U souostroví Tonga vybuchla podmořská sopka. Vlna tsunami a mračna popela zasáhly přilehlé ostrovy

Události: Výbuch sopky v Tichomoří (zdroj: ČT24)

Nedaleko souostroví Tonga v Tichomoří vybuchla podmořská sopka. Satelitní snímky ukázaly obrovský oblak popela a společných plynů, který dosahoval až dvacetikilometrové výšky. Voda zaplavila pobřežní oblasti nejbližších ostrovů. Menší přílivová vlna dorazila i k pobřeží Americké Samoy, Havajským ostrovům, ke vzdálenému západnímu pobřeží USA či Japonska. Z Kalifornie jsou hlášeny místní záplavy.

Tichomořské souostroví Tonga po mohutném výbuchu podmořského vulkánu vydalo varování před tsunami. Kvůli vlně vysoké přes jeden metr se podle agentury Reuters museli evakuovat lidé žijící poblíž pobřeží včetně tonžského krále Tupoua VI. 

Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, která leží asi pětašedesát kilometrů od metropole souostroví, vybuchla v pátek místního času, uvedl australský meteorologický úřad. 

Satelitní snímky ukázaly, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba dvaceti kilometrů. Moře zaplavilo pobřežní oblasti na hlavním tonžském ostrově Tongatapu, jak ukázaly záběry zveřejněné na sociálních sítích.

Obyvatelé některých obcí se museli evakuovat do výše položených míst, informace o případných zraněných ani detaily o způsobených škodách ale zatím nejsou k dispozici. Je to částečně způsobeno i výpadky v dodávkách proudu, nefungují ani komunikační linky.

Přílivová vlna a popel, který zatměl oblohu

Erupce způsobila tsunami vysokou 1,2 metru. K pobřeží u hlavního města Nuku'alofa poté dorazily vlny o výšce přes osmdesát centimetrů. Na Americké Samoi byly přílivové vlny vysoké zhruba šedesát centimetrů. Varování před vlnami a vzestupem hladiny moře vydal dokonce i Nový Zéland vzdálený skoro dva tisíce kilometrů. 

Po erupci se do ovzduší dostalo i velké množství popela, které zatmělo oblohu. „Prší popel a drobné kamínky,“ uvedl jeden z uživatelů Twitteru v popisku k fotografiím.

Tichomořské středisko pro varování před tsunami (PTWC) uvedlo, že na Havajské ostrovy dorazila tsunami vysoká od půl metru do osmdesáti centimetrů. „Ulevilo se nám, že nejsou hlášené žádné škody a že záplavy byly jen mírné,“ uvedlo PTWC s odkazem na situaci na Havaji.

Souostroví Tonga leží zhruba 1900 kilometrů severně od Nového Zélandu v tektonicky aktivní oblasti na rozmezí dvou litosférických desek. Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tam vybuchla i v roce 2015, několik aerolinek kvůli tomu tehdy muselo rušit lety.  

Varování před vlnami a vzestupem hladiny moře vydal dokonce právě i vzdálený Nový Zéland. Upozornění na možné nebezpečí platilo rovněž pro Aljašku a západní pobřeží USA. Na centrální část kalifornského pobřeží udeřily nakonec vlny vysoké asi tři čtvrtě metru a zaplavily parkoviště u pláže ve městě Port San Luis. Podobně byla zatopena i parkoviště a nízko položené ulice v kalifornském přístavu Santa Cruz.

Japonské úřady vyzvaly obyvatele některých oblastí na tichomořském pobřeží k evakuaci a varovaly před až třímetrovými vlnami. Vlny dosahující 1,2 metru byly zaznamenány ve městě Amami na stejnojmenném souostroví na jihozápadě Japonska, v prefektuře Iwate naměřili 1,1 metru. Necelý metr vysoké vlny zasáhly také pobřeží ostrovů Hokkaidó, Kjúšú a Okinawa.