Trump nesmí bránit vydání dokumentů o útoku na Kapitol, rozhodl soud

Americký federální soud rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump nemůže blokovat vydání dokumentů o útoku na Kapitol, které by mohly svědčit v jeho neprospěch. Vyšetřovací komise, která zkoumá průběh násilností z 6. ledna a roli, kterou při nich sehrál tehdejší prezident Trump, tyto dokumenty považuje za podstatné. Exprezident se snažil zabránit jejich předání. Proti verdiktu se Trump nejspíš odvolá k nejvyššímu soudu.

Tříčlenný soudní senát uvedl, že existuje „jedinečná legislativní potřeba“ dokumentů, které si výbor vyžádal.

Mezi záznamy, jejichž vydání chce Trump blokovat, jsou například prezidentovy diáře, návštěvní knihy hostů v Bílém domě, návrhy projevů nebo ručně psané poznámky týkající se událostí z 6. ledna, z vlastnictví Trumpova někdejšího personálního šéfa Marka Meadowse, uvedla AP.

Rozhodnutí tříčlenného soudního senátu má 68 stran. Všichni tři soudci odvolacího soudu byli nominováni demokraty, poznamenává agentura AP, zatímco Donald Trump je republikán. Patricii Millettovou a Roberta Wilkinse nominoval bývalý prezident Barack Obama.

Soudkyně Ketanji Brown Jacksonová je Bidenova nominantka, která je považována za uchazečku o křeslo u Nejvyššího soudu, pokud by se za současné administrativy uvolnilo.