Soud v Pákistánu poslal Češku zadrženou s heroinem skoro na devět let do vězení

Tereza Hlůšková byla v Pákistánu odsouzena za pašování drog (zdroj: ČT24)

Pákistánský soud poslal na osm let a osm měsíců do vězení Češku Terezu Hlůškovou zadrženou loni na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Uvedla to pákistánská televize Geo, zprávu vzápětí potvrdila i česká diplomacie. Hlůšková dostala také pokutu ve výši 113 tisíc pákistánských rupií (asi 18 200 korun). Žena v minulosti vypověděla, že o předmětech ukrytých ve svém zavazadle věděla, netušila však, že jde o heroin. Podle obhájce se proti rozsudku odvolá.

Verdikt téměř devítiletého odnětí svobody oznámil soud v pákistánském městě Láhaur. „Myslím si, že nakonec je trest na té nejspodnější hranici,“ okomentovala soudní rozhodnutí novinářka Tereza Engelová.

„Odsouzená Češka za něj může být velmi ráda,“ dodala s tím, že trest mohl být i výrazně vyšší. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Pákistánská televize Geo ke zprávě o verdiktu připojila videonahrávku, na níž je vidět, jak Češka pláče. Portál Urdu Point uvedl, že „českou modelku“ ve vězení znepokojovalo mimo jiné to, že hodně přibírá na váze. Za uplynulý rok to prý bylo deset kilogramů. Češka údajně prohlásila, že první věcí, kterou udělá po návratu do vlasti, bude návštěva posilovny.

Engelová vysvětlila, že média se o případ odouzené Češky velmi zajímají a že Hlůšková má „celebritózní“ postavení.

Podle Engelové bude odsouzená nyní s největší pravděpodobností odvezena do centrální věznice kousek od Láhauru a její režim se oproti vazbě změní. „Doteď se poměrně pravidelně dostávala ven, minimálně když jela k soudu. To už se teď dít nebude,“ podotkla novinářka a doplnila, že podle jejích informací bude Češka muset nastoupit k pracovnímu výkonu.

Engelová upozornila, že podmínky v pákistánských věznicích neodpovídají evropským standardům. „Pokoje jsou skutečně obrovské. Může tam s ní být deset, patnáct, dvacet spoluvězeňkyň. Nebude mít příliš velké soukromí,“ odhadla a upozornila i na nepříliš dobré hygienické podmínky.

Pákistánští celníci Češku zadrželi loni 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli v jejím kufru.

Novinářka Engelová: Hlůškovou ve vězení nebudou nutit konvertovat (zdroj: ČT24)

Odpykání trestu v Česku není pravděpodobné

Právní zástupce Češky Čaudhrí Džavád Zafar dříve vyloučil, že by v případě odsouzení žena mohla být vydána do České republiky, protože mezi oběma zeměmi žádná dohoda o vydávání vězňů neexistuje.

Soudního stání se účastnila i zástupkyně velvyslanectví České republiky v Islámábádu. „Pokud odsouzená Češka požádá u pákistánských úřadů o předání k výkonu trestu do České republiky, pak Česká republika učiní všechny nezbytné kroky k tomu, aby mohla být k výkonu trestu do České republiky předána,“ řekl zástupce ředitele tiskového odboru Černínského paláce Robert Řehák.

„Drogový byznys a pašování drog jsou pro Pákistán obrovským problémem. Lidé, kteří se takto provinili, přispívají k ničení životů dalších lidí. Není tendence, aby se jim trest zásadně krátil nebo aby mu dokonce unikli,“ vysvětlila novinářka Engelová.

Češka prý změnila výpověď

Pákistánský server Mera Mirpur v prosinci oznámil, že Češka vypověděla, že přijela do Pákistánu studovat islám. Podle tohoto webu se původně přiznala, že chtěla heroin propašovat do SAE, ale později výpověď změnila. Obléká se prý do místního tradičního oděvu a zahaluje se. Server ale upozornil na to, že v minulosti například tvrdila, že drogy nepašovala a že byla zadržena bezdůvodně.

Češka Tereza H. míří před soud v Láhauru
Zdroj: AP/K.M. Chaudary/ČTK

Pákistánský list Urdu Point napsal, že drogy, které žena převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (24 milionů korun).

Soudní stání bylo od března několikrát odročeno kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. Dalším důvodem byl například i kriketový turnaj. 

Kromě Hlůškové byl obžalován ještě jeden muž, který není z České republiky, a soud jej nakonec zprostil viny.