Bělorusko zakročilo proti protestům a médiím. Lukašenko podepsal zákony, jež je omezují

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko odsouhlasil změny v zákonech, které zpřísňují pravidla pro pořádání protestů a omezují práci žurnalistů. Novináři nově nesmějí informovat v reálném čase o nepovolených demonstracích. Právní norma také bez příslušného povolení zakazuje zveřejňovat výsledky průzkumů mínění, které se týkají společensko-politické situace.

„Zavádí se zákaz informovat v reálném čase o hromadných akcích, které porušují stanovená pravidla, s cílem jejich popularizace či propagování,“ oznámila podle agentury Belta běloruská prezidentská kancelář k úpravě zákonu o hromadných akcích.

Zveřejněné prohlášení také upřesňuje, že novinářům může být odňata akreditace, pokud jimi šířené informace „nebudou odpovídat skutečnosti nebo budou kazit pověst organizace, jež novináři akreditaci poskytla“. Postih může přijít i v případě porušení pravidel akreditace.

Upravený zákon o médiích pro změnu nově zakazuje zveřejňování závěrů průzkumů veřejného mínění, které se týkají společensko-politické oblasti, a také zpravodajských internetových odkazů nebo materiálů s informacemi, jejichž šíření je zakázáno.

Zatímco změny v obou zákonech nabudou účinnosti za měsíc, v Bělorusku jsou již nyní trestáni novináři, kteří informují o protestech. V únoru například tamní soud poslal na dva roky za mříže dvě redaktorky televizní stanice Belsat. Ty byly zadrženy přímo při natáčení reportáže o protestní akci.

Běloruské úřady po srpnových prezidentských volbách, jež opozice považuje za zmanipulované a které neuznává například ani Evropská unie, tvrdě zasahují proti nezávislým médiím. V neděli byl po nuceném přistání komerčního letu v Minsku zatčen opoziční novinář Raman Pratasevič. Minulý týden úřady také zablokovaly web největšího nezávislého zpravodajského portálu v zemi Tut.by a zadržely několik členů jeho redakce.