Na Filipínách havaroval při přistání vojenský hercules, zahynulo nejméně 45 lidí

Události: Na jihu Filipín se zřítilo vojenské letadlo, úřady hlásí 45 obětí (zdroj: ČT24)

Při nehodě vojenského transportního letadla na filipínském ostrově Jolo zahynulo nejméně 45 lidí včetně tří civilistů, kteří byli na zemi a zabily je trosky. Další lidé utrpěli zranění, pět ještě zůstává nezvěstných. Na palubě stroje bylo přes 90 osob. Letadlo začalo po dopadu hořet. Příčinu zatím úřady nestanovily, nepředpokládají ale, že by šlo o útok.

Filipínská armáda informovala o nehodě svého transportního letadla, ve kterém 96 lidí, později upřesnila, že se nehoda stala při pokusu o přistání na ostrově Jolo. Velitel armády Cirility Sobejana uvedl, že stroj „minul ranvej a pokoušel se nabrat výšku“.

Ačkoli v oblasti operují islamističtí povstalci, armádní mluvčí uvedl, že nejsou žádné náznaky, že by se letoun stal terčem jejich útoku. Na palubě byli vojáci, kteří na Jolo mířili, aby posílili jednotky, které proti nim bojují. Islamistům jsou připisovány krvavé teroristické útoky i únosy zahraničních turistů a křesťanských misionářů.

Letadlo začalo po dopadu hořet. „Řada vojáků vyskakovala z letadla ještě před dopadem na zem. Zachránili se tak před výbuchem způsobeným havárií,“ uvedly v oficiálním prohlášení filipínské ozbrojené síly.

Podle zástupce filipínské armády Williama Gonzalese zatím zachranáři nalezli 45 těl obětí, dalších 50 lidí je v nemocnici. Nezvěstných zůstává dalších pět. Mezi obětmi jsou kromě vojáků, kteří byli na palubě, i tři civilisté, kteří byli na zemi. „Modlíme se, abychom dokázali zachránit více životů,“ dodal Sobejana.

Havarovaný stroj byl transportní letoun typu C-130 Hercules, který vyvinul americký Lockheed již v 50. letech a v různých modifikacích se vyrábí a v mnoha zemích používá dodnes. Jde o čtyřmotorový turbovrtulový letoun, který vyniká schopností provozu na málo upravených plochách v kombinaci s velkou nosností.

Letadla hercules mají za sebou velké množství nehod. Naposledy loni v lednu havarovaly krátce po sobě dva letouny tohoto typu, v Demokratické republice Kongo byl při přistání poškozen a následně odepsán stroj jihoafrické armády, krátce poté havaroval hercules, který se podílel na hašení požáru buše v Austrálii. Jeho posádka zahynula. Letos v červnu sestřelili jeden letoun tohoto typu, který patřil etiopské armádě, povstalci v Tigraji.