Rusko opět viní Ukrajinu z přípravy špinavé bomby. Absurdní, zní z Kyjeva i Západu

Ruská invaze na Ukrajinu dostává další rozměr. S postupující ukrajinskou protiofenzivou v Chersonské a Luhanské oblasti sílí tvrzení Moskvy o tom, že se Kyjev snaží použít takzvanou špinavou bombu. Ruské obviňování Ukrajina i západní státy odsoudily, Kreml před špinavou bombou varoval bez důkazů už v březnu.

Zatímco dosud se v rusko-ukrajinské válce mluvilo především o potenciálním použití jaderných zbraní, s koncem osmého měsíce konfliktu se v rétorice obou bojujících stran objevuje ještě další termín – špinavá bomba.

S tvrzením, že by Ukrajina mohla takovou zbraň použít, přišel ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Nepodložené spekulace sdělil telefonicky francouzskému protějšku Sébastienu Lecornuovi. O „obavách z možných provokací ze strany Ukrajiny“ za použití nového typu zbraně poté Šojgu obeznámil také Spojené státy, Velkou Británii a Turecko a nově také Čínu s Indií.

„Podle informací, které máme k dispozici, mají dvě ukrajinské organizace specifické instrukce, aby takzvanou špinavou bombu vyrobily. Jejich práce vstoupily do závěrečné fáze,“ prohlásil v pondělí náčelník vojsk radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil Igor Kirillov, rovněž bez konkrétních podkladů.

K šíření nepodložených tvrzení se přidal i ruský prezident Vladimir Putin, jenž na adresu Spojených států uvedl, že „nechávají bez povšimnutí prohlášení kyjevského režimu o jeho touze získat jaderné zbraně“. „Známé jsou také plány na použití takzvané špinavé bomby k provokacím,“ doplnil.

Lživé narativy jako ruská taktika

Už v březnu ruská média s odvoláním na nejmenovaný zdroj bez důkazů tvrdila, že Ukrajina tento typ špinavé bomby na jaderné bázi vyvíjí ve zničené jaderné elektrárně v Černobylu, která byla odstavena v roce 2000. Ukrajinská vláda tehdy oponovala, že nemá v plánu se znovu připojit k jadernému klubu, protože se vzdala svých atomových zbraní v roce 1994 podpisem budapešťského memoranda, v němž mimo jiné právě Rusko poskytlo Ukrajině záruky bezpečnosti a územní celistvosti.

Oprášené spekulace o špinavé bombě zapadají do ruských dezinformačních snah vykreslit Ukrajinu jako stát nebezpečný Rusku i dalším svým sousedům. Moskva například už po zahájení invaze bez jakýchkoliv důkazů tvrdila, že jsou na Ukrajině vyvíjeny biologické zbraně v laboratořích s podporou Spojených států.

Rusko tehdy obvinilo USA a Ukrajinu z práce s „patogeny nebezpečných infekcí“ ve třiceti laboratořích po celé zemi. Spojené státy to označily za „totální nesmysl“ a dodaly, že Rusko vymýšlí falešné narativy, aby ospravedlnilo své činy na Ukrajině.

Analytici varují před ruskou operací pod falešnou vlajkou

Kremelská nařknutí z přípravy na použití špinavé bomby se stupňují v době, kdy Rusko uspořádalo už druhé letošní cvičení jaderných sil. Moskva předtím o tomto záměru informovala americkou vládu. To první uspořádaly ruské síly v únoru, jen několik dní před ruskou okupací Ukrajiny. Loni se cvičení nekonalo a bylo odloženo právě na druhý letošní měsíc.

Podle nedávné zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) Rusko pravděpodobně připravuje mediální zázemí pro svou akci pod falešnou vlajkou. ISW naznačil, že ruská armáda by mohla vyhodit do povětří Kachovskou vodní elektrárnu na Dněpru ve snaze zakrýt svůj ústup a zpomalit ukrajinskou ofenzivu v Chersonské oblasti.

Z útoku na přehradu a zaplavení regionu by Moskva následně obvinila ukrajinské ozbrojené síly. Podle ISW se tak Kreml může pokusit využít této provokace k odvedení pozornosti od zpráv o ruských ztrátách v této oblasti.

Nespolehlivá hrozba

Špinavá bomba je označením zbraně, která způsobí radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivního materiálu pomocí běžné trhaviny. Vzhledem k tomu, že nejde o klasickou jadernou bombu, je její výroba podstatně snadnější.

Lze při ní využít například vyhořelé palivo z jaderných elektráren či materiál z lékařských nebo průmyslových radioaktivních zářičů, které do prostoru rozšíří exploze klasické výbušniny. Její výroba je díky tomu také výrazně rychlejší než výroba jaderné zbraně a může být také přepravována například v zadní části vozidla.

Protože radioaktivní spad může způsobit vážná onemocnění, jako je rakovina, vyvolala by taková bomba paniku mezi cílovou populací. Široká oblast kolem výbuchové zóny by také musela být evakuována kvůli dekontaminaci nebo úplně opuštěna. Z tohoto důvodu jsou špinavé bomby známé jako zbraně hromadného narušení.

Jako zbraň je však velmi nespolehlivá. Aby byl radioaktivní materiál ve špinavé bombě rozptýlen přes její cílovou zónu, musí být zredukován na práškovou formu. Ale pokud jsou částice příliš jemné nebo se uvolní do silného větru, snadno se rozptýlí a nepůsobí velké škody.

Pokud Rusko obviňuje, chystá se to samo udělat, zní z Ukrajiny i Západu

Ruské obvinění Ukrajina odmítla a označila jej za absurdní a nebezpečnou lež. „Ruské lži o tom, že Ukrajina údajně plánuje použít ‚špinavou bombu‘, jsou stejně absurdní, jako jsou nebezpečné,“ reagoval šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba na Twitteru.

„Zaprvé, Ukrajina je zavázaným členem NPT (Smlouvy o nešíření jaderných zbraní): žádné ‚špinavé bomby‘ nemáme ani neplánujeme si je pořídit. Zadruhé, Rusové často obviňují jiné z toho, co sami plánují,“ upozornil.

Kritický byl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ukrajina je vždy o obnově. Vždy o životě. Jestli někdo může použít jaderné zbraně v naší části Evropy, je to jen jeden subjekt – a tím subjektem je ten, kdo nařídil soudruhu Šojguovi, aby někam volal,“ řekl podle agentury Ukrinform Zelenskyj ve videoposelství.

„Jestli Rusko volá a říká, že Ukrajina údajně něco připravuje, znamená to jediné: Rusko už všechno připravilo. Myslím, že svět by měl reagovat co nejostřeji,“ dodal.

Ruské tvrzení o plánovaném použití špinavé bomby ze strany Ukrajiny odsoudili také vrcholní představitelé Západu. „Ministr Šojgu tvrdil, že Ukrajina s pomocí západních zemí včetně Británie plánuje akce s cílem eskalovat konflikt na Ukrajině,“ konstatoval britský resort obrany na Twitteru.

Britský ministr obrany Ben Wallace ruské tvrzení odmítl a upozornil, že podobná obvinění by neměla být použita jako záminka k větší eskalaci.

Před stupňováním konfliktu varoval také americký ministr obrany Lloyd Austin. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová označila podle agentury AFP tvrzení Moskvy za „jasně nepravdivá“.

„Tvrzení, že se Ukrajina chystá použít špinavé bomby na Ukrajině, je absurdní,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a připomněl, že Kyjev za osvobození svého území tvrdě bojuje, proto by nedávalo smysl, aby na něm používal takovou zbraň.

„Znepokojuje nás to, že jde o součást vzoru, který jsme již dříve od Ruska viděli – v Sýrii, ale také na začátku války nebo těsně před začátkem války v únoru. A to je to, že Rusko obviňuje ostatní z toho, že dělají to, co mají v úmyslu udělat sami,“ prohlásil pro portál Politico. „Rusko by nemělo používat tato falešná obvinění nebo tvrzení jako záminku pro další eskalaci války na Ukrajině,“ dodal.

V OSN Moskva mluví o „jaderném terorismu“

Rusko své obavy vzneslo i na jednání Rady bezpečnosti OSN za zavřenými dveřmi. Generálnímu tajemníkovi OSN Antóniovi Guterresovi poslal velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja dopis, kde jej vyzývá, aby udělal vše, co je v jeho silách, aby zabránil „ohavnému zločinu“ ze strany Ukrajiny. Podobnou snahu by měly podle Moskvy vyvinout i západní země. Použití špinavé bomby by Rusko považovalo za „jaderný terorismus“, stojí v textu.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v pondělí uvedl, že Rusko již dříve jiné obviňovalo z věcí, které samo zamýšlelo udělat. „V současnosti ale neexistuje žádný důkaz, že by tomu tak bylo i v tomto případě,“ dodal Kirby.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price na dotaz, zda by USA reagovaly stejně jako při použití jaderné bomby i při použití špinavé, konstatoval: „Tak jako tak by to znamenalo následky. Ať už by použili špinavou, nebo jadernou zbraň. To dáváme najevo velice jasně,“ prohlásil Price podle agentury Reuters.

„Rusko by udělalo vážnou chybu, pokud by na Ukrajině použilo taktickou jadernou zbraň,“ uvedl poté v prohlášení podle Reuters americký prezident Joe Biden. Podle agentury panují obavy, že by se k ní Rusko mohlo uchýlit, aby donutilo Kyjev ke kapitulaci v době, kdy ukrajinské síly vytlačují Rusy z ukrajinské Chersonské oblasti, a hrozí tak Moskvě významnou dílčí porážkou.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve středu ale sdělil, že podle něho na jaderné zbraně nedojde. „Můj osobní názor je, že Putin jaderné zbraně nepoužije,“ citovala Reznikova Reuters.

Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba v úterý navíc informoval, že na Ukrajinu v návaznosti na ruská obvinění brzy dorazí odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří získají plný přístup, kam budou potřebovat. V této souvislosti Kuleba vyzval Moskvu, aby byla stejně transparentní.

MAAE už v pondělí uvedla, že v ukrajinských zařízeních, kde se podle Moskvy dějí neohlášené aktivity, nic takového, že by Ukrajina pracovala na přípravě špinavé bomby, nezaznamenala.