Do iráckého parlamentu vnikly stovky demonstrantů

Stovky iráckých demonstrantů ve středu vnikly do budovy parlamentu v Bagdádu. Krátce předtím dav vtrhl do silně opevněné zelené zóny v centru města. Agentura DPA s odkazem na očité svědky píše, že se bezpečnostní složky snažily dav nejprve zastavit. Objevily se také zprávy o zraněných. Podle agentury AP nespokojenci skandovali nadávky namířené proti Íránu.

Tisíce příznivců vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra se shromáždily v přísně střežené zóně, kde sídlí parlament a mnoho ambasád. Na místě podle DPA demonstrovali mimo jiné proti nedávné nominaci Muhammada Súdáního jako kandidáta na post premiéra.

V parlamentu v době vniknutí demonstrantů nebyli poslanci, ale jen ostraha, píše AP. Podle ní nechali strážci demonstranty poměrně hladce projít. Irácký premiér Mustafá Kázimí a velitel iráckých ozbrojených sil vyzvali protestující, aby se ze zelené zóny a parlamentu okamžitě stáhli.

Mocenský souboj

Od loňských říjnových parlamentních voleb zuří v Iráku mocenský souboj. Nejvíce křesel získal Sadrův blok. Klerik se pokusil sestavit většinovou vládu, ale nakonec se s poslanci své strany stáhl z parlamentu. Mnoho Iráčanů nyní nemá důvěru v politiku poté, co se země bohatá na ropu již několik let potýká s hospodářskou a politickou krizí.

Sadr je populistický vůdce, který se vymezuje vůči Spojeným státům i Íránu. Tento šíitský duchovní má nicméně velký vliv na chod země i mimo parlament, protože dokáže v ulicích mobilizovat stovky tisíc svých příznivců, uvádějí analytici.