Putin odsouhlasil ofenzivu proti Ukrajině, varuje Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin dal souhlas k ofenzivě proti Ukrajině. Cílem je podle Zelenského zachování míru, o kterém je ochoten jednat se všemi, včetně ruského vedení. Zopakoval však, že v případě ofenzivy ruských vojsk se budou Ukrajinci bránit. Americký ministr zahraničí Antony Blinken očekává, že Rusko podnikne invazi do čtvrtečního rána. Kvůli vyostření situace se ve čtvrtek znovu sešla Rada bezpečnosti OSN, jednat bude také skupina G7.

Zelenskyj v prohlášení mluvil ukrajinsky a rusky. Řekl také, že u ukrajinských hranic je skoro 200 tisíc ruských vojáků. Na Ukrajině od středeční půlnoci platí kvůli rostoucímu napětí stav nouzového ohrožení státu.

„Dnes jsem inicioval telefonický rozhovor s prezidentem Ruské federace. Výsledkem je ticho. Ačkoliv by ticho mělo být v Donbasu,“ řekl podle serveru RBK Ukrajina Zelenskyj s odkazem na nedodržování klidu zbraní na východě země. 

Obrátil se také přímo na ruské občany a řekl, že Ukrajinci a Rusové jsou sice odlišní, což ale není důvod k válce. Poznamenal, že Ukrajina v ruských médiích a Ukrajina v reálném životě jsou dvě zcela odlišné země.

„Říkají vám, že jsme nacisté. Jak ale může národ, který položil více než osm milionů životů za porážku nacismu, podporovat nacismus? Jak mohu být nacistou? Řekněte to mému dědečkovi, který bojoval celou válku v sovětské pěchotě,“ poznamenal ukrajinský prezident. Odmítl také časté tvrzení ruské propagandy, že Ukrajinci nenávidí ruskou kulturu.

Vypadá to, že vše je připraveno, tvrdí Blinken

Lídři takzvané „Doněcké a Luhanské lidové republiky“ Denis Pušilin a Leonid Pasečnik navíc podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova ve středu požádali ruského prezidenta, aby jim pomohl odrazit údajnou agresi ze strany ukrajinské armády, cituje agentura Interfax.

Americký ministr zahraničí Blinken očekává, že Rusko podnikne invazi do čtvrtečního rána. „Vypadá to, že vše je připraveno na to, aby Rusko podniklo zásadní agresivní kroky proti Ukrajině,“ prohlásil šéf americké diplomacie v televizi NBC News.

Blinken dodal, že nemůže být konkrétní ohledně místa a času možného útoku. Stále však podle něho existuje šance konflikt odvrátit.

Magazín Newsweek ve středu večer oznámil, že Spojené státy očekávají ruský útok na Ukrajinu do osmačtyřiceti hodin. Prezident Joe Biden už o tom prý informoval prezidenta Zelenského.

S informací o novém americkém varování následně přišla také televize CNN, která se odvolává na nejmenované ukrajinské, americké i další činitele. Američané údajně vyjádřili obavy zejména o město Charkov ležící na severovýchodě Ukrajiny relativně blízko ruské hranice.

Rusko podle agentury Reuters částečně uzavřelo vzdušný prostor v Rostovské oblasti hraničící s Ukrajinou s cílem zajistit bezpečnost pro civilní lety. V instrukcích pro piloty se uvádí, jakým oblastem a výškám se mají vyhýbat.

Ukrajinská strana zase do čtvrtečního rána uzavřela letiště v Charkově, Dněpropetrovsku a Záporoží. Úřady tento krok oficiálně nijak nezdůvodnily.

Týdny trvající krize kolem Ukrajiny v tomto týdnu eskaluje poté, co Putin uznal nezávislost dvou samozvaných „republik“ na východě Ukrajiny a podepsal s nimi smlouvu o přátelství a vzájemné spolupráci.

Znovu se sešla Rada bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN se znovu zabývá krizí kolem Ukrajiny. Sešla se ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách. O svolání Rady požádal ve středu Kyjev. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Rusko, aby nenechalo svá vojska napadnout Ukrajinu, a Putinovi vzkázal, aby dal šanci míru. Dodal, že „zemřelo už příliš mnoho lidí“.

Rada bezpečnosti se ke stejnému tématu sešla již v úterý. Většina jejích členů v čele se Spojenými státy krok Moskvy odsoudila. Ruský velvyslanec při OSN ale uvedl, že ruská vojska mají v Donbasu zabránit ukrajinskému útoku.

Bílý dům oznámil, že napětí vyvolané Ruskem ve čtvrtek projedná i skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, kam vedle USA patří také Kanada, Japonsko, Velká Británie, Německo, Francie a Itálie.

Francie vyzvala své občany k opuštění Ukrajiny

Francouzské ministerstvo zahraničí ve středu večer vyzvalo své občany, aby okamžitě opustili Ukrajinu. Vyplývá to z aktualizovaného varování, které reaguje na značný nárůst napětí kolem Ukrajiny z posledních hodin.

„V souvislosti s vysokým napětím vyvolaným soustředěním ruských vojsk na hranicích Ukrajiny, ruským rozhodnutím uznat nezávislost Doněcké a Luhanské oblasti a s ohledem na výjimečný stav, o němž ve středu rozhodl ukrajinský parlament, by měli francouzští státní příslušníci na Ukrajině neprodleně opustit zemi,“ uvedla francouzská diplomacie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu večer telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Zelenským. Podle zdrojů z Elysejského paláce, na které se odkazuje agentura DPA, ho ujistil o francouzské podpoře Kyjevu. Oba prezidenti rovněž jednali o další hospodářské a finanční pomoci Francie a o podpoře v podobě obranného vojenského vybavení.