Britský velvyslanec Archer: Důvodem vysokých cen energií není zelená transformace

Události, komentáře: O ochraně klimatu s britským velvyslancem (zdroj: ČT24)

První návrh dohody klimatického summitu v Glasgow je na světě. Státy vyzývá, aby už od příštího roku začaly naplňovat plány vedoucí ke zpomalení oteplování planety. Text poprvé vybízí k ukončení spalování uhlí a financování fosilních paliv, do poloviny století k uhlíkové neutralitě. Podle expertů je ale návrh příliš vágní a dohoda v takové podobě k omezení oteplování na 1,5 stupně od průmyslové revoluce nepovede. Britský velvyslanec Nick Archer v Událostech, komentářích řekl, že zelená transformace není důvodem vysokých cen energií.

Nick Archer dříve pracoval pro prince Charlese, který má klimatická témata za agendu, byl účastníkem klimatických konferencí a britskou ambasádu loni nechal nasvítit zeleně. Zelenou energetickou transformaci neviní za vysoké ceny energií.

„Důvod, proč máme dnes vysoké ceny energií, není ten, že platíme za zelenou transformaci,“ sdělil s tím, že transformace má jen marginální dopad. Plyn je podle něj většinou dražší, protože dodávky do Evropy z Ruska nejsou jisté, navíc po covidu firmy mají nyní větší poptávku.

Archer před rokem v jednom rozhovoru sdělil, že Británie z rozvinutých ekonomik snižuje uhlíkové emise nejúspěšněji. Pro britskou ekonomiku podle něj každý den bez uhlí snižuje závislost na fosilních palivech importovaných ze zahraničí. „Je daleko důležitější mít obnovitelné domácí zdroje energie, když roste cena uhlí,“ prohlásil.

Velvyslanec souhlasí se slovy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, podle nějž se chováme k přírodě jako k záchodu a že si kopeme vlastní hroby. Na konferenci v Glasgow se ale podle něj dá dívat pozitivně, kolem sto dvaceti zemí se zavázalo, že zvrátí například odlesňování, což je podle Archera důležité téma i v Česku. „Je zde celá řada způsobů, jak se vrátit k udržitelnému a vyrovnanému životnímu prostředí a ekonomice,“ myslí si.

Jaderná energie jako zásadní položka energetického mixu

Archer uvedl, že si Británie kupuje české automobily. „Myslím, že jsme čtvrtý největší exportní trh škodovek, které se vyrábějí v Mladé Boleslavi,“ sdělil velvyslanec. Uvedl, že v dohledné budoucnosti Británie přestane nakupovat automobily spalující fosilní paliva, výroba by se tak mohla přesměrovat na elektromobily. Navíc Češi podle něj vyrábí skvělá auta. „Je třeba změnit dodavatelsko-odběratelský řetězec, a to se dá zvládnout za deset let,“ uvedl.

Debata se točí také kolem jaderných reaktorů a jejich uznávání za čisté zdroje. Británie jadernou elektrárnu zrovna staví a plánuje být na jádru závislá pravděpodobně jako Česko. V tom bychom podle Archera měli být partneři.

„V našem budoucím energetickém mixu je jaderná energie zásadní a poskytuje nám kontinuitu,“ sdělil velvyslanec a dodal, že je v mixu s větrnou či solární energií. Také je podle něj nutné investovat do nové generace jaderných elektráren, které budou levnější a bezpečnější.