Ruská Duma udělala první krok k zákazu poslaneckého mandátu pro Navalného stoupence

Události: Duma proti opozici (zdroj: ČT24)

Ruští zákonodárci během úterka v prvním čtení přijali návrh zákona, který zakazuje poslanecký mandát členům organizací, jež země označila za extremistické nebo teroristické. Předloha si podle agentury AFP bere na mušku hnutí uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, prokuratura se ho snaží zakázat. Návrh byl schválen čtyři měsíce před zářijovými parlamentními volbami, kdy se vládnoucí strana Jednotné Rusko potýká s poklesem popularity.

Návrh předložila skupina poslanců v čele s předsedou výboru pro bezpečnost a potírání korupce Vasilijem Piskarjovem z Jednotného Ruska, uvedla agentura TASS. Iniciativa předpokládá, že lidé, kteří se zapojují do činností organizací, jež soud prohlásil za extremistické či teroristické, nemá právo být zvolen poslancem Státní dumy. 

Pro návrh hlasovalo 293 poslanců, 45 bylo proti, dodala agentura AFP. Zákaz se podle návrhu má vztahovat na „zřizovatele, členy kolektivního řídicího orgánu, vedoucí a zástupce extremistických a teroristických organizací, jejich účastníky, pracovníky nebo další osoby podílející se na činnosti uskupení“.

Zákaz využívat pasivního volebního práva má být v případě vedoucích kádrů pětiletý, u řadových členů či účastníků tříletý. Podle TASS zákon v současnosti zakazuje nechat se zvolit poslancem občanům, jež byli odsouzeni za spáchání extremistického trestného činu.