Obavy žen v Afghánistánu z dalšího vývoje se stupňují. Moderátorka, symbol emancipace, emigrovala

Horizont ČT24: Afghánská moderátorka emigrovala (zdroj: ČT24)

Před návratem Talibanu uprchly z Afghánistánu stovky výše postavených nebo mediálně proslavených žen. Jednou z nich je i moderátorka zpravodajské televize Tolo News Behešta Arghandová. Jsou to jen dva týdny, kdy ČT informovala o jejím interview s prominentním zástupcem islamistického hnutí. Nakonec ani ona neuvěřila jeho vstřícným slovům a zmizela ze země.

„Opustila jsem zemi, protože se stejně jako miliony lidí bojím Talibanu,“ řekla Arghandová. Předtím se v zemi ještě snažila angažovat. Bylo to vůbec poprvé, kdy v televizním vysílání vystoupil najednou zástupce Talibanu a žena moderátorka.

Před čtrnácti dny radikálové slibovali, že se návrat drakonického režimu z přelomu tisíciletí nebude konat. Přesto okolnosti Beheštu Arghandovou přiměly k útěku. Absolventka žurnalistiky v Kábulu začala pracovat ve stanici Tolo News teprve na začátku tohoto roku. 

Práva žen v Afghánistánu v ohrožení

Talibanci od začátku proklamují, že nastolí islámské právo šaría a zároveň, že ženám zůstanou práva na vzdělání nebo práci. Přesto se podstatná část islamistů stále odmítá smířit s vyšší rolí žen ve společnosti. 

Tlak na média i ženy se s upevňováním talibanské vlády postupně stupňuje. Před deseti dny vedla Arghandová další stěžejní rozhovor s aktivistkou a nositelkou Nobelovy ceny za mír Malalou Júsufzajovou, ve kterém se taktéž zaměřily na lidská práva a práva žen. Na delší dobu její poslední.

„Za vlády Talibanu jsme byli svědky utlačování práv žen. Nemohly chodit do školy, pracovat, byly bičovány na veřejnosti. Lidé se bojí, že se to bude opakovat,“ řekla Júsufzajová.

Exil

Nakonec se Arghandová i s rodinnými příslušníky dostala na palubu katarského evakuačního letounu. Svůj přechodný domov z bezpečnostních důvodů neprozrazuje. „Pokud se situace opravdu zlepší a já budu vědět, že jsem v bezpečí, vrátím se a budu pracovat pro svou zemi a pro svůj lid,“ řekla. 

Tolo News se i nasazováním žen před kamery snažila prezentovat modernější tvář Afghánistánu. Vedení společnosti přiznává, že to teď půjde jen obtížně –⁠ i proto, že ze strachu před Talibanem už stanici opustila většina známějších tváří.