Od července půjde po Unii cestovat s covidovým pasem. Citlivá data by měla zůstávat na úrovni států

90' ČT24: Evropský covid pas pro snadnější cestování? (zdroj: ČT24)

Od července by měl začít fungovat EU digitální covidový certifikát, tedy covidový pas pro cestování i pro cesty za prací. „Usnadní to cestování i jeho plánování,“ uvedla v pořadu Devadesátka ČT24 místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek upozornil, že mezi státy zřejmě zůstanou rozdíly, za jak dlouho po očkování budou jeho účinky uznávat.

Certifikát se bude vydávat ve třech verzích: Těm, kteří jsou očkovaní, těm, kdo nemoc covid-19 prodělali, a těm, kdo si nechají udělat test. V případě prodělání nemoci bude pas platit šest měsíců, v případě PCR testu 72 hodin a u antigenního pak 24 hodin.

Europoslanci chtěli, ale testy byly zdarma, což odmítaly členské státy. Kompromisem nakonec je, že testy si budou lidé hradit, Unie na ně bude ale přispívat, takže budou levnější. „Zatím je to 100 milionů eur, počítá se ale s dalšími 100 miliony, pokud budou potřeba,“ řekla Jourová. 

Členské státy by neměly držitele pasů nutit do karantény. Země sice budou muset v rámci pasů uznávat jen vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou, dle svého uvážení však mohou akceptovat i dosud neschválené preparáty.

Pas budou vydávat členské státy a platit by měly od prvního července. 

Jourová soudí, že tyto certifkáty (pasy) usnadní cestování i jeho plánování, protože odpadne obava, že turisté půjdou do karantény, pokud se v nějaké zemi náhle změní podmínky. 

Připustila však, že zde „zůstala mezírka“ pro případ, že se prudce zhorší epidemická situace, na což bude muset stát rychle zareagovat. Dodala ale, že je v zájmu všech států, aby jejich občané mohli cestovat do zahraničí a zároveň aby mohly přijímat turisty na své území.

Nečeká tedy, že by si státy navzájem dělaly naschvály, pas považuje za praktický. Zvlášť výhodný by pak měl být pro sektor cestovního ruchu, který byl covidem tvrdě zasažen. Výhodou je zároveň jednotnost formátu, kdy všude bude obsahovat stejná data.

Citlivá data zůstanou u jednotlivých států

Místopředsedkyně EK zdůraznila, že tato data o zdravotním stavu Evropanů se nebudou shromažďovat na jednom místě, ale budou zůstávat na úrovni států. Na společném rozhraní si pak státy mohou certifikáty z jiných zemí ověřit.

Zároveň by podle Jourové tedy nemělo dojít k tomu, že by vznikla diskriminace občanů a jejich rozdělování na občany první a druhé kategorie. Peníze na úhradů testů půjdou jednotlivým státům, které je mohou těsně navázat na úhradu testování ve spojení s certifikátem, aby snížily cenu.  

Náměstek Smolek zmínil, že pas neřeší to, za jak dlouho po očkování budou státy uznávat očkování. Může tak dojít k rozdílnosti jejich postojů. Například Česko, Maďarsko či Rakousko uznávají už první dávku, jiné státy až druhou.