Morawiecki zrušil kvůli Turówu cestu na summit. Nechce se potkat s Babišem, píší v Polsku

Události: Morawiecki zrušil kvůli Turówu cestu na summit (zdroj: ČT24)

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki zrušil plánovanou cestu na demografický summit v Budapešti. Důvodem je přítomnost českého premiéra Andreje Babiše, napsal zpravodajský portál wPolityce.pl. Mluvčí polské vlády Piotr Müller potvrdil, že zrušení premiérovy cesty do Budapešti souvisí se sporem s Čechy o důl Turów. Babiš novinářům před odletem z Maďarska řekl, že se mu nechce věřit, že by kvůli tomu Morawiecki nedorazil. Polská vláda je podle polského tisku blízko k tomu, aby rozhovory s českou vládou přerušila, a polští vyjednávači zvažují zrušení páteční cesty do Prahy k dalšímu kolu jednání o dolu Turów.

České návrhy jsou podle polské strany nákladnější než pokuta, kterou za pokračování v těžbě vyměřil Varšavě unijní soud. Mluvčí polské vlády ale uvedl, že kabinet počítá s tím, že rozhovory v krátké době dospějí k dohodě.

Tuzemské ministerstvo životního prostředí však nemá informace o tom, že by polská strana na setkání nedorazila. „Normálně počítáme se zítřejším (pátečním) jednáním a další jednání mají probíhat příští týden tři dny,“ řekla mluvčí resortu Petra Roubíčková. O tom, jaký by byl postup Česka, kdyby Polsko jednání odmítlo, nechtěla spekulovat.

V maďarské metropoli začal 4. budapešťský demografický summit, jehož hlavním tématem je Rodina: klíč k udržitelnosti. Záměrem je diskutovat o podpoře mladých rodin a vytváření co nejlepších podmínek pro zvyšování porodnosti a tím zamezit stárnutí populace.

Účast na této vrcholné schůzce původně plánoval i Morawiecki, než se rozhodl, že nepojede. Polsko tak na akci zastupovala ministryně rodiny, práce a sociální politiky Marlena Malagová. „Naše činnost v mezinárodních záležitostech je soustředěna na otázku (dolu Turów), a proto se premiér rozhodl odvolat svou návštěvu. Polsko podnikne další kroky s cílem spor ukončit, s využitím stávajících právních a politických nástrojů,“ řekl vládní mluvčí podle agentury PAP.

„Mně se tomu ani nechce věřit, protože to jednání není na úrovni premiérů. My o tom nikdy nejednali, jednají experti,“ řekl Babiš. Za Česko jednají náměstci ministrů zahraničních věcí a životního prostředí, uvedl.

„Naše strana se snažila dlouho jednat s polskou stranou, ta to odmítala a bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Je potřeba se domluvit. Povinností mojí a našich kolegů je bojovat za české zájmy, bojujeme za české obyvatele v Libereckém kraji,“ doplnil předseda české vlády. Země visegrádské čtyřky (V4 – Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko) podle něj musí držet spolu.

Polsko odmítá verdikt unijního soudu

Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun) za neuposlechnutí květnového soudního příkazu okamžitě přerušit těžbu v Dole Turów. Toto předběžné rozhodnutí unijní soud vydal po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích.

Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst.

V úterý Morawiecki rozhodnutí Soudního dvoru EU o udělení pokuty Polsku důrazně odmítl jako špatné a slíbil, že Varšava využije všechny právní i jiné prostředky k tomu, aby prokázala jeho nevyváženost. Premiér zároveň obvinil Česko, že se v řešení sporu chová „absolutně bez dobré vůle“.

„Vláda je blízká přerušení rozhovorů s Čechy,“ napsal list Dzienik Gazeta Prawna na svém webu. Podle listu polští vyjednávači vážně zvažují odvolání páteční návštěvy. „Vzhledem k postoji Čechů uvažujeme o tom, zda další jednání mají vůbec smysl,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj z polské vlády. Potvrdil, že i odvolání cesty premiéra Morawieckého do Budapešti „je reakcí na postoj Čechů“.

Deník napsal, že i předchozí jednání o Turówu, které se mělo konat minulý týden, bylo také odvoláno. Češi podle něj tvrdili, že se tak stalo proto, že Poláci nepřipravili příslušné dokumenty, polská strana naopak přesvědčovala o tom, že za situaci jsou zodpovědní jižní sousedé.

Podle zmíněného zdroje by přistoupení na české návrhy „bylo dražší“ než každodenní placení pokut Bruselu, a to tím spíše, že prý Češi od počátku jednání stupňují finanční požadavky.

Odlišné stanovisko podle polských médií vyjádřil vládní mluvčí. „Počítáme, že jednání s Čechy ohledně Turówa, která pokračují, skončí v nejbližší době podpisem dohody,“ řekl Müller. Dodal, že Polsko nemůže souhlasit s uzavřením dolu a vyvoláním energetické krize u statisíců a dokonce milionů Poláků a desetitisíců podniků. Vláda se podle mluvčího vynasnaží, aby spor dospěl ke smírnému řešení.

Müller podle agentury PAP uvedl, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v Turówu v řádu 40-50 milionů eur, o které byl informován rovněž český velvyslanec v Polsku. Ivan Jestřáb byl pozván na ministerstvo zahraničí, kde jej náměstek ministra Szymon Szynkowski vel Senk informoval o návrhu na ukončení sporu, uvedl mluvčí Müller podle serveru Forsal.pl.

Zpravodaj ČT Mathé: Rozhodující bude zřejmě pátek

„Evropská komise má teď zhruba měsíc a půl na to, aby čekala, zda ty peníze do její pokladny dorazí, či nikoliv. A pak by nejspíš nastoupily další kroky, přičemž je možné, že by se nastřádaná pokuta odečítala od peněz, které míří z Bruselu do Polska,“ připomněl zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé. 

„Asi rozhodující bude zítřejší den (pátek), kdy se mají v Praze znovu sejít vyjednávací týmy, které problém okolo Dolu Turów už několik měsíců řeší. Uvidíme, jestli jednání budou pokračovat, jestli nakonec opravdu to rozhodnutí Soudního dvora EU o pokutě je nějaký tlak pro polskou stranu,“ pokračoval Mathé. 

„Nicméně rozhodnutí Mateusze Morawieckého nejet do Budapešti, aby se tam nesetkal s premiérem Andrejem Babišem, naznačuje, že Polsko zvolilo tvrdý kurz a že možná ani vyjednávat nechce,“ uzavřel zpravodaj ČT. 

Morawiecki jako šílený řidič v protisměru

Polský opoziční list Gazeta Wyborcza přirovnal postup premiéra Morawieckého ve sporu s Českem k šílenému řidiči, který se po dálnici řítí v protisměru. „V případu Turówa jsme se všichni Poláci stali rukojmími Mateusze Morawieckého, vlády PiS a její bezradnosti,“ napsal deník.

Případ Turów podle deníku vyjadřuje podstatu „evropské“ politiky vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), „která si myslí, že není nutné se ohlížet na nikoho a na nic, dokud její předseda Jaroslaw Kaczyński akceptuje tento stav“.

Řešení sporu je podle komentátora Gazety Wyborczy v zásadě prosté: do rozhovorů o dolu by se místo neschopných vládních politiků měli pustit skuteční odborníci na geologii a ochranu přírody a skuteční diplomaté. Stejně tak by před unijním soudem měli Polsko reprezentovat odborníci na mezinárodní právo, a ne právníci svědčící jen o polské neoblomnosti.

„Jsme teď my všichni Poláci jako pasažéři autobusu, jehož řidič se chlubil, že má schopnosti (polského jezdce Formule 1) Roberta Kubicy, ale následně vyrazil po české dálnici v protisměru, zavinil nehodu, hádá se s policií a nařizuje nám, všem cestujícím, abychom zaplatili za jeho chyby. A co je horší, dál se pokládá za skvělého řidiče a chce řídit autobus,“ uzavřela Gazeta Wyborcza.