Rusové v Melitopolu ukradli čelenku z doby hunského nájezdníka Attily

Z muzea v ukrajinském Melitopolu zmizela po ruském záboru města cenná, drahokamy vykládaná čelenka z doby vlády hunského náčelníka Attily. Památka stará patnáct set let patří k nejvzácnějším artefaktům z období Attilovy vlády spadající do 5. století. O krádeži informovala agentura AP.

Zástupci melitopolského muzea uvedli, že čelenka nevyčíslitelné hodnoty zmizela spolu s dalšími artefakty. Podle ukrajinských úřadů provází ruskou invazi, která začala v únoru, ničení a drancování historických pokladů ve velkém.

Ministr kultury Oleksandr Tkačenko v rozhovoru s AP řekl, že ruští vojáci kradli ze sbírek ve 40 ukrajinských muzeích. Ztráty se podle něj odhadují na stovky milionů eur. „To, jak se Rusové chovají k ukrajinskému kulturnímu dědictví, je válečný zločin,“ řekl Tkačenko.

Na situaci upozornila i ukrajinská první dáma Olena Zelenská. „Jsou to muzea, historické budovy, kostely, vše, co postavily generace Ukrajinců. Toto je válka proti naší identitě,“ řekla v září při návštěvě Ukrajinského muzea v New Yorku.

Podle AP se původně pracovníci melitopolského muzea snažili čelenku a stovky dalších cenností před Rusy schovat. Rusové ale budovu opakovaně prohledali a nakonec se dostali do tajné skrýše v suterénu, kde byly nejcennější předměty sbírky ukryty. Jeden ze zaměstnanců muzea přiznal, že Ukrajinci nevědí, kam Rusové lup odvezli.

Zlato Skytů

Čelenka byla v pohřební komoře nalezené roku 1948 a je jednou z mála těchto šperků z období hunské říše. Podle zaměstnance muzea spolu s ní vojáci odnesli 198 zlatých předmětů starých 2400 let a pocházejících z doby Skytů, tedy nomádů, kteří kočovali mezi Střední Asií a dnešním jižním Ruskem a Ukrajinou a založili svou říši na dnešním Krymu.

„Jsou to velmi staré umělecké předměty nevyčíslitelné hodnoty. Pokud zmizí kultura, je to nenapravitelná katastrofa,“ řekl Oleksandr Symonenko z ukrajinského archeologického ústavu.

Podle ukrajinských zdrojů Rusové rabovali muzea i v době bojů o Mariupol. Město se dostalo pod ruskou kontrolu v květnu, když se jeho obránci vzdali. Podle mariupolské radnice vojáci z městského muzea odnesli dva tisíce předmětů, mezi nejcennějšími byly staré ikony, ručně psaná tóra a bible stará dvě stě let. Odnesli rovněž malby Archipa Kuindžiho narozeného v Mariupolu a krymského rodáka Ivana Ajvazovského. Podle zdrojů z Mariupolu Rusové předměty odvezli do Doněcké oblasti.

Na ničení kulturních památek v bojích upozornila také OSN. Podle Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) bylo poškozeno 199 míst ve 12 regionech. Je mezi nimi pře 80 kostelů, 37 historicky cenných budov, 37 objektů používaných ke kulturním aktivitám, památníky, muzea a knihovny. Ukrajinské úřady při tomto výčtu dospěly k číslu 270 zničených kulturních památek.