Český generál Hasala se stal velitelem mise EU v Mali. Cvičí tam hlavně vojenské instruktory

Události: Češi velí v Mali (zdroj: ČT24)

Za výcvikovou misi Evropské unie v západoafrickém Mali nyní zodpovídá brigádní generál české armády Robert Hasala. Kromě střežení základny EU v Bamaku se Češi soustředí i na výcvik malajsijských instruktorů.

Hasala bude zhruba sedmi stům spojeneckých vojáků z 25 zemí velet půl roku. Je to podruhé v historii české armády, kdy její zástupce stojí v čele zahraniční vojenské mise. Do Mali si Hasala přivezl zhruba třicetičlenný tým.

Svůj post převzal od rakouského brigádního generála Christiana Rienera. „Musím zdůraznit, že český kontingent je druhý největší na této misi. Společně se Španěly jsou páteří mise,“ uvedl Rienera. Česká armáda působí hlavně v Koulikoru a Bamaku, tady společně s malijskými vojáky zajišťují ostrahu základny velitelství mise EU.

Lidé v Mali za dva roky zažili dva vojenské převraty a čelí útokům islámských radikálů. Tomu se od roku 2013 snaží zabránit právě vojenské mise Evropské unie v čele s Francií. 

Zatím jediný útok tří islamistů na základnu se odehrál v roce 2016. Nikomu z vojáků se nic nestalo.

Český voják střeží velitelství mise EUTM v Bamaku
Zdroj: Karel Čapek/ČTK

Cílem je dobře vycvičit malajsijské instruktory

Hasala se chce soustředit hlavně na výcvik malijské armády. Nyní jsou malijští vojáci především ve strážních věžích. Češi potom na hlavní budově velitelství a v okolí základny. 

„Začal jeden z kurzů a my budeme cvičit malijské instruktory, aby byli dál schopni vycvičit své vojáky. Ten progres je znatelný,“ uvedl velitel 7. úkolového uskupení Armády ČR v Mali Petr Bláha. 

Temná hrozba ruských žoldnéřů

Do funkce nastupuje český velitel Hasala v době, kdy se výrazně komplikují vztahy mezi přechodnou malijskou vládou a západními státy, především Francií. Ta totiž začala své vojáky ve velkém stahovat: hlavním důvodem jsou stále silnější vazby mezi Mali a Ruskem.

Francie proto ukončila protiteroristickou operaci Takuba, ve které mělo i Česko své speciální síly z Prostějova. Všichni už Mali opustili. 

Generál Hasala věří, že k vyhrocení situace v zemi kvůli ruským žoldnéřům z takzvané Vágnerovy skupiny nakonec nedojde.