Nový britský král Karel III. přednesl první projev k národu. Slíbil doživotní službu vlasti

První projev Karla III. k národu (zdroj: ČT24)

Nový britský král Karel III. přednesl v pátek v podvečer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu veřejnosti. Královna Alžběta II. byla inspirací, její skon nás naplnil zármutkem, jako ona chci slíbit doživotní službu vlasti, uvedl. V sobotu bude Karel III. v londýnském Paláci svatého Jakuba oficiálně prohlášen králem.

Karel III. v emotivním proslovu uctil památku zesnulé panovnice jako královny i své matky a připustil, že jeho rodinu čekají velké změny.

„Sdílím s vámi nevyslovitelný pocit ztráty,“ řekl 73letý král. „Tak, jako to s neochvějnou oddaností činila královna, také já slavnostně slibuji, že ve zbývajícím čase, který mi bůh dopřeje, budu dodržovat ústavní principy, které stojí v samém srdci našeho národa,“ zdůraznil.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let po sedmi desetiletích na trůnu.

William získá titul prince z Walesu

Projev nového panovníka, který byl předtočen, přenášely britské televizní stanice a slyšeli ho i lidé na úvod smuteční mše v londýnské katedrále svatého Pavla. Král projev pronesl v modrém salonku Buckinghamského paláce. Na psacím stole, za nímž seděl, byla fotografie Alžběty II.

V projevu král také oznámil, že svému nejstaršímu synovi Williamovi udělí titul prince z Walesu, kterým se on sám stal roku 1958. Vyjádřil rovněž vděčnost své manželce Camille a lásku ke druhorozenému synovi Harrymu a jeho manželce Meghan, kteří se vzdali role v královské rodině a žijí v USA.

„Své milované mamince, která právě nastoupila svou poslední cestu, aby se připojila k drahému tatínkovi, chci jednoduše říct: děkuji,“ zakončil král projev.

Po proslovu začala smuteční mše v katedrále svatého Pavla, kde s biblickým čtením vystoupila i premiérka Liz Trussová. Účastnily se jí asi dva tisíce lidí včetně londýnského starosty Sadiqa Khana.

Projev Karla III. (v originálním znění) (zdroj: ČT24)

Proklamace proběhne v Londýně v sobotu

Karel III. bude oficiálně prohlášen králem v Londýně v sobotu. Poprvé od roku 1952 tak zazní hymna se slovy „Bůh ochraňuj krále“ místo královnu. Ve skotském, velšském a severoirském parlamentu zazní proklamace nového krále o den později.

V neděli také budou Alžbětiny ostatky převezeny z Balmoralu do katedrály v Edinburghu, kam se panovnici budou moct přijít poklonit lidé. V noci z pondělí na úterý pak rakev přepraví vlak do Londýna. Od středy se veřejnost bude moct s Alžbětou II. rozloučit ve Westminsterském paláci.

Ve dnech předcházejících pohřbu se nový král rozjede do všech čtyř částí země, tedy Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska.

Přesné datum posledního rozloučení s Alžbětou II. úřady zatím oficiálně neohlásily. Podle tradice se má konat do deseti dnů od skonu. Britská média zmiňují příští neděli či pondělí. Je ale jisté, že obřad proběhne ve Westminsterském opatství. Účast na pohřbu už potvrdil americký prezident Joe Biden.

Alžběta II. bude pohřbena v královské hrobce ve Windsoru vedle svých rodičů a manžela, prince Philipa.

Karel III. udělil první audienci premiérce Liz Trussové
Zdroj: Yui Mok/Reuters

Návrat ze Skotska a první audience

Karel III. se vrátil do Londýna ze Skotska, kde ve čtvrtek jeho matka zemřela, v pátek odpoledne. Následně dorazil do Buckinghamského paláce, který nyní bude jeho sídlem. Tam pak v nové roli poskytl také svou první audienci, když přijal premiérku Trussovou. Tu Alžběta II. jmenovala do funkce teprve v úterý.

Premiérka po audienci odjela do katedrály svatého Pavla, kde tamní děkan Andrew Tremlett odsloužil smuteční mši. Trussová vystoupila se čtením z Bible a vybrala pasáž z novozákonního Listu Římanům. V katedrále také poprvé oficiálně zazněla nová podoba hymny, v níž slova „Bože ochraňuj královnu“ nahradilo znění „Bože ochraňuj krále“. Naposledy se takto zpívala v roce 1952, kdy zemřel král Jiří VI.

V pátek v poledne zazněl z kulaté věže na hradě Windsor Sevastopolský zvon. Odbil jeden úder za minutu za každý rok královnina života. Naposledy jej lidé mohli slyšet v roce 2002 při příjezdu rakve královny matky.

Ve 13 hodin místního času pak zazněly v londýnském Hyde Parku i salvy ze zbraní královského dělostřelectva.

Salvy na počest královny v Londýně
Zdroj: James Manning/ČTK /AP/

Uzavření královských rezidencí

Až do Alžbětina pohřbu zůstanou pro veřejnost zavřené všechny královské rezidence, například Královská galerie a Královské stáje v Buckinghamském paláci a Královská galerie v Edinburgu. Stejně tak je uzavřen zámek Balmoral a venkovské sídlo v Sandringhamu. Kromě toho je uzavřen hrad Hillsborough, oficiální sídlo královny v Severním Irsku.

Už od čtvrtka lidé přinášejí květiny před brány Buckinghamského paláce. Podle BBC existují také pokyny královské rodiny, kde mohou lidé květiny nechávat. V Londýně jde například o vyhrazená místa v Green Parku nebo Hyde Parku. Další místa jsou před sídlem v Sandringhamu či u zámku Balmoral. 

Po úmrtí královny Alžběty II. se v Británii zastavil i sport. Z úcty k panovnici bude odložen kompletní víkendový program fotbalové Premier League. Vláda v prohlášení uvedla, že během smutku sportovní organizace nemají povinnost rušit nebo akce odkládat: „Je to plně na nich. Z úcty možná budou uvažovat o zrušení nebo odložení akcí v den státního pohřbu.“ 

Lítost nad úmrtím britské královny Alžběty II. v pátek vyjádřil i medvídek Paddington, oblíbená postava z dětských knih, se kterou panovnice letos v létě natočila video. V něm sedí s touto postavičkou u slavnostně prostřeného stolu, pijí společně čaj, a když medvídek vytáhne z klobouku sendvič s marmeládou, královna vyndá svůj vlastní z kabelky. Portréty královny se objevily také na zastávkách londýnské hromadné dopravy nebo na vývěskách v metru, informovala BBC.