Japonsko posiluje obranu. V národní strategii zmiňuje i Česko

Události: Japonsko posiluje obranu (zdroj: ČT24)

Japonsko v reakci na rozpínavost Číny plánuje ambiciózní posílení obrany. Kromě rekordního rozpočtu počítá také s užší spoluprací s dalšími státy. V národní obranné strategii vůbec poprvé zmiňuje Českou republiku. Obě země si letos připomínají dvacet let od podpisu deklarace o strategickém partnerství.

V době, kdy Čína stupňuje aktivity v Indopacifiku, japonská armáda nacvičuje zásah po boku spojenců. Má ukázat solidaritu. „Smyslem cvičení je rozvinout společné strategické techniky a posílit operační schopnosti,“ řekl mluvčí Japonských sil sebeobrany Satoši Šimotomaj.

Kvůli čínským hrozbám proti Tchaj-wanu Japonsko rychle modernizuje armádu. V příštích pěti letech ho čeká největší zbrojení od konce druhé světové války, aby společně se spojenci dokázalo odradit Čínu od konfliktu ve východní Asii.

Vláda schválila rekordní obranný rozpočet – 324 miliard dolarů na pět let, o polovinu víc než dosud. Do roku 2027 míří na dvě procenta HDP, což odpovídá standardům NATO. Peníze investuje do stíhaček a raket schopných zasáhnout válečné lodě a cíle v Číně a Severní Koreji.

„Potřebujeme, aby se Čína podřídila zavedeným mezinárodním pravidlům a učinila strategické rozhodnutí, že nebude měnit mezinárodní řád,“ zdůvodnil japonský premiér Fumio Kišida.

Japonsko má zájem o větší zapojení evropských zemí v Indopacifiku. V nedávno zveřejněné obranné strategii vůbec poprvé zmiňuje spolupráci s Českou republikou. „Japonsko posílí spolupráci se zeměmi střední a východní Evropy včetně České republiky a Polska, které projevují zájem o upevnění vztahů,“ uvedlo japonské ministerstvo obrany v národní obranné strategii.

„Evropské státy včetně České republiky mohou přinést normy a pravidla založené na mezinárodním řádu a hodnotách, jako je svoboda, demokracie a lidská práva,“ okomentoval analytik z Keio University Ken Džimbo.

Vládě nahrává změna nálad ve společnosti. Ruská invaze na Ukrajinu posunula veřejné mínění od poválečného pacifismu, který dominoval obranné politice desetiletí. Odpor vůči zbrojení oslabuje. Zvýšené výdaje podle průzkumů podporuje 55 procent Japonců.