

Hromadné střelby v USA tradičně oživují debatu o zpřísnění zákonů o držení a dostupnosti střelných zbraní. Zastáncem reforem, které by možnost držet zbraň omezily, je i prezident Joe Biden z Demokratické strany, který své přání zopakoval i nyní. „Kolik Američanů musí ještě zemřít, než začnou republikáni v Kongresu jednat a chránit americké komunity?“ uvedl prezident v prohlášení.