Košické sídliště Luník IX před příjezdem papeže opravuje cesty a chodníky

Studio ČT24: Sídliště Luník IX se připravuje na příjezd papeže (zdroj: ČT24)

Za dva týdny navštíví papež František v rámci svého téměř čtyřdenního pobytu na Slovensku košické sídliště Luník IX. Největší vyloučená lokalita v zemi, kde žije až čtyři a půl tisíce Romů, se na příjezd hlavy katolické církve horečně připravuje. Na sídlišti probíhají drobné stavební úpravy, začala i duchovní příprava místních, kteří jsou v drtivé většině věřící a Františkův příjezd považují za velkou čest.

Slovenská vláda vyčlenila na zajištění návštěvy papeže 5,4 milionu eur. Vzhledem k tomu, že Vatikán oficiálně potvrdil Františkovu cestu až začátkem července, větší úpravy infrastruktury se nestihly.

„Pokládá se nový povrch na příjezdové cestě k Luníku IX, také řada dalších cest a chodníků v rámci sídliště dostala nový povrch. Na sídlišti se také uklízí a samozřejmě tam probíhá i duchovní příprava. Většina Romů je věřících, na papeže se velmi těší a pociťují to jako velkou poctu,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. Podle něj místní považují příjezd Františka za symbol naděje, že vztahy romské menšiny a majority na Slovensku mohou projít restartem.

„Vnímám ty velké obavy, proč Luník IX jako místo setkání,“ podotýká místní kněz Peter Žatkuľák, který v posledních dnech připravuje Františkovo přivítání. „Takovou vzácnou návštěvu jsme opravdu ještě neměli. Jednak to bude posílení ducha a druhá věc: naděje pro lepší život na Luníku pro tyto lidi,“ dodává starosta městské části Košice-Luník IX Marcel Šaňa.

„Zapadá to do dlouhodobé Františkovy strategie navštěvovat při svých pastoračních cestách místa, kde žijí lidé na okraji společnosti, ve velké chudobě a sociálně vyloučení,“ dodává Obrovský.

Události: Slovensko se připravuje na příjezd papeže (zdroj: ČT24)

František má na Luníku IX naplánovaný asi půlhodinový pobyt. Bude to poprvé v historii Slovenska, kdy se zde papež sejde s romskou komunitou. Dosud byla hlava katolické církve v zemi na návštěvě třikrát, vždy šlo o Jana Pavla II. Od poslední papežské návštěvy v zemi však uplynulo už osmnáct let.

Slováky zřejmě odradily registrace a očkování

František se na Slovensku zdrží necelé čtyři dny, od 12. do 15. září. Kromě prezidentky a dalších politických představitelů se setká také se zástupci katolíků i židovské komunity a navštíví Bratislavu, Prešov a Košice. Na významném poutním místě Šaštín nedaleko českých a rakouských hranic odslouží mši.

Původně se očekávalo, že jeho čtyři veřejná vystoupení navštíví až 400 tisíc lidí. „Zatím to však podle údajů v registracích vypadá tak, že návštěvníků budou spíš desetitisíce,“ upozorňuje zpravodaj. Jedním důvodem malého zájmu mohou být elektronické registrace účastníků, což mohl být problém zejména pro starší věřící.

Větším problémem je ale podle všeho požadavek slovenského zdravotnického úřadu a vlády, aby všichni účastníci byli plně očkovaní. „Toto pravidlo se dočkalo kritiky od některých katolických osobností i představitelů opozice,“ poukazuje Obrovský. Ti, kteří se nestihli nechat naočkovat do 22. srpna, tak už nemají šanci se na akce s papežem dostat.

Podmínkou očkování chtěla vláda zvýšit zájem Slováků o vakcínu proti covidu. V proočkovanosti obyvatel je Slovensko v rámci evropských zemí mezi nejhoršími.