Ruský soud prodloužil trest historikovi Dmitrijevovi

Události: Soud zpřísnil trest pro Jurije Dmitrova (zdroj: ČT24)

Ruský soud prodloužil ze třinácti na patnáct let trest vězení historikovi Juriji Dmitrijevovi, který proslul odhalováním zločinů komunistického teroru. Dmitrijev byl shledán vinným z výroby dětské pornografie, nemravného jednání vůči své adoptivní dceři a z nezákonného držení části střelné zbraně, uvedl podle agentury Interfax soud v Petrozavodsku.

„Sečtením trestů se Dmitrijev odsuzuje na patnáct let s výkonem trestu v zařízení s přísným režimem,“ uvedla při vynesení verdiktu soudkyně Jekatěrina Chomjakovová. Jeden z obhájců odsouzeného Roman Masalev agentuře Interfax řekl, že obhajoba se proti rozsudku odvolá.

„Podobný výsledek jsem předpokládal. To proto, aby se ukázala síla, vliv a důležitost mocenských struktur,“ tvrdí historikův obhájce Viktor Anufrijev. Dmitrijev se hájí tím, že osahávání a fotografie sloužily ke kontrole a dokumentaci zdravotního stavu původně podvyživené dívky. Sklony k sexuální úchylce psychiatrické vyšetření nezjistilo.

Spolupracovníci Dmitrijeva vidí v procesu snahu úřadů zdiskreditovat badatelovu práci. „Analyticky mluvit o politických zločinech minulosti je pro úřady nežádoucí. Podle ideologie Putinova režimu bychom měli být na historii jen hrdí,“ stěžoval si v červenci loňského roku člen sdružení Memorial Oleg Orlov.

Historik je ředitelem karelské pobočky nevládního sdružení Memorial. Posledních pět let strávil ve vazbě. Nejdřív dostal podmínku za nelegální držení části nefunkční pušky sovětské výroby. Loni byl v první instanci odsouzen za sexuální násilí ke třem a půl roku vězení. V září 2020 mu nejvyšší soud regionu Karélie trest zpřísnil na třináct let.

Dimitrijev odhaloval Stalinské čistky

Dmitrijev je známý odhalováním zločinů z éry komunistického diktátora Josifa Stalina. Za třicet let sestavil seznam čtyřiceti tisíc lidí popravených a deportovaných ze severoruské Karélie za Stalinova teroru.

Objevil také jedno z největších popravišť v oblasti, kde bylo zastřeleno na devět tisíc lidí. Pozůstatky všech obětí se pokusil identifikovat. Za svou neúnavnou práci získal ruský historik řadu ocenění.

Nejistotě čelí i samotný Memorial. Už v úterý by soud mohl rozhodnout o tom, zda nejstarší lidskoprávní organizaci v Rusku zakáže. Podle prokuratury trvale porušuje zákon o takzvaných západních agentech. Mimo jiné právě tím, že mapuje zločiny stalinismu.