V Tunisku vyšetřují parlamentní strany, které kritizovaly prezidenta

Tuniská justice začala vyšetřovat dvě největší parlamentní strany kvůli podezření z přijetí peněz ze zahraničí na volební kampaň v roce 2019. Oznámila to s odvoláním na justiční zdroj v Tunisku agentura Reuters. Jde o strany An-Nahda a Srdce Tuniska, které kritizovaly nedělní rozhodnutí prezidenta odvolat premiéra a pozastavit činnost parlamentu, ale podle Reuters s tím vyšetřování nesouvisí.

Vyšetřování začalo 14. července, tedy před nedělním rozhodnutím prezidenta Kaíse Saída. Obě strany jeho krok označily za puč, ale An-Nahda, která má v parlamentu největší zastoupení, v úterý vyzvala ke klidu.

Saíd reagoval na rozsáhlé protivládní protesty, jejichž účastníci kritizovali politiky za nezvládání epidemie a požadovali rezignaci premiéra a rozpuštění parlamentu.

Kromě umírněné islamistické An-Nahdy a strany Srdce Tuniska (Kalb Túnis) mediálního magnáta Nabíla Karúího se vyšetřování týká i menší strany Ajš Túnisí, která má v parlamentu jenom jednoho zástupce.

Šéf An-Nahdy Rašíd Ghannúší byl stejně jako Karúí soupeřem Saída v prezidentských volbách, které se konaly rovněž roku 2019.

Nejistá budoucnost

V Tunisku ve středu panuje klid, ale lidé stále nevědí, jak chce Saíd postupovat dál, napsala agentura AFP.

An-Nahda je připravená na možnost předčasných voleb. Podle ní by se měly konat společně jak parlamentní, tak prezidentské, což by zabránilo nastolení autoritářského režimu. Před tím ale strana požaduje, aby byla obnovena činnost parlamentu a aby ho přestala kontrolovat armáda. Vojáci byli v ulicích Tunisu a u institucí od pondělka.

Saíd řekl, že se hodlá podílet na výkonné moci spolu s novým premiérem, jehož zatím nejmenoval.