Zimní olympiáda v Pekingu se blíží. Problémem je nedostatek sněhu

Události: Zimní olympiáda v Pekingu bez dostatku sněhu (zdroj: ČT24)

Zbývá necelých čtyřicet dní do nadcházející zimní olympiády v Pekingu. Jedním z jejích největších problémů je málo sněhu. Lyžařská střediska leží ve vyprahlé oblasti a umělé zasněžování ohrožuje vodní zdroje.

Jen párkrát ročně zkropí svahy nad Pekingem déšť. Steče do nádrže, ale místní lidé na vodu nesmějí sáhnout. Zásobuje Peking a lyžařská střediska z ní dělají umělý sníh. Včetně těch olympijských.

„Co si pamatuji, používáme jen vodu ze studně. Na vodu z nádrže nesmíme sáhnout,“ popsal obyvatel vesnice Ťiou-čan-pao pan Wang.

Vesničané pěstují kukuřici a chovají dobytek. Rok před olympiádou jim ale úřady hospodaření zakázaly, aby vodu neznečistili. „Jednou přijely autobusy, vystoupili nějací lidé a řekli, že už nesmíme chovat kozy ani pěstovat kukuřici a brzy se budeme stěhovat, abychom vodu nekontaminovali,“ dodal pan Wang.

Za úrodu jim platí odškodné, ale jen půlku toho, co by dostali na trhu. Místní vláda si nepřeje, aby o tom mluvili. Během minut byli u štábu ČT funkcionáři. Odstrkují starousedlíky a novináře vyhánějí.

Olympiáda je věcí národní prestiže a problémy jsou skvrnou na kráse. Včetně vysávání vody na zasněžování sjezdovek.

Nedostatek vody

Celá severní Čína včetně Pekingu má málo vody. V horách, kde se koná olympiáda, spadne jen pár centimetrů srážek ročně, což z oblasti dělá polopoušť. Nejhorší je to v zimě, kdy jsou kopce skoro holé.

„Severní část Čang-ťia-kchou je extrémně suchá, má ještě méně vody než Peking. Je jí tak málo, že ani nestačí na pěstování zemědělských plodin,“ vysvětlil ekolog Čang Ťün-feng.

Investice do horských středisek má pomoct turistice a přinést chudé oblasti peníze. Lyžování je ale v Číně luxusním koníčkem. Lidé, z jejichž vody se sníh dělá, ho ani nespatří.