Éra bratrů Castrových se uzavřela. V čele kubánských komunistů je Díaz-Canel

Dosavadní kubánský prezident Miguel Díaz-Canel je novým lídrem komunistické strany Kuby. Ve funkci prvního tajemníka Kubánské komunistické strany (PCC) střídá Raúla Castra, jenž stranu vedl deset let. Končí tak éra bratrů Castrových. Nový lídr kubánských komunistů nicméně slíbil, že bude s jeho předchůdcem nadále konzultovat otázky strategické pro budoucnost země.

Už v pátek v minulém týdnu kubánský vůdce Raúl Castro avizoval na úvod osmého stranického sjezdu, že předá vedení Kubánské komunistické strany mladší generaci, která je „plná vášně a protiimperialistického ducha“. Informovala o tom agentura Reuters.

„Vroucně věřím v sílu, příkladný charakter a porozumění svých krajanů. Dokud budu žít, budu připravený s nohama ve třmenech bránit vlast, revoluci a socialismus,“ řekl Castro stovkám stranických delegátů, kteří se sešli ve sjezdovém centru v Havaně.

Díaz-Canel se ujímá vedení v těžké době – Kuba je nyní v nejhorší ekonomické krizi za třicet let, hrubý domácí produkt (HDP) loni klesl o 11 procent, v zemi je nedostatek potravin i základního zboží.

Raúl Castro
Zdroj: ČT24/Profimedia

Díaz-Canel slíbil, že bude s Castrem ve spojení

Kubánský prezident, který v úterý oslaví 61. narozeniny, na sjezdu prohlásil, že bude se svým předchůdcem Ráulem Castrem dál konzultovat otázky strategické pro budoucnost země.

Díaz-Canel je teprve třetím lídrem Kubánské komunistické strany (PCC) od jejího vzniku v roce 1965. Prvním byl Fidel Castro, který vedení země (v roce 2006) i strany (v roce 2011) kvůli zdravotním potížím předal mladšímu bratrovi Raúlovi. Fidel Castro zemřel v listopadu 2016.

Mnozí Kubánci od změny v čele komunistické strany praktické změny nečekají, podobně jako se jich nedočkali od nové ústavy z roku 2019, která sice zakotvila soukromé podnikání, ale zachovala vedoucí úlohu PCC.

Pokračovatel castrovského politického kurzu

Miguel Díaz-Canel, dlouholetý člen vedení vládnoucí komunistické strany, se stal prezidentem Kuby v roce 2019 – do nově vzniklého úřadu jej téměř jednomyslně zvolil tamní parlament.

Nový první tajemník kubánských komunistů představuje novou generaci politiků. Narodil se až po kubánské revoluci z padesátých let. Jeho prohlášení se ale nesou v duchu castrismu. Již v prvním projevu po nástupu do nejvyššího úřadu před třemi lety Díaz-Canel uvedl, že od něj nelze čekat změny v zahraniční politice Kuby, která za hlavního rivala považuje Spojené státy a jejímiž hlavními partnery jsou Venezuela, Bolívie či Nikaragua.

Miguel Díaz-Canel
Zdroj: Reuters

Díaz-Canel se snaží vystupovat jako lídr, který drží krok s dobou a orientuje se v moderních komunikačních sítích. Stal se například prvním kubánským vrcholným politikem, který si založil twitterový účet a vyzval ostatní kubánské činitele, aby ho následovali, a byli tak více v kontaktu s lidmi.

Jako první komunistický vůdce ostrova se také postavil proti diskriminaci homosexuálů a podporuje uzákonění manželských svazků mezi osobami stejného pohlaví. V loňském roce jako první kubánský lídr v historii provedl svou zemí delegaci zahraničních novinářů.