Írán popravil Kurda za napomáhání vraždě, k níž se nepřiznal

V Íránu popravili Kurda, na jehož případ upozorňovaly mezinárodní lidskoprávní organizace. Hejdar Ghorbání byl loni odsouzen za napomáhání k vraždě. Ochránci lidských práv v září vyzvali Írán, aby rozsudek zrušil, protože se nekonal spravedlivý proces a obžalovaný byl ve vazbě mučen.

Agentura AFP s odkazem na íránskou organizaci lidských práv (IHR) napsala, že se exekuce konala v neděli ráno a že příbuzní ani právník nebyli předem informováni.

Íránská agentura IRNA v pondělí oznámila, že byl osmačtyřicetiletý Ghorbání popraven jako terorista a člen zakázané Demokratické strany íránského Kurdistánu. Tato organizace bojuje za autonomii íránských Kurdů, kteří tvoří asi desetinu obyvatel více než osmdesátimilionového Íránu.

Ghorbání popíral spojitost s vraždou

Ghorbání byl odsouzen v kauze vraždy tří lidí napojených na provládní milice Basídž. Vězněn byl od roku 2016. Podle obžaloby poskytl vrahům dopravu a logistickou podporu. Soud přitom konstatoval, že Ghorbání nebyl ozbrojen. On sám tvrdil, že s případem nemá nic společného.

„Kauzu provázelo tolik nejasností a nedostatek důvěryhodných důkazů, což umocňuje hrůzu té popravy,“ sdělila Raha Bahreiniová z Amnesty International. V Íránu se podle ní začíná projevovat znepokojující tendence utajovaných poprav a jejich urychlování, což minimalizuje možnost zásahu veřejnosti.

V Ghorbáního rodném městě Kámjáránu v provincii Kurdistán se sešli lidé, aby protestovali proti vládě, a Ghorbáního označili za mučedníka.

Írán podle Amnesty International loni popravil 246 lidí a podle organizace zneužívá tresty smrti jako politickou zbraň proti disidentům a příslušníkům menšin.