Šéf libyjské volební komise rozpustil volební výbory, a odložil tím volby, uvádějí média

Šéf libyjské volební komise Imád Sájih rozpustil volební výbory, což znamená faktický odklad prezidentských voleb vypsaných na 24. prosince. Oznámila to katarská televize al-Džazíra. Světové agentury píší, že volby už nelze v daném termínu řádně připravit, protože kolem nich panují stále velké nejasnosti. Libyjský prezident Muhammad Júnis Manfí je nyní v Egyptě a k informaci se nevyjádřil.

Al-Džazíra tvrdí, že informaci získala z interního Sájihova sdělení, jež uniklo k novinářům a jež má pondělní datum. Obsahuje šest bodů, mezi nimiž je rozpuštění regionálních a lokálních výborů. Jeden člen vedení volební komise tuto informaci potvrdil.

Reportér al-Džazíry řekl, že v Tripolisu v posledních dnech roste napětí mezi politiky i bezpečnostními složkami zaviněné nejistotou kolem voleb. Ačkoli několik pozorovatelů uvádí, že je jisté, že volby budou odloženy, nikdo z politiků to zatím neoznámil.

Krok šéfa volební komise se podle al-Džazíry dá považovat za první oficiální známku posunutí voleb. Sájihovo rozhodnutí podle reportéra al-Džazíry znamená, že dobrovolníci a administrátoři ve volebních místnostech mají přestat pracovat a odstranit vybavení.

Několik kandidátů na prezidenta se sešlo na východě země v Benghází a v hlavním městě Tripolisu se vydaly do ulic ozbrojené skupiny. Uzavřely silnice na jihu města a školy i univerzity kvůli tomu zůstaly zavřené. Na snímcích z města je v ulicích vidět bariéry z pytlů s pískem, poblíž univerzitního kampusu pak nákladní auta s kulomety. Univerzita přerušila přednášky a studenty i vyučující evakuovala.