Propuštění Češky z pákistánského vězení se opozdí, uvedl Černínský palác

Česká občanka Tereza Hlůšková by mohla být z vězení v Pákistánu propuštěna příští týden, kvůli přetíženosti tamních soudů ale ministerstvo zahraničí očekává spíše pozdější termín, uvedla mluvčí úřadu Eva Davidová. Soud stále nevyhotovil písemný rozsudek. Ministerstvo původně odhadovalo, že by Hlůšková mohla být propuštěna tento týden.

Hlůškovou pákistánští celníci zadrželi v lednu 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. V březnu 2019 byla mladá Češka odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě osm set dolarů (asi 17 500 korun). V dubnu se proti verdiktu odvolala. Rozsudek byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí nyní podle jejího právníka dal za pravdu, byla zproštěna obžaloby.

„Stále čekáme na vyhotovení rozsudku, teprve pak může být vězněná občanka ČR propuštěna. Dojít by k tomu mohlo v příštím týdnu, ale kvůli přetíženosti pákistánských soudů očekáváme spíše pozdější termín, i s ohledem na dřívější zkušenosti,“ sdělila Davidová.

Pracovníci zastupitelského úřadu v Islámábádu jsou podle dřívějšího vyjádření ministerstva připraveni české občance zajistit po propuštění ubytování, kde setrvá do doby, než odletí ze země.

Zadržovaná Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).