Nový Zéland schválil zákon zakazující cigarety pro budoucí generace

Nový Zéland od příštího roku postupně zavede téměř úplný zákaz tabáku. Podle legislativy, kterou v úterý schválil parlament, žádný člověk narozený po roce 2008 nebude mít právo koupit si cigarety nebo tabákové výrobky. Legální věk pro nákup se totiž bude každoročně zvyšovat. Například v roce 2050 budou čtyřicátníci příliš mladí na to, aby si mohli koupit cigarety.

Ministryně zdravotnictví Ayesha Verrallová uvedla, že jde o krok „k budoucnosti bez kouře“. „Tisíce lidí budou žít delší a zdravější život a zdravotnický systém na tom bude o pět miliard novozélandských dolarů (třiasedmdesát miliard korun) lépe, protože nebude muset léčit nemoci způsobené kouřením.“

Míra kouření na Novém Zélandu je již nyní na historicky nejnižší úrovni, podle vládní statistiky zveřejněné v listopadu kouří denně pouze 8 procenst dospělých – oproti 9,4 procenta v loňském roce. Doufá se, že návrh zákona o nekuřáckém prostředí sníží toto číslo do roku 2025 na méně než 5 procent, přičemž konečným cílem je kouření odstranit úplně.

Zákon má své kritiky z řad opozice

Návrh zákona má také omezit počet maloobchodních prodejců, kteří mohou prodávat tabákové výrobky, na šest set v celé zemi – ze současných šesti tisíc – a snížit obsah nikotinu ve výrobcích, aby byly méně návykové.

„Znamená to, že nikotin bude snížen na úroveň, která nebude návyková, a obce se zbaví maloobchodníků, kteří se zaměřují na tabákové výrobky a prodávají je v určitých oblastech,“ uvedla Verrallová.

Dodala, že legislativa by mohla sblížit průměrnou délku života mezi maorskými a nemaorskými občany. Celkový podíl kuřáků mezi maorskými občany činí 19,9 procenta, což je méně než v loňském roce, kdy činil 22,3 procenta. Nová legislativa nezakazuje vape výrobky, které se mezi mladšími generacemi staly mnohem populárnějšími než cigarety.

Kritici zákona – včetně strany ACT, která má v parlamentu deset křesel – varovali, že tato politika by mohla podpořit černý trh s tabákovými výrobky a zničit malé obchody. „Nikdo si nepřeje, aby lidé kouřili, ale realita je taková, že někteří kouřit budou a zákaz labouristického státu způsobí problémy,“ řekla zástupkyně předsedy ACT Brooke van Veldenová.