Syrský Kurd chce proniknout na polsko-běloruskou hranici, aby pomohl migrantům dostat se do EU

Horizont ČT24: Gordi a jeho složitá mise v polském pohraničí (zdroj: ČT24)

Syrský Kurd Gordi už přes deset let žije a pracuje v Rakousku. V současné době se však pohybuje u polsko-běloruské hranice. Údajně proto, aby pomohl svým rodičům, spolu s dalšími migranty, dostat se do Evropy.

„Podle mě zákony žádné země ani náboženství nezakazují pomáhat vlastním rodičům,“ říká Gordi. Zmiňuje také to, že mezi migranty jsou vážně nemocní lidé.

Několikrát se pokusil dostat až k samotné hranici, přestože ho od toho zrazují i nevládní aktivisté. „Zastavili jsme ho, aby neudělal hroznou chybu, která by mu ovlivnila celý život, protože chtěl jít na polsko-běloruskou hranici a hodit rodičům vodu a jídlo,“ řekla členka nevládní organizace Grupa Granica Magdalena Luczaková.

Polské úřady zřídily u hranice tři kilometry široké pásmo, při jehož narušení hrozí zadržení a pokuta. A v případě Gordiho zřejmě i obvinění z pašování lidí. Polsko už v létě kvůli nelegální migraci vztyčilo na hranici ostnatý drát.

Varšava - stejně jako celá Evropská unie - je přesvědčená, že příliv migrantů organizuje režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, aby se pomstil za unijní sankce i za to, že evropské země poskytují azyl běloruské opozici. Lukašenko to sám nepřímo potvrdil.